Menu

Dostali ste cez Messenger neznámy súbor? Môže to byť vírus

  • Napísal(a) 
  • Čítať 4306 krát
  • Tlač
  • E-mail

Ak dostanete cez Facebook správu, ktorá obsahuje niečo čo pripomína fotografiu a názov súboru má tvar photo_###.svg, radšej ho neotvárajte. Ide o súbor vektorovej grafiky, ktorý po otvorení v Google Chrome prehliadači presmeruje na stránku pripomínajúcu Youtube a vyžaduje inštaláciu doplnkového rozšírenia potrebného pre zobrazenie videa. A potom zaúraduje známy ransomware Locky.

Namiesto rozšírenia pre zobrazenie videa na stránke „Youtube“ (čo je už samo o sebe veľmi podozrivé) sa do zariadenia nainštaluje škodlivý kód Nemucod, ktorého úlohou je stiahnuť do infikovaného počítača škodlivý kód Locky. A samozrejme nezabudne rozposlať „fotografie“ cez messenger ďalším kontaktom z adresára infikovaného zariadenia.

Locky je pomerne známym kódom typu ransomware. Po infekcii zariadenia zašifruje rôzne súbory a za ich odšifrovanie požaduje výkupné. A nemusí sa jednať o malé sumy, pričom škodlivý k´d ohrozuje rovnako bežných používateľov ako aj firmy a organizácie. Aktuálne Google Chrome zablokoval všetky škodlivé rozšírenia, ktoré pre infikovanie zariadení útok využíval. Je však možné, že čoskoro sa nájde iný spôsob, ktorým dokážu útočníci kód cez sociálne siete šíriť ďalej.

FB messenger

Aby ste sa lepšie ochránili pred útokmi typu ransomware, dodržiavajte tieto pravidlá:

  • Neotvárajte prílohy správ od neznámych adresátov prípadne také, ktoré ste vôbec nečakali.
  • Varujte kolegov na oddeleniach, ktoré najčastejšie dostávajú e-mailové správy z externého prostredia - napríklad personálne a finančné.
  • Pravidelne zálohujte obsah svojho zariadenia. Aj v prípade úspešnej infekcie sa týmto spôsobom budete môcť dostať k svojim dátam. Externý disk alebo iné úložisko však nemôžu byť neustále pripojené k zariadeniu, inak bude jeho obsah tiež zašifrovaný.
  • Pravidelne aktualizujte operačný systém a ostatné programy, ktoré na zariadení používate. Ak stále používate už nepodporovaný operačný systém Windows XP, seriózne zvážte prechod na novšiu verziu Windowsu.
  • Bezpečnostný softvér používajte nie len s najnovšími aktualizáciami ale ideálne aj jeho najnovšiu verziu. Výrobcovia do novších verzií totiž pridávajú mnoho dodatočných bezpečnostných funkcií. Napríklad najnovšia verzia bezpečnostných riešení pre domácnosti od spoločnosti ESET obsahuje Ochranu pred ransomwarom, ktorá monitoruje samotné správanie aplikácií a procesov bežiacich na zariadení a prichádza do hry v prípade, že zlyhajú všetky ďalšie bezpečnostné vrstvy ESET riešenia. Ak používate bezpečnostný softvér od ESETu, majte zapnutý ESET LiveGrid. Na škodlivý kód dokáže reagovať skôr, než najnovšia vírusová databáza.

Antivírusová ochrana

Zdroj: TS ESET

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013