Menu

Hodinky Galaxy Gear napokon vydržia celý deň

  • Napísal(a) 
  • Čítať 1943 krát
  • Tlač
  • E-mail

Mechanické hodinky bolo treba kedysi vždy pred spaním natiahnuť, aby nezastali. Hodinky Galaxy Gear od Samsung, „stačí“ pred spaním pripojiť k nabíjačke. Očakávanú novinku predstavil kórejský gigant na včerajšej tlačovej konferencii.

„Šikovné hodinky“ by sa mohli stať hitom predvianočných nákupov, pokiaľ to dovtedy výrobcovia, o ktorých sa šušká že podobné zariadenia pripravujú, stihnú. Ako prvá sa do radu postavila spoločnosť Samsung, ktorej hodinky budú na trhu už od 25. septembra.

Dizajn na prvý pohľad pôsobí masívne, okolo štvorcového displeja s uhlopriečkou 1,63“ sa nachádza zbytočne mohutný kovový rám. Plastový náramok sa nebude dať naplno rozvinúť, keďže v sebe ukrýva šošovku 1,9 megapixlového fotoaparátu či zabudované reproduktory. Fotoaparát umožní zhotoviť aj video, veľkosť vnútornej pamäte je až 4 GB.

Hodinky sa spárujú prostredníctvom Bluetooth zatiaľ s päticou zariadení od Samsung – Note 10.1 2014, Note 3, Note II, Galaxy SIII a Galaxy S4. Aplikácií zatiaľ nebude veľa, Samsung sa zameral najmä na jednoduché zobrazovanie základných informácií z telefónu, a na fitnes funkcie, podporovaný je napríklad obľúbený Runkeeper. Procesor taktovaný na 800 MHz, 512 MB pamäte a najmä pomerne veľký displej si však svoju daň vyberie vo výdrži akumulátora.

Ten by mal podľa Samsung vydržať 27 hodín, čo v praxi znamená, že hodinky budete nabíjať spoločne so smartfónom aj tak každý večer. Galaxy Gear si svojich priaznivcov určite už našli, nových však budú hľadať ťažko. Ak aj odhliadneme od cenovky, na ktorej je napísaných neveľmi optimistických 299 USD, z praktického hľadiska im chýba trochu „ľudskejšie“ spracovanie.

To, v čom bol dobrý napríklad Nike Fuelband (i keď to je samozrejme iný typ zariadenia), alebo trebárs Pebble, tu akosi zatiaľ chýba. Samsungu však patrí v tomto smere prvenstvo a spomedzi najväčších výrobcov to stihol ako prvý. Či bude mať tendenciu uspieť, to ukážu recenzie, a či sa mu to naozaj podarí sa dozvieme z čísiel predajnosti. Väčšie šance asi dávame druhej verzii hodiniek, keď bude výrobca poznať skúsenosti používateľov a ich požiadavky na dizajn a funkcie, ktoré im pri aktuálne uvedenom modeli budú chýbať. Minimálne však môžeme očakávať naštartovanie tohto segmentu trhu, najmä ak zapracuje marketing Samsungu.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013