Menu

Úspech slovenských študentov na súťaži mladých vedcov Intel ISEF

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2373 krát
  • Tlač
  • E-mail

Minulý piatok vyvrcholilo finále celosvetovej študentskej súťaže Intel ISEF. Absolútnym víťazom sa stal Ionut Budisteanu z Rumunska, no nestratili sa ani siedmi nadaní slovenskí študenti.

Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) je najväčšia a jediná celosvetová súťaž pre študentov stredných škôl. Ide o program patriaci pod „Spoločnosť pre vedu a verejnosť“ a jeho cieľom je inšpirovať študentov k riešeniu náročných otázok vedy a problémov blízkej budúcnosti.

Aktuálny ročník veľtrhu sa konal v Phoenixe a zúčastnilo sa ho viac ako 1 500 študentov stredných škôl z približne 70 krajín, s viac ako 1 200 projektmi. Motivácia bola veľká, súťažilo sa o takmer 4 milióny amerických dolárov.

Najlepšie z nich obstál Michal Račko s tretím miestom v kategórii Matematika a fyzika. Okrem ocenenia získal i odmenu 1 000 dolárov za projekt Konštrukcie Farnsworthovho fúzora. Spoločná technologická korporácia ohodnotila projekt Michala Račka cenou tejto korporácie, medailou a odmenou 3 000 dolárov. Michal Račko prezentoval svoj projekt ako maturant gymnázia a od septembra má začať študovať na State College v Londýne vo Veľkej Británii.

Farnsworthov projekt opisuje zariadenia, v ktorom je možné dosiahnuť jadrovú reakciu medzi jadrami ťažkého vodíka - deutéria. Ide v podstate o jadrový reaktor. V projekte sa snažil zmerať závislosť počtu neutrónov, ktoré vzniknú pri zrážke jadier od napätia, ktorým jadra urýchľujeme.

Špeciálnymi cenami Priscilla and Bart Bok, ocenila Pacifická astronomická spoločnosť a Americká astronomická spoločnosť, projekt X-ray merania dynamiky vybraných pozostatkov supernov, ktorého autorkou je 16-ročná Michaela Brchnelová z Bratislavy. Umiestnila sa na 2. mieste a okrem ceny získala odmenu 500 dolárov a lístok a letenku na udeľovanie týchto cien, ktoré sa bude konať vo Washingtone začiatkom budúceho roka.

Zdroj: TS Intel

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013