Menu

IFA 2011 – Philips v znamení inovácií

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2788 krát
  • Tlač
  • E-mail

Ak by sme na tohtoročnej výstave IFA hľadali najzaujímavejšiu prezentáciu, tak by adeptom na víťaza bol jednoznačne Philips – príjemné priestory boli totiž nabité množstvom produktov od televízorov cez  domáce kiná až po žehličky a zubné kefky.

 

 

Predstavených noviniek nebolo vôbec málo, pričom každá jedna sekcia mala niečo zaujímavé. Neboli to tak len televízory, čo dokázali zaujať. Pri nich ale na začiatok zostaneme, keďže ako každý rok, tak aj teraz tvorili veľkú časť prezentácie.

Nenašli sme tu síce vyslovene prelomovú novinku, ale skôr zdokonaľovanie už osvedčených konceptov. Celkovo bola tohtoročný veľtrh IFA skôr v znamení inovácií pri všetkých spoločnostiach a bolo len veľmi ťažké naraziť na niečo, čo sme tu doteraz nemali.

DSC_1181

 

Moth-Eye

Pri Philips televízoroch  nás zaujala technológia Moth-Eye, ktorá slúži na elimináciu odrazov z okolitého osvetlenia. V reálnej prevádzke je výsledkom skutočne čierna farba, akú sa podarí dosiahnuť len na niekoľkých konkurenčných modeloch.

Zásadným rozdielom je ale to, že Philips na to nepotrebuje tak obrovský dynamický kontrast. To oceníte primárne pri scénach, kde sa nachádza množstvo čiernej a aj svetlej farby. Pár konkurenčných televízorov síce dosiahne podobnú čiernu farbu, ale zároveň to má kvôli technologickým obmedzeniam negatívny dopad na svetlú časť obrazu.

Implementovaný Moth Eye filter si berie inšpiráciu z prírody, konkrétne z oka nočného motýľa (mole).  V spojení s bodovým LED podsvietením panela je výsledkom vynikajúci obraz s hlbokou čiernou, ktorá nemá negatívny dopad na ďalšie parametre obrazu, aj keď sa jedná o extrémne kontrastnú scénu.

http://www.youtube.com/watch?v=UldoCdiqwwA

 

Smart TV

Snaha trojice Philips, LG a Sharp v podobe Smart TV je krokom k vytvoreniu jednotného systému, ktorý by ťažil zo štandardu. Ten totiž chýba pri takzvaných chytrých televízoroch, ktoré neustále naberajú na obľube a ponúkajú čoraz viac doplnkových služieb a funkcií.

Raz vytvorená aplikácia by tak korektne fungovala na všetkých televízoroch, ktoré by podporovali Smart TV. Čoskoro by malo byť dostupné vývojárske prostredie SDK, založené na technológiách HTML5, CE-HTML a HbbTV.

V tomto smere sme veľmi zvedaví, kto túto na prvý pohľad malú vojnu o interaktivitu vyhrá. Proti spojeniu Philips, LG a Sharp totiž stojí silný Samsung, Apple TV, Google TV a zabudnúť nesmieme ani na Panasonic.

Philips_Smart_TV_Home_Screen

 

3D je stále tu

Boom okolo tretieho rozmeru už konečne opadol, čo ale neznamená, že by sme sa tu nedočkali inovácií. Séria modelov 7000 až 9000 prichádza s upraveným 3D zobrazením, ktoré môžeme rozdeliť na pasívne a aktívne. Pasívne sa nachádza pri nižšej modelovej sérii a aktívne nájdeme pri prémiových produktoch. Tu máme plnohodnotné Full HD 3D, s nastaviteľným stupňom 3D efektu.

Možnosť úpravy hĺbky 3D obrazu ocenia hlavne jedinci náchylnejší na bolesti očí z pozerania 3D. Zmenšenie hĺbky totiž stále zachová požadovaný 3D efekt, zároveň ale tak silno nenamáha vaše oči. O kvalite noviniek svedčí aj to, že 46“ model série 9000 zvolila organizácia EISA za najlepší Európsky 3D televízor roka.

philips-9000

 

Philips má rád hračov

Aktívne a aj pasívne 3D (3D Max a Easy 3D) prináša pre hráčov hier jednu zaujímavú funkciu. Tou je možnosť hrania dvojice hráčov na jednom monitore, pričom konkrétny obraz je viditeľný len pre daného hráča. Vďaka tejto technológii je možné hrať takzvaný split-screen bez toho, aby bola obrazovka rozdelená na dve časti a každý z hráčov videl to, čo robí ten druhý. Použitie 3D technológie tak v tomto prípade neprináša stereoskopické 3D, ale separátne zobrazenie obrazu pre daného hráča.

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013