Menu

Sony Vaio E14 je štýlový notebook určený pre dámy

Japonský výrobca už roky ide proti nudným notebookom. Jeho novinka vie okrem pekného dizajnu a dobrého výkonu zaujať netradičnou kombináciou farieb vrátane sladkej ružovej. 

 

Máloktorý výrobca notebookov je tak odvážny, aby sa nebál vymeniť nudnú šeď za živé farby už niekoľko rokov po sebe. Kým väčšina konkurencie vrátane novátorského Asusu túto zmenu skúša len raz za čas, tak Sony má nezvyčajné farebné kombinácie v ponuke už niekoľko rokov za sebou.

 

Séria Vaio E14 je s obmenami na trhu už dlhé obdobie, pričom vždy bol jej dizajn veľmi odvážny. V najnovšej verzii výrobca obmedzil počet farebných verzií na tri a zameral sa hlavne na nežné pohlavie. Čo trochu zamrzí je fakt, že dizajn sa z tie roky výrazne nezmenil a novinka sa stále podobá na model uvedený v roku 2009, ktorý máme u nás v redakcii na poličke (zhodou okolností tiež v ružovej farbe). 

Tri pekné farby

Pri kúpe nového modelu Vaio E14 sú k dispozícii tri základné farebné prevedenia, orientované na náročného zákazníka. Pri každom z nich je ale dôležitá aj doplnková farba, ktorá robí ich dizajn tak zaujímavým. V prípade čierneho modelu je to červená, biely je doplnený o svetlo modrú a jedine ružová verzia má ako doplnkovú farbu len odlišný odtieň.

Farebné pásy nie sú zbytočne výrazné a miesto si našli len na bočných stranách a na veku displeja. Farebne s nimi je zladené aj podsvietenie klávesnice a okolie touchpadu. Celkovo pôsobia všetky kombinácie veľmi pekne, no najzaujímavejšia nám príde práve čierno-červená.

Tá má navyše šancu osloviť obidva pohlavia a nie len ženské, ako to je v prípade ružovej verzie. Univerzálna biela farba môže osloviť každého, kto nemá záujem o sladkú ružovú alebo tmavú čiernu.

 
obr 02
 

Multimediálny notebook

Sony Vaio E14 nie je určený na denné prenášanie v taške, svoje miesto si nájde skôr v pohodlí domova alebo na pracovnom stole. Tomu zodpovedá aj konštrukcia a použité materiály. Pevnosť tela je na danú kategóriu notebookov veľmi dobrá, použité plasty nepôsobia lacným dojmom a zvládnuť by mali aj občasné menej šetrné zaobchádzanie. Veko displeja odolá bežnému tlaku, pánty sú pevné a držia displej v nastavenej polohe. 

14 palcový displej a bežné HD rozlíšenie 1366x768 bodov je rozumným kompromisom medzi ergonómiou práce a mobilitou. Na bežnú prácu v kancelárskom balíku, prezeranie webu a multimédií je táto kombinácia plne dostačujúca, profesionálne spracovanie fotiek, videa a programovanie ale vyžaduje iné zariadenie. 

Klávesnica je zvladnutá veľmi dobre. Píše sa na nej príjemne a vďaka podsvieteniu je vhodná aj na nočnú prácu pri minimálnom okolitom osvetlení. Intenzita podsvietenia je upravovaná automaticky na základe informácií zo svetelného senzora.

 
obr 03
 

Je vhodný aj pre hry

Hardvérová konfigurácia je priemerná, výnimkou je len grafická karta AMD Radeon HD 7670M. Keďže je notebook určený aj na hranie hier, je kombinácia základného dvojjadrového procesora a stredne výkonnej grafickej karty vhodnejšia v porovnaní s výkonným procesorom bez doplnkovej grafiky.

