Menu

Na Intel ISEF sa obajví až sedem Slovákov

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3853 krát
  • Tlač
  • E-mail

Aj tento rok sa koná najväčšia súťaž mladých vedcov Intel ISEF v Los Angeles. Nadviazať na úspechy z minulého roka sa pokúsi aj sedem Slovákov. Najlepší z Festivalu vedy a techniky a nominanti združenia Mladí vedci Slovenska budú chcieť uspieť v konkurencii 1600 študentov z celého sveta.

Medzinárodná súťaž mladých vedcov ISEF sa koná už od roku 1950 a spoločnosť Intel je jej hlavným organizátorom od roku 1997. Súťaž má za cieľ popularizovať vedu a hľadať nové nápady a talenty Minulý ročník bol pre našich veľmi úspešný a nadviazať sa pokúsi sedem študentov so svojimi projektmi. Štyria víťazi národnej súťaže Festival vedy a techniky doplnení o trojicu študentov nominovaných združením Mladí vedci Slovenska budú našimi želiezkami v ohni 1600 účastníkov z celého sveta.

To súťaže sa zapojí Pavol Madaj, ktorý vytvoril algoritmus testujúci početnosť súčiastok nevyhnutných pre stavbu robota. Do LA sa pozrú aj dvaja študenti z gymnázia sv.Tomáša Akvinského, Martin Liščinský a Michal Géci, ktorí skúmali topenie v dvojrozmernom systéme malých magnetov.

Spomedzi víťazov Festivalu vedy a techniky sa na ISEF už po druhý krát dostala Michaela Brchnelová, ktorá minulý rok získala druhé miesto Americkej astronomickej spoločnosti za prácu o röntgenovom meraní dynamiky vybraných pozostatkov supernov. Tento rok predstaví svoj projekt ešte viac vylepšený. V kategórii Fyzika sa do súťaže zapojí aj Branislav Viliam Hakala s metódou prípravy nanočastíc katalyzátorov pre vodíkové palivové články. S možnosťami zvyšovania efektivity liečby nádorových ochorení pomocou cieleného presunu liečiv pri fotodynamickej terapii sa súťaže zúčastní Kristína Uličná z Gymnázia v Krompachoch. Štúdiou väzbových možností syntetických derivátov kumarínu s DNA a albumínom sa bude snažiť porotcov zaujať Daniel Ondra.

Viac o ISEF nájdete na stránkach organizácie Student Science

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013