Menu

Lacné Ray Bany z Facebooku vás môžu vyjsť podstatne drahšie

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2319 krát
  • Tlač
  • E-mail

Ak ste v poslednom čase zaregistrovali na Facebooku link na stránku, ktorá ponúka lacné značkové okuliare, zbystrite svoju pozornosť. Ak je niečo príliš lacné na to, aby to mohla byť pravda, v drvivej väčšine prípadov to pravda nie je. ESET varuje pred zneužitím údajov o platobnej karte.

Na Facebooku sa začali šíriť linky na podvodné stránky, ktoré nalákajú na značkové okuliare za smiešne nízke ceny, no v skutočnosti slúžia na zber údajov o platobných kartách. Upozornila na to spoločnosť ESET. Ray Ban ani distribútori tejto značky nemajú s ponukou nič spoločné, útočník len zneužíva meno značky. Šíreniu výrazne pomáhajú aj samotné používatelia Facebooku, ktorí nevedome tieto weby propagujú. Útočník do ich albumu vloží niekoľko fotografií z podvodných webov spolu s linkom na ne a zároveň pri nich otaguje niekoľko kontaktov daného používateľa. V závislosti od nastavenia ich súkromia sa následne obrázky z týchto webov zobrazia aj kontaktom otagovaných ľudí.

ESET okulare 4

„Útočník používa na šírenie liniek skompromitované Facebook účty slovenských používateľov. Náš odhad je dokonca ten, že niektoré weby boli vytvorené špeciálne pre Slovákov, hoci väčšina obsahu je v angličtine. Naznačuje to skratka “sk“ v samotných url adresách,“ vysvetľuje Lukáš Štefanko, analytik škodlivého kódu z bezpečnostnej spoločnosti ESET.

ESET okulare 3

Samotné prezeranie týchto webov nie je škodlivé. Problém nastáva pri platbe za zľavnený tovar, ktorý zákazníkovi vôbec nemusí prísť. ESET má podozrenie, že útočník tak získa všetky informácie potrebné k tomu, aby uskutočnil finančný prevod z danej karty. Informácie o platobnej karte totiž idú majiteľovi webových stránok, ktorých servery sa väčšinou nachádzajú v Číne, v nešifrovanej podobe. Majiteľ webu sa k nim preto vie dostať veľmi jednoducho. Po zadaní údajov o karte stránka používateľovi zároveň povie, že karta nebola autorizovaná.

ESET okulare 2

V prípade, že ste túto „skvelú ponuku“ už využili, konaktujte svoju banku a požiadajte ju o zastavenie transakcie a zablokovanie svojej platobnej karty.

Antivírusová ochrana

Zdroj: TS ESET

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013