Menu

Grafiky v notebookoch majú problém menom Haswell

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2645 krát
  • Tlač
  • E-mail

Nová architektúra spoločnosti Intel pošle Low-end dedikované grafiky do dôchodku. Zvládne totiž 4K video a aj Skyrim na vysokých detailoch.

Notebook alebo ultrabook je ako pracovný nástroj bezproblémové zariadenie. Zmena nastáva, ak si človek chce spríjemniť služobnú cestu alebo len dlhú chvíľu nejakou tou hrou. Herné notebooky sú rozmerovo veľké a ultrabooky s výkonnejšou grafikou môžeme zrátať na prstoch jednej ruky. Celé to ale zmení nová architektúra spoločnosti Intel, ktorá nesie označenie Haswell.

Výkonnostný rozdiel medzi Ivy Bridge a Haswell je vysoký - ukážka na hre Skyrim presvedčila každého.

Ukázal ju už pred rokom

Intel ju po prvý krát prezentoval už na minuloročnej konferencii IDF v San Franciscu, kde na nej prezentoval svoj pokrok pri znižovaní energetických nárokov. Nakoniec si pre novú platformu vybral zlatú strednú cestu a dal si za cieľ vytvoriť výkonný procesor so spotrebou do 10 wattov.

Na tohtoročnej IDF už má fungujúce vzorky nielen v počítačoch, ale dokonca aj v ultrabookoch. Čo je na nich ale najviac zaujímavé nie je ani tak samotná procesorová časť. Jej vysoký výkon bol očakávaný a je jasné, že AMD je v tomto smere na tom dosť zle. Prekvapením sa stalo grafické jadro, ktoré Intel výrazne prepracoval.

http://www.youtube.com/watch?v=P4JnVm5yDYg

Grafika v troch verziách

Namiesto vyvíjania architektúr grafických častí pre rôzne zariadenia sa Intel vybral modulárnou cestou. Je tu jeden základ, ktorý je možné prispôsobiť konkrétnym požiadavkám. Grafické časti budú mať tri označenia - GT1, GT2 a GT3. Odstupňované sú podľa výkonu, s počtom jadier 2 až 4.

Nový grafický čip sa skladá zo šiestich častí a podporuje nové technológie vrátane DirectX 11.1, OpenGL 4.0 a OpenCL 1.2. Verzie s označením GT1 a GT2 obsahujú dva grafické jadrá s celkovo ôsmymi Shader jednotkami. Najvýkonnejšie jadro GT3 ich má zdvojnásobený počet, teda štyri jadrá a 16 výpočtových jednotiek.

Novinka má podávať výrazne vyšší výkon v operáciách s textúrami. Jednotky na ich spracovanie sa totiž nachádzajú pri každom jadre a oproti predchádzajúcim modelom poskytujú až štvornásobný výkon.

gt1_3

Video aj v rozlíšení 4K

Prepracovaná video časť sa nezamerala len na klasiku menom HD, ale aj na niektoré ďalšie formáty. Plne hardvérovo podporuje napríklad MJPEG, ktorý má svoje využitie pri HD videokonferenciách. Tu predchádzajúce čipy neboli tak úsporné a pri spracovaní obrazu vyžadovali viac energie.

Pri spracovaní videa bude možné využiť množstvo nových funkcií, vrátane klasickej redukcie šumu, STD, STE, či horúcej novinky, ktorou je stabilizácia obrazu.

MPEG2 hardvérový enkodér je samozrejmosťou, to najzaujímavejšie ale prichádza s podporou videa v rozlíšení 4K. To sa totiž stalo jednou z hlavných tém tohtoročného veľtrhu IFA, kde výrobcovia hojne predstavili svoje 4K televízory.

Lacné grafiky možno skončia

Plynulý Skyrim na ultrabooku, dokonca vo vysokom rozlíšení, to je to, s čím majú problém aj dnešné Low-end dedikované grafiky typu GeForce GT 620M alebo obdobné Radeony. Haswell tu navyše prináša výraznú úsporu energie, takže na jedno nabitie vydrží výrazne viac nielen pri práci, ale aj ak sa rozhodnete zahrať si nejakú hru.

Nie je to ale len hranie, nová grafická časť si bez problémov poradí aj s videom vo vysokom rozlíšení a cudzie jej nie je ani pomaly nastupujúce rozlíšenie 4K. Dedikované grafiky v notebookoch tak zostanú doménou  jedine pre náročného hráča a určite nevymiznú z biznis modelov. Tam sa môžu cítiť v bezpečí modely sérií Quadro a FireGL.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013