Menu

Testovali sme tablet Lenovo Tab P11 Pro Gen2

Vymyslieť všestranné zariadenie nikdy nie je jednoduché, aj keď pri tabletoch sa zdá, že by to nemal byť problém. Skĺbiť prácu so zábavou, kanceláriu s obývačkou, vytváranie obsahu s detskými hrami? Lenovo sa o toto všetko pokúša so svojím tabletom P11 Pro už v druhej generácii.

S ponukou tabletov sa to v posledných dvoch rokoch konečne rozhýbalo a začala existovať plnohodnotná stredná trieda. Špecifické vlastnosti top modelov sa preniesli aj do nižších tried, stúpla kapacita operačnej pamäte i úložiska a tak nemusíte robiť kompromisy s ohľadom na hrúbku peňaženky.

Jedným z typických zástupcov tabletov s cenovkou do 500 eur je práve testovaný P11 Pro. Ten prichádza na trh v druhej generácii a po dvoch rokoch nahrádza svojho predchodcu. Zmien je veľa a našťastie pozitívnych. Mierne sa zlepšil displej, ktorý ma teraz vyšší špičkový jas a iný pomer strán, tablet má výkonnejší čipset a grafický adaptér, v závislosti od verzie aj viac operačnej pamäte a rýchlejšie úložisko.

Nie je to žiadna revolúcia, skôr postupné zdokonaľovanie toho, čo dobre fungovalo. Navyše s nižšou štartovacou cenovkou. Podporuje pripojenie klávesnice i aktívneho stylusu, formátom je vhodný pre multimédiá a zachováva si nízku hmotnosť i dobrú výdrž na jedno nabitie. Lenovo Tab P11 Pro Gen2 mieri na široké spektrum potenciálnych záujemcov a na prvý pohľad do špecifikácii to vyzerá sľubne. Aký je však v skutočnosti?

 

KONFIGURÁCIA A HARDVÉROVÁ VÝBAVA

Lenovo Tab P11 Pro Gen2 sme testovali v najvyššej verzii s 8 GB RAM a 256 GB úložiskom. Dostupná je aj verzia so 4 GB RAM a 128 GB, s tou sa však na našom trhu stretnete skôr výnimočne. Vnútorné úložisko ponúka dostatok priestoru pre filmy, seriály, fotografie i hry v prípade potreby je k dispozícii slot pre microSDXC kartu s kapacitou do 1024 GB, či podpora externého úložiska na USB-C konektore.

Jedným zo silných papierových lákadiel tabletu je displej. Ten ponúka zaujímavý formát s uhlopriečkou 11,2 palca, pomerom strán 5:3 a rozlíšením 1536×2560 bodov. Postavený je na 120 Hz OLED paneli so špičkovým jasom 600 nitov, vďaka čomu podporuje aj HDR10+, HLG a Dolby Vision.

Základom nášho Lenovo Tab P11 Pro Gen2 je čipset Kompanio 1300T od MediaTek, ktorý ponúka osem jadier v kombinácii štyroch 2,6 GHz Cortex-A78 a štyroch 2 GHz Cortex-A55 jadier. Zobrazovanie grafiky a hier má na starosti adaptér Mali-G77 MC9. Na krátko sa pripojíte cez Bluetooth vo verzii 5.1 a rýchlym Wi-Fi 6. Podpora širokopásmového pripojenia cez LTE chýba.

Z ďalšej výbavy spomeňme ešte gyroskop a kompas, zadný fotoaparát s rozlíšením 13 MPix, prednú kameru s rozlíšením 8 MPix, štvoricu reproduktorov s ladením ktorých pomohla spoločnosť JBL, podporu stylusu a magnetický konektor pre pripojenie hardvérovej klávesnice. Akumulátor s kapacitou 8200 mAh pozná QuickCharge 3 a nabíjanie s výkonom do 20W.

Lenovo tab p11 pro gen2 inside box

Naša verzia bola v základnom balení, bez ďalšieho príslušenstva v podobe stylusu či klávesnice. V škatuli sme tak našli len 20W sieťový adaptér, USB-C kábel, ihlu pre otváranie slotu na karty a základnú papierovú dokumentáciu.

