Menu

Pozreli sme sa do vnútra hernej myši Roccat Kone

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3413 krát
  • Tlač
  • E-mail

Keď sa v roku 2007 na našom trhu objavila začínajúca nemecká značka Roccat, mali sme dobrý dojem. A vysoké očakávania. Na prvú klávesnicu Valo sme síce čakali viac ako rok, no prvá myš s logom modrej pumy na chrbte to stihla ešte v roku 2007. A na progamingovom nebi patrí doteraz medzi najžiarivejšie hviezdy.

Roccat Kone bola na svoju dobu unikátna. Priniesla ProAim Gaming senzor s rozlíšením 3200 dpi, no najme technológiu Tracking Control; špeciálny snímač, ktorý sledoval štruktúru podložky a v závislosti od nej nakalibroval vlastnosti senzora. Jedinečný bol aj systém podsvietenia viacfarebnými LED, vynikajúci grip a ergonómia, pohodlné skrolovacie koliesko, zamatový povrch, a závažia, ktorých gramáž vedela myš sama identifikovať. Roccat Kone si zobrala to najlepšie čo dovtedy na trhu bolo, a pridala hneď niekoľko chutných vylepšení. A vďaka tomu sa zaradila medzi legendárne herné hlodavce.

Legendu si pripomenieme svojsky...pozrieme sa, čo ukrýva vo svojom vnútri..

1- začíname vybraním závažia. Kone bola prvá myš, ktorá rozoznala, akú hmotnosť má vložené závažie. Jediná praktická funkcia bola tá, že hmotnosť bola zobrazená v ovládacom paneli. Ale to nie je nič, čo sa nedá zistiť prevrátením myši na chrbát. Celkovú hmotnosť myši však brala do úvahy aj TCU kalibrácia.

2- horný a spodný kryt sú spojené štvoricou skrutiek, ktoré sa nachádzajú pod teflónovými podložkami. Stačí ich trochu nahriať teplým vzduchom aby lepidlo zmäklo.

3- oddelenie horného krytu nie je jednoduché, panel s tlačidlami a LED je však pripojený káblom dostatočne dlhým pre manipuláciu.

4- horný kryt je tvorený niekoľkými vrstvami plastu, a všetky tlačidlá majú vyriešené páky, ktorými sa prenáša stlačenie na mikrospínače.

5- jednoduché PCB uložené pod chrbátom myši na sebe nesie štvoricu spínačov - dva čierne sú určené pre bočné tlačidla, strieborné mikrospínače slúžia štandardne pre zmenu DPI.

6- unikátne podsvietenie má na starosti päť viacfarebných LED. Kone dokáže svietiť ľubovoľnou farbou a niekoľkými svetelnými efektmi. Prostredníctvom prehľadného ovládacieho softvéru sa dajú vyčariť zaujímavé kombinácie pre každý profil osobitne.

7- Tajomstvo svietiaceho loga odhalené. Podobne ako na koncoch svietiacich pásov, aj tu je použitá rovnaká LED.

8- zaujímavejšie to však vyzerá v spodnej časti - skrolovacie koliesko je uchytené v kolíske, vďaka čomu je vyriešená schopnosť jeho naklápania do strán. Malé PCB na sebe nesie okrem elektroniky aj konektory pre LED a konektor pre závažie. To je uzamknuté vo svojom priestore malým, ale pevným pružinovým zámkom.

9- skrolovacie koliesko je uložené v plastovej kolíske, ktoré umožňuje naklápanie do strán. Funkcia zatlačenia je obstaraná mikrospínačom priamo na PCB a pružnými nožičkami kolísky. Otáčanie a krokovanie sleduje malý prepínač priamo na osi kolieska.
 

9- po oddelení hlavného PCB od spodnej časti tela myši sa ukáže dvojica malých otvorov. Ten väčší slúži pre snímač, cez malý otvor v prednej časti sleduje povrch TCU.
 

10- optika laserového senzora s rozlíšením 3200 dpi je vložená v priesvitnom ráme

 

11- dióda je priamo vložená v priesvitnom ráme v ktorom je zabrúsený aj hranol, cez ktorý vstupuje laserový lúč odrazený od podložky do CMOS senzora.

 

13- spodná časť PCB odhaľuje dva základné prvky - v ľavom dolnom rohu je TCU; Traction Control Unit, snímač sledujúci povrch pod myškou počas automatickej kalibrácie. V otvore v zadnej časti sa nachádza čip so samotným CMOS senzorom.

14- srdcom Roccat Kone je tento malý procesor STM32 F1 (F103) postavený na ARM architektúre s jadrom Cortex-M3. Jeho frekvencia je 72 MHz, statická pamäť veľkosti 96 KB je doplnená Flash pamäťou s kapacitou 1024 KB.

 

15- dvadsaťpinový čip s 3200 dpi senzorom zvládajúcim rýchlosť snímania 45 palcov za sekundu sleduje povrch pod myšou rýchlosťou 7080 obrázkov za sekundu, pochádza od spoločnosti Avago. Kvalitný senzor bol základom nemeckého debutanta, a najnovšie verzie Kone Pure a Kone XTD disponujú rozlíšením až 8000 dpi.

16- na rozdiel od jednoduchej kancelárskej myši vyzerá Kone zvnútra podstatne zložitejšie, no väčšina toho "zložitého" je vlastne len kabeláž k podsvieteniu a k tlačidlám. Skutočná technológia, ktorú si Roccat v čase uvedenia Kone cenil na 70 EUR, sa ukrýva na hlavnom PCB. Prvotriedne je takisto spracovanie jednotlivých plastových výliskov, mechanická konštrukcia a finalizácia produktu.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013