Grafický čip integrovaný v procesore Intel Core i3-3110M je využívaný pri nenáročných úlohách, výkonnejší Radeon sa automaticky aktivuje len v prípade potreby (hranie hier). Systém prepínania grafických čipov nie je tak sofistikovaný ako v prípade konkurenčnej Nvidie a pri niektorých hrách je nemožné aktivovať výkonnejší čip.

Procesor Intel Core i3-3110M je základným riešením pre strednú triedu notebookov. Má dve jadrá, technológiu HyperThreading, tri megabajty L3 cache pamäte a pracovnú frekvenciu 2,4 GHz. Grafický čip je založený na staršej 40 nanometrovej architektúre so 480 Stream procesormi. Lokálna pamäť je typu DDR3, má kapacitu 1 gigabajt a s čipom je prepojená s pomocou 128-bit širokej pamäťovej zbernice. 

Zvyšok výbavy je skôr priemerný. Štyri gigabajty operačnej pamäte má dnes aj ten najlacnejší notebook a 500-gigabajtový pevný disk by si zaslúžil aspoň pomocné SSD. Na druhú stranu štart systému je dostatočne rýchly a disk nie je pri začiatku používania veľkou brzdou výkonu.

 
obr 04
 

S Windows 8

Notebook sa dodáva so systémom Windows 8, doplneným o niekoľko firemných programov a skúšobných verzií kancelárskeho a antivírového softvéru. Tie hneď na začiatku odporúčame odinštalovať a nahradi’t ich plnohodnotnými verziami. Taktiež si dobre premyslite, ktorú z dodávaných utilít skutočne potrebujete – na začiatku je notebook rýchly, no časom sa môžu jeho reakcie spomaliť aj vďaka nepotrebnému softvéru. Na pomalom disku sa totiž negatívny vplyv nepotrebného softvéru môže prejaviť rýchlo. 

Reakcie systému sú rýchle, rovnako aj štart systému. Tomu pomáha technológia Rapid Wake, ktorá zabezpečuje okamžité prebudenie z režimu spánku. V reálnej prevádzke je notebook veľmi svižný či už pri bežnej práci, štarte, alebo pri prebudení zo spánku. 

Nestojí veľa 

Kým v bielej a čiernej verzii je nové Vaio E14 dizajnovo zaujímavým notebookom, tak jeho ružová verzia bude magnetom pre nežné pohlavie. Vyzerá totiž pekne, štýlovo a v porovnaní s väčšinou konkurencie aj exkluzívne. Kúpiť sa dá už za menej než 600 eur, čo je rozumne zvolená cena s ohľadom na dizajn a použitý hardvér, ktorý si poradí aj s graficky stredne náročnejšími hrami.  

Ako univerzálny notebook je vhodný na väčšinu bežných činností a vďaka slušnej výdrži pri práci na batériu obstojí aj ako spoločník na cestách. V tomto prípade ale treba mať na pamäti jeho plastovú konštrukciu. Je síce pevná, no mimo domova si zaslúži opatrné zaobchádzanie.

 
cpuz  gpuz
 

Technická špecifikácia

Dvojjadrový procesor Intel Core i3-3110M
4 gigabajty operačnej pamäti
500 gigabajtov úložného priestoru
14 palcový HD displej
Wi-Fi, Bluetooth 4.0, HDMI, D-SUB, 2× USB 3.0, 2× USB 2.0
Hmotnosť 2,3 kg
Windows 8 64-bit

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť notebooku SONY Vaio E14 v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

Snímka obrazovky 2013-07-15 o 20.15.54
 

Výsledky testov

 
3DMark06
Score 8935
Resident Evil 5 DX10
1024×768 4×AA 40,3
1366×768 4×AA 35,7
Crystal Disk Mark 3.0
Rýchlosť čítania 75,8 MB/s 
Rýchlosť zápisu 75,1 MB/s
Cinebench R10
1 CPU score 4254
x CPU score 9041
Battery Eater
Readers test (čas) 7:54
 
Ďalšie odborné recenzie na notebook Sony Vaio E14 nájdete na Recenzie.SME.sk 
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013