 

DIZAJN A KONŠTRUKCIA

Lenovo Tab P11 Pro Gen2 je už na prvý pohľad i dotyk kvalitne zostaveným zariadením. Od svojho predchodcu sa líši len minimálne, jednoliaty zadný kryt je kovový a na dotyk pôsobí hodnotne. Telo zariadenia je vďaka tomu pevné a nekrúti sa, všetky diely k sebe príkladne lícujú a pocitovo vôbec nezaostáva za drahšími Galaxy Tab S8 či Ipad Air 5. S rozmermi 263×167 mm a hrúbkou 6.8 mm ešte stále patrí medzi stredne veľké modely.

Lenovo tab p11 pro gen2 bootup

Rám okolo displeja má akurátnu šírku na to, aby sa dal tablet dobre držať v rukách. Ak naň prejdete z niektorého zo starších zariadení, na pomer strán displeja 5:3 si budete musieť zvykať, no oceníte ho najmä pri sledovaní videa a hraní hier. Praktický je aj pri čítaní webových stránok pri orientácii na výšku. Tablet váži 480 gramov a jeho hmotnosť je rozložená pomerne rovnomerne, v prstoch sa tak nebude nikam prevažovať a vypadávať z rúk.

Lenovo tab p11 pro gen2 slotPoďme si pozrieť tablet zblízka. Začneme na ľavej strane, kde sa okrem šachty pre vloženie microSD karty a tlačidla zámku displeja nachádza dvojica mriežok vstavaných reproduktorov.

Lenovo tab p11 pro gen2 usbRovnaká dvojica mriežok si svoje miesto našla aj na pravej strane. Štvorica reproduktorov naladených od JBL ponúka prekvapivo dobrý zvuk aj v prípade, že niektorú z mriežok zakryjete rukou. Nabíjanie a pripojenie periférií má na starosti USB-C konektor. Problém nebol s pripojením externého SSD, ale ani slúchadiel ASUS ROG Delta – fungovali okamžite, zvukový výstup sa prepol automaticky a fungovalo aj ich LED podsvietenie.

Lenovo tab p11 pro gen2 buttonsHorná strana nie je na pohľad ničím zaujímavá, okrem dvoch tlačidiel pre ovládanie hlasitosti a otvorov mikrofónov sú v nej ukryté aj magnety pre prichytenie a bezpečné odloženie stylusu. Lenovo Active Pen 3 nájdete v balení s tabletom, samostatne stojí zhruba 35 EUR.

Lenovo tab p11 pro gen2 dock

Ani spodná strana nie je prázdna, aj tu sú magnety a štvorica pogo pinov pre pripojenie voliteľnej externej klávesnice, ktorá slúži zároveň aj ako kryt displeja. Získať ju môžete v balení spolu s tabletom, prípade si ju dokúpiť samostatne, jej cena sa pohybuje okolo 100 EUR. Za bežné zatváracie puzdro s tvrdým chrbtom zaplatíte 25 EUR.

Lenovo tab p11 pro gen2 slot opened

Slot pri našej testovacej vzorke slúži len pre osadenie microSDXC karty, podporovaná je maximálna kapacita 1024 GB. Pri kopírovaní veľkých súborov z testovacej UHS-I U3 karty sme namerali rýchlosť čítania okolo 28 MB/s, čo je v tejto triede len priemerný výsledok.

Lenovo tab p11 pro gen2 back

Jednoliatosť dizajnu chrbta tabletu rozbíja tmavošedý pás s logom výrobcu. Je to síce drobnosť, ktorá bude tak či zakrytá puzdrom, no páči sa nám tento zmysel pre detail. Pás je magnetický a dá sa k nemu prichytiť voliteľný stylus. Na zadnej strane už tradične nachádzame vystupujúci ostrovček hlavného fotoaparátu. Zadná strana pôsobí hodnotným dojmom, no priťahuje obtlačky prstov.

Lenovo tab p11 pro gen2 camera

V horších svetelných podmienkach si vie pomôcť prisvetľovacou LED, objektív so svetelnosťou F/2.4 pôsobí dobrým dojmom no 13 MPix senzor v slabšom svetle výrazne zaostáva.

 

VÝKON A PREVÁDZKOVÉ VLASTNOSTI

S tabletom prirodzene komunikujete prostredníctvom displeja a ten je skutočne vynikajúci. OLED panel má výborné pozorovacie uhly, jas i kontrast a na Lenovo Tab P11 Pro druhej generácie si užijete sledovanie filmov i hranie hier, podporu Dolby Vision je skutočne vidieť. Podsvietenie je rovnomerné a čierna farba je bez výraznej prímesi šedej.

