Menu

Zoner predstavil najnovšie Photo Studio 14

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2489 krát
  • Tlač
  • E-mail

Česká spoločnosť ZONER software dnes uviedla na trh novú verziu Zoner Photo Studio, ktorá dostala označenie 14. Okrem technologických vylepšení je tu aj možnosť priameho zdieľania fotografií na webovú aplikáciu Zonerama.

Podľa vedúceho vývojového tímu, Aleša Hasalu je Zoner Photo Studio 14 najrýchlejším spomedzi všetkých doposiaľ uvedených produktov tejto rady. Najväčšiu zásluhu má na tom 64 bitové jadro, podpora viacerých procesorových vlákien no predovšetkým podpora pre technológie OpenCL a CUDA. Zoner Photo Studio 14 tak využíva nielen dostupný výkon procesora, ale aj hrubý výkon grafickej karty, výsledkom čoho je podstatne lepšia odozva nástrojov aplikácie a kvalitnejšie efekty. Rovnako na náhľady netreba pridlho čakať, vstavaný benchmark dokáže vyrátať efektivitu použitia grafickej karty, ktorú potom prezentuje v násobkoch výkonu procesora. Bežná grafická karta strednej triedy dokáže zrýchliť prácu pri editácií fotografií až dvadsaťnásobne, závisí však od konkrétnych podmienok a výkonu diskového systému a procesora počítača.

ZPS14_-_tonemapping

*.pri použití CUDA a OpenCL kompatibilnej grafickej karty dosiahnete výrazne vyšší výkon a odozvu aplikácie, čo pocítite napríklad pri skladaní HDR obrázkov z väčšieho množstva fotografií v plnom rozlíšení.

Výkon grafickej karty sa využíva napríklad pri mapovaní tonality, alebo tvorbe HDR fotografií. Rovnako aj pri redukcii šumu, ktorá mimochodom, funguje veľmi účinne. Zaujímavou funkcionalitou je odstránenie objektov z fotografií. Pre tento úkon nepotrebujete žiadne pokročilé znalosti, ani sa dlhé minúty hrať s maskovaním objektov. Nevhodnú súčasť fotografie stačí označiť a použiť nástroj Vyplniť podľa okolia, algoritmus ktorého dopočíta body z vymedzeného priestoru podľa okolia tak, aby to vyzeralo, že tam odobraný objekt ani nikdy nebol. Podobne je na tom aj nástroj Voľná deformácia, pomocou ktorého veľmi jednoducho upravíte napríklad tvar postáv alebo zdeformovaných predmetov. Na všetky spomínané funkcie sa pozrieme aj v bližšej recenzii Zoner Photo Studio 14 už čoskoro.

ZPS14_-_NR

*.hrubý výkon grafiky sa používa napríklad aj pri redukcii šumu. Náhľady sú vytvárané v priebehu krátkeho okamihu.

Novinkou je aj priame prepojenie s webovou aplikáciou Zonerama. Zonerama je na trhu dostupná už zhruba 2 roky, a jedná sa o nespoplatnenú webovú galériu. Kapacita diskového priestoru na serveri je 2 GB, a pre registráciu ani nie je nevyhnutné vlastniť Zoner Photo Studio 14. Ukrátili by ste sa však o synchronizáciu fotografií do cloudového priestoru, jednoduchšiu správu a editáciu snímok. Zonerama je podľa zástupcov Zoner jedným z najdôležitejších projektov spoločnosti, do budúcna preto môžeme očakávať sprístupnenie ďalších funkcionalít, no predovšetkým podpory vyššieho rozlíšenia fotografií ukladaných na cloud, ktoré je aktuálne obmedzené na 1920×1200 bodov. Plusom pre Zonerama je jasná čitateľnosť ovládacieho rozhrania, absencia reklamných plôch a pri uploadovaní fotografií aj nízka kompresia a málo agresívne prevzorkovanie zdrojových fotografií.

zps14_-_filmstrip

Zoner Photo Studio 14 je už v predaji za 59 €, upgrade zo staršej verzie, rovnako ako aj verzia pre študentov stojí 33 €. Krabicová verzia s knihou o programe vás vyjde na 71 €. Novinkou je možnosť  zakúpenia si za 19 € rozšírenú licenciu na neobmedzený počet počítačov v rámci jednej domácnosti. Zoner Photo Studio 14 si môžete zadarmo vyskúšať počas 30 dní vďaka voľne dostupnej trial verzii.

Zdroj: TS Zoner

Súvisiace položky (podľa značky)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013