Menu

IDF 2014 - Notebooky už budeme čoskoro nabíjať bezdrôtovo

  • Napísal(a) 
  • Čítať 1994 krát
  • Tlač
  • E-mail

Po tom, ako sme si zvykli, že existuje bezdrôtové nabíjanie smartfónov, prichádza Intel s riešením vhodným aj pre notebooky. Má dostatok sily na to, aby ho dokázal masovo rozšíriť?

Predstavte si, že prídete domov, notebook položíte na stôl a on sa začne hneď nabíjať. Alebo ešte lepšie, dorazíte ráno do práce, vybalíte notebook z tašky na pracovný stôl a on sa nielenže začne nabíjať, ale automaticky sa prepojí s klávesnicou, myšou a druhým monitorom. Pre niekoho scéna ako Sci-Fi filmu, no pre účastníkov konferencie IDF bežná záležitosť.

 

Intel tu už počas prvého dňa predviedol jednu z najzaujímavejších technológií, ktorá nám môže výrazne uľahčiť používanie mobilných zariadení ako sú notebooky, tablety a smartfóny. Bezdrôtové nabíjanie síce nie je žiadnou novinkou, no medzi výrobcami smartfónov stále nenašlo uplatnenie. Na trhu je len niekoľko modelov zhodne podporujúci štandard Qi, no ich implementácia a hlavne dodávané nabíjačky majú vždy nejakú drobnosť navyše, vďaka ktorej nie sú medzi sebou kompatibilné.

A práve toto má zmeniť nová technológia firmy Intel, ktorá chce nahradiť problémový súčasný štandard. K nabíjaniu ale pristupuje trochu inak a teda bude potrebná nová implementácia a tým pádom vám tu nebude fungovať žiadny z aktuálne predávaných smartfónov. Novinka vám zariadenia nenabije vďaka magnetickej indukcii, ale použije na to rezonanciu (odtiaľ má aj názov Rezence). To jej dáva výrazne viac možností a ako sme mohli vidieť, problémom nie je ani hrubá drevená doska.

V blízkej budúcnosti si tak len jednoducho pripevníte nabíjaciu základňu pod svoj stôl. Potrebná energia ním prejde bez problémov a vy si tak pohodlne nabijete smartfón aj na stole v obývacej izbe. Intel túto technológiu demonštroval s podložkou, ktorá presne ukazovala distribúciu energie. Tá išla presne tam, kde bolo treba a nemala najmenší problém s viacerými zariadeniami. Zatiaľ je výkon obmedzený na približne 50 wattov, čo by ale malo stačiť aj na niekoľko smartfónov s ultrabookom súčasne. 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013