Lenovo tab p11 pro gen2 pixels

Displej je s hustotou bodov 267 PPI jemný, dobre reaguje na dotyk, celkový používateľský dojem podporuje rýchla odozva systému. Čitateľnosť na priamom slnku je vďaka vysokej svietivosti displeja dobrá (samozrejme krycie sklo vytvára prirodzené odlesky) a pružne funguje aj automatická regulácia jasu. Obnovovacia frekvencia je štandardne nastavená na 120 Hz a dá sa manuálne znížiť na 60 Hz, čím sa dosiahne o trochu vyššia výdrž tabletu na jedno nabitie. V cenovej kategórii okolo 500 EUR, v ktorej sa Lenovo Tab P11 Pro Gen2 nachádza, môžeme stále hovoriť o nadštandardných parametroch. Jas displeja je vyšší ako má napríklad Samsung Galaxy Tab S8, no na najnižšej úrovni intenzity podsvietenia neunavuje oči ani v úplnej tme.

Filmový zážitok podporuje štvorica dobre hrajúcich reproduktorov s certifikáciou Dolby Atmos. Napriek subtílnej konštrukcii reproduktorov je dobré podanie aj nižších tónov, zvuk je dostatočne plný a dynamický. Stredy a výšky príkladne spolupracujú a Tab P11 Pro hrá o triedu lepšie ako niektoré „multimediálne“ tablety konkurencie a ani pri vysokej hlasitosti nedochádza k výraznému skresleniu zvuku. Vďaka podpore DisplayPort 1.4 na USB-C konektore je tablet možné jednoducho pripojiť k väčším obrazovkám, ale aj k notebooku, kde sa dá použiť ako externý dotykový displej.

Lenovo tab p11 pro gen2 screenshot cpuz Lenovo tab p11 pro gen2 screenshot cpuz 2

Kompanio 1300T je v porovnaní so Snapdragonom 730G použitým v predošlej generácii významným výkonnostným vylepšením a v hrubých číslach prináša približne o polovicu väčší výkon. Spolu s 8 GB operačnej pamäte sa nám počas testovania nestalo, aby tablet niekedy zaváhal, alebo si vybral pri bežnom používaní slabšiu chvíľku. Odozva systému bola vždy veľmi rýchla a tablet nemal problém ani pri prepínaní aplikácií či okien v Pracovnom režime. Pri väčšom počte otvorených tabov v internetovom prehliadači sa stávalo, že obsah stránky sa po prepnutí tabu musel znovu načítať, akoby tablet nevedel naplno využiť potenciál 8 GB RAM a snažil sa s pamäťou hospodáriť viac, než by bolo potrebné.

Čipset má dostatok výkonu nielen pre bežnú prácu či čítanie webu, ale vďaka grafickému adaptéru Mali-G77 MC9 s deviatimi jadrami aj pre hranie náročnejších hier. PUBG Mobile si zahráte bez problémov pri nastavení detailov na Ultra a s aktívnym HDR, a len s miernym zahrievaním v hornej oblasti zadného krytu v mieste, kde sa pravdepodobne nachádza doska s čipsetom. Pri graficky jednoduchších hrách, ktoré nemajú zamknutý framerate, využijete naplno aj 120 Hz obnovovaciu frekvenciu displeja.

Lenovo tab p11 pro gen2 screenshot geekbench6 1 Lenovo tab p11 pro gen2 screenshot geekbench6 2 Lenovo tab p11 pro gen2 screenshot 3DM

S hrúbkou 7,6 mm síce Lenovo Tab P11 Pro druhej generácie nepatrí medzi tie najtenšie, no aj vďaka tomu sa do jeho tela vmestil akumulátor s kapacitou 8200 mAh. S priloženým 20W adaptérom sa nabije doplna za necelých 150 minút, podpora bezdrôtového nabíjania chýba a pri tabletoch ani nebýva bežná.

