Menu

Amazon testuje lietajúcich robotických kuriérov

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2503 krát
  • Tlač
  • E-mail

Objednáte si napríklad smartfón na Amazone, a do pol hodiny máte balíček vo svojich rukách. Nový spôsob doručovania sa bude volať Amazon Prime Air a jeden z najväčších predajcov uvažuje o jeho zavedení. Bleskové doručenie bude mať na starosti armáda lietajúcich robotov.

Tí zatiaľ svoje meno nemajú, Amazon však ukázal ako by mohli vyzerať. Oktokoptéry s malými rotormi budú obsluhovať klientov v rádiuse desiatich míľ okolo distribučných centier Amazonu a zásielku doručia do pol hodiny. Autonómny lietajúci stroj preberie zásielku priamo z pásu a v podvesenom plastovom kontajneri ju doručí na miesto, ktoré si určí sám zákazník.

Služba by mohla fungovať už v roku 2015, CEO Amazon Jeff Bezos však vidí reálne nasadenie v horizonte štyroch až piatich rokov. FAA (Federálny letecký úrad) bude musieť pripraviť bezpečnostné štandardy pre prevádzku tohto typu „lietadiel“ a to nejaký čas potrvá. Oktokoptéra by mala dokázať lietať aj s jedným poškodeným rotorom.

 

Bleskový kuriér ako zo sci-fi filmu tak môže byť realitou, už čoskoro a možno dočkáme inzerátov typu: „Predám najnovší iPhone, zaručene nepochádza zo zostreleného Amazon Prime Air.“

Zdroj: dezeen.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013