Menu

Samsung vyvíja desaťkrát rýchlejšiu Wi-Fi

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2339 krát
  • Tlač
  • E-mail

Aká rýchla je vaša Wi-Fi sieť? Koľko trvá, kým si z jedného počítača na druhý presuniete povedzme gigabajt fotografií? S novým štandardom, na ktorom pracuje Samsung by to mohla byť otázka niekoľkých sekúnd.

Samsung vyvíja vlastnú technológiu, ktorá bude pracovať v pásme milimetrových vĺn na frekvencii 60 GHz. Tá umožní dosiahnuť rýchlosť prenosu dát na hranici 4,6 Gb/s, čo je zhruba päťnásobok aktuálnej maximálnej rýchlosti. Na využitie takéhoto potenciálu budete potrebovať aj adekvátny hardvér, ale moderné SSD disky zvládnu zapisovať aj rýchlosťou 575 MB/s, ktorú táto technológia teoretický dosahuje. Nielen kopírovanie dát, ale aj streamovanie nekomprimovaného videa vo vysokom rozlíšení bude fungovať bez najmenšieho oneskorenia a navyše ostane dostatočne veľká voľná časť pásma pre ďalšiu komunikáciu v sieti.

Na rozdiel od súčasných 2,4GHz a 5GHz technológií udržiava 60GHz technológia so štandardom 802.11ad, ktorú vyvinula spoločnosť Samsung, maximálnu rýchlosť tým, že eliminuje medzikanálovú interferenciu, bez ohľadu na počet zariadení na rovnakej sieti. Odstraňuje tak rozdiel medzi teoretickými a skutočnými rýchlosťami a v porovnaní s dnes najčastejšie používanou 2,4GHz a 5GHz  technológiou vykazuje viac ako 10-krát vyššiu reálnu rýchlosť.

Problém s komerčným prijatím 60GHz technológie, spočíval v samotných vysielaných vlnách. Signál napríklad neodkázal preniknúť do vedľajšej miestnosti, bol citlivý na odrazy a efektívny dosah sa pohyboval zhruba do hranice piatich metrov. Milimetrové vlny, ktoré sa šíria v priamom smere, majú slabú schopnosť prieniku a sú náchylné k vybočeniu, a to má za následok zlý signál a obmedzený prenos dát. Najnovšie poznatky pri vývoji antén so širokým pokrytím umožnili využiť okrúhly tvaru milimetrových vĺn, vďaka ktorým je Samsung schopný úspešne dosiahnuť najvyššiu možnú kvalitu v podobe komerčne použiteľnej 60GHz wi-fi technológie.

Samsung sa chystá nasadiť novú technológiu do širokého spektra produktov, od profesionálnych zdravotníckych zariadení cez produkty v audiovizuálnom segmente až po chystané prvky inteligentnej domácnosti a iniciatív týkajúcich sa fenoménu Internetu vecí.

Zdroj: TS Samsung

 

 

 

 

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013