Dobíjanie je v poriadku, horšie je to však s výdržou na jedno nabitie. Jasný displej s vysokou obnovovacou frekvenciou jednoducho má svoje nároky a FullHD video zvládol tablet prehrávať necelých 10 hodín. Pri hraní hier sa táto doba skráti o štvrtinu a ak si doprajete plný jas displeja, bude výdrž na jedno nabitie balansovať niekde medzi piatimi a šiestimi hodinami. Pri našom bežnom používaní (Netflix, browsovanie webom a občasné hranie hier) bolo treba P11 Pro Gen2 nabíjať raz za tri dni. Samsung Galaxy Tab S8 si v tomto smere viedol podstatne lepšie a v takejto prevádzke vydržal o deň dlhšie, vo vyššej lige je však aj cenovo.

 

SOFTVÉR

Po zapnutí sme na tablete našli Android vo verzii 12 so sedem týždňov starými bezpečnostnými záplatami z januára 2023. Operačný systém nie je nijak masívne prispôsobený, no Lenovo predsa predinštalovalo niekoľko aplikácií. Najviac sa nám pozdávalo Centrum Tabletu – aplikácia pre správu zariadenia, v ktorej nájdete všetky potrebné informácie vrátane aktuálneho stavu záruky a servisných možností. Z celkovej kapacity úložiska ostáva pri „čerstvom“ systéme voľných 222 GB miesta. Dobrou správou je, že Lenovo hovorí o plnej podpore P11 Pro Gen2 aj pre budúci Android 14, takže o pravidelné systémové aktualizácie a bezpečnostné záplaty sa nemusíte najbližšie dva-tri roky obávať.

Lenovo tab p11 pro gen2 screenshot tablet center

Páčil sa nám dobre spracovaný manažment viacerých používateľských účtov z možnosťou jednoduchého prepínania medzi nimi. Nechýba ani možnosť vytvorenia detského účtu spolu s obmedzením na obsah vhodný pre maloletých. Z obľúbených aplikácií tu nájdete predinštalovaný balík Microsoft Office 365 či Netflix, výbornou pomôckou je šikovná kalkulačka MyScript Calculator, či aplikácie podporujúce stylus ako napríklad Lenovo Instant Memo.

Lenovo tab p11 pro gen2 screenshot menu top

Menu v hornej roletke je prehľadné a graficky jednoduché, pričom ponúka rýchly prístup k základným a najčastejšie používaným nastaveniam bez potreby ho nejako výrazne konfigurovať. Po pripojení klávesnice sa automaticky aktivuje osobitný Pracovný režim tabletu, ktorý viac pripomína klasické desktopové operačné systémy a zobrazuje bežiace aplikácie v samostatných oknách. Tie môžu byť na obrazovke v ľubovoľných veľkostiach a pozíciách, prípadne je možné obrazovku rozdeliť na dve polovice. Dobre funguje aj režim čítania, najmä v monochromatickom režime. Nechýba ani režim šetrenia zraku, ktorý eliminuje produkciu modrého svetla displejom a v tmavom prostredí menej namáha oči.

 

FOTOAPARÁT

Už z parametrov je jasné, že fotoaparát v prípade P11 Pro Gen2 nebude hrať prvé husle. A pri testovaní sa nám potvrdilo staré známe – ak je svetla dostatok, fotografie z hlavného 13 MPix fotoaparátu s automatickým zaostrovaním sú použiteľné, no s poklesom okolitého svetla ide kvalita rapídne dole. Už pri fotení v interiéri sa vytrácajú farby, obrázkom chýba dynamika a hoci kontúry ostávajú pomerne jasné, redukcia šumu vytvára nepekné mapy.

Lenovo tab p11 pro gen2 foto exterior thumb Lenovo tab p11 pro gen2 foto interior thumb

*.pre zobrazenie fotografie v plnej veľkosti kliknite na náhľad

Digitálny zoom je použiteľný len v stave maximálnej núdze, strata detailov je veľmi výrazná. V slabom osvetlení trochu pomôže prisvetľovacia LED, no má krátky dosah a ešte viac degraduje farebnosť fotografie. Fotoaparát zvláda zhotoviť video v 4K rozlíšení pri 30 FPS a aj tu je kvalita len priemerná. Tablet je samozrejme určený primárne na konzumáciu obsahu a nie jeho tvorbu, no vydarený displej by si zaslúžil lepší fotoaparát. Ani konkurencia však na tom v tomto smere nie je oveľa lepšie.

Lenovo tab p11 pro gen2 foto selfie

*.pre zobrazenie fotografie v plnej veľkosti kliknite na náhľad

Predná kamera má pevné ohnisko a rozlíšenie 8 MPix, na videohovory stačiť bude a tam by asi aj jej využitie malo končiť. Slúži však aj pre odomykanie tabletu tvárou, keďže senzor obtlačkov prstov vo výbave absentuje. Umiestnená je v ráme displeja a to na jeho dlhšej strane. Pri formáte 5:3, ktorý tablet má by sme ju skôr očakávali na kratšej strane, podobne ako je to pri smartfónoch. Aj tu je badať orientáciu tabletu na multimédia a jeho primárne používanie v režime na šírku. Selfie kamera vie zhotoviť aj videá vo FullHD rozlíšení pri 30 FPS, ktoré sú celkom použiteľné. Znova však pripomíname, že na pomery tabletov je kvalita fotografií aj videa štandardná.

 

ZÁVER

Lenovo Tab P11 Pro Gen2 je solídnym multimediálnym tabletom, vďaka ktorému vám bude konzumácia obsahu skutočne po chuti. V tejto oblasti boduje veľmi slušným 120 Hz OLED displejom s vysokým jasom a podporou HDR10+, HLG a Dolby Vision, ale aj štvoricou reproduktorov s (na tablety) výborným zvukovým prejavom. Tablet je dobre vyvážený, príjemne sa drží v rukách a s hmotnosťou pol kilogramu vrátane puzdra bude dobrým spoločníkom na cesty.

Pre mobilných hráčov ponúka dostatok výkonu pre hranie moderných hier a s pripojenou klávesnicou sa stáva aj pracovným nástrojom, ktorý vie s obmedzeniami nahradiť tradičný notebook. S možnosťou viacerých používateľských profilov a detským režimom je tak dobrým tipom pre univerzálny rodinný tablet. Formát tabletu vyžaduje istý zvyk a podvedome ho budete otáčať skôr na šírku, ako na výšku, čo len podčiarkuje jeho multimediálne zameranie. Plusom je prisľúbená podpora pre Android 14.

Chýbala nám lepšia výdrž na jedno nabitie, aspoň o triedu lepšie fotoaparáty a senzor obtlačkov prstov.

Lenovo tab p11 pro gen2 homescreen

Za nami testovaný model Tab P11 Pro Gen2 s 256 GB úložiskom a bez pribaleného stylusu a klávesnice zaplatíte 499 EUR. Čo sa konkurencie týka, v tejto cenovej oblasti je pomerne prázdno, o málo drahší je dosluhujúci Samsung Galaxy Tab S7 FE, ktorý má väčšiu uhlopriečku no slabšiu hardvérovú výbavu. Spomeňme ešte Xiaomi Pad 5 Pro, ktorý je s cenou mierne nad 400 EUR zasa o niečo lacnejší. Ak chcete vyšší výkon, dlhšiu výdrž na jedno nabitie a napríklad čítačku obtlačkov prstov, budete si musieť priplatiť za Galaxy Tab S8, ktorý je však pri aktuálne 750 eurách o polovicu drahší ako P11 Pro Gen2. Android stále trochu zaostáva v oblasti veľkých obrazoviek a tak môže byť zaujímavou alternatívou iPad 10,9“ 2022, ktorý je zhruba o stovku drahší, prípadne iPad Air M1 2022, ktorý si však vypýta ešte ďalšiu stovku navyše.

Lenovo Tab P11 Pro Gen2 je v cenovej kategórii do 500 EUR jedným za najzaujímavejších modelov. Ak hľadáte všestranný tablet do rodiny, určite ho nezabudnite zaradiť do užšieho výberu.

Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen)
CENA: 449 €
+-
120 Hz OLED displejChýbajúci senzor
WiFi 6obtlačkov prstov
Dobrý zvukPriemerná výdrž na
Konštrukciajedno nabitie
Konštrukcia a prevedenie95
Výkon85
Výdrž a mobilita78
Displej95
Cena/hodnota90
HODNOTENIE: 89/100
Univerzálny multimediálny tablet pre celú rodinu. Zvládne hranie náročnejších hier a s podporou klávesnice a pera aj serióznu prácu. Vďaka skvelému displeju a dobrému zvuku je ideálnym spoločníkom na cestovné sledovanie filmov.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

lenovo logo

 

Viac z tejto kategórie: « Testovali sme smartfón moto G8 Power
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013