Menu

MP3 prehrávač od netradičného výrobcu

Majú ešte MP3 prehrávače zmysel, keď hudbu dokáže prehrať už takmer aj mikrovlnka? Na túto otázku má každý svoju vlastnú odpoveď, no prenosným prehrávačom ešte určite neodzvonilo. A to ani v prípade menej známych značiek.

Jednou z nich je aj spoločnosť Transcend, ktorú poznáme skôr ako výrobcu externých pevných diskov, no predovšetkým flashdiskov a modulov operačnej pamäte. No a od takého flashového čipu je len kúsok k MP3 prehrávaču. Stačí pridať zvukový procesor, nejaký displej, softvér, zabaliť to do škatuľky a doplniť pár tlačidiel. A vlastne nie, cesta ku kvalitnému prehrávaču je dlhšia, a my sme sa pozreli, ako to zvládli chlapci v Transcend.

MP870, tak sa totiž tento prehrávač volá, na prvý pohľad vyzerá viac ako štandardne. Je typickým zástupcom kategórie tzv. MP4 prehrávačov, ktoré zvládnu prehrávať nielen hudbu, ale aj video. A väčšinou ani jedno z toho poriadne. My však máme radi prekvapenia, a jedno v sebe ukrýval aj MP870. Poďme však pekne po poriadku.

TS8GMP870_front

V plastovom tele so strieborným rámčekom, ktorý subjektívne hodnotíme trochu gýčovito, najviac vyniká displej. Ten ponúka uhlopriečku 2,4“ a QVGA rozlíšenie. Vzhľadom na to, že nie je dotykový (čo v prípade MP3 prehrávača určite nie je na škodu), sú základnými ovládacími prvkami tlačidlá v spodnej časti prehrávača. Dostatočne výrazne aby sa dal prehrávač ovládať aj „vo vrecku“, ak sa chcete posunúť na ďalšiu skladbu, nemusíte na tlačidlá vidieť.  Na spodnom okraji nájdete okrem výstupu na slúchadlá aj linkový 3,5 mm vstup, napríklad pre pripojenie mikrofónu, alebo nahrávanie zvuku z iného zdroja. O prenos dát a dobíjanie vstavaného akumulátora sa stará mini USB port.

Transcend_MP870_record

*.zámok tlačidiel a je v dobrom dosahu palca na pravej strane prehrávača. Na opačnej strane nájdete slot pre microSD kartu.

Na pravej strane je zámok tlačidiel a tlačidlo pre spustenie záznamníka (nahráva do WAV), na ľavej slot pre microSD karty, podporované sú aj SDHC s kapacitou do 16 GB. Zadná strana je z matného plastu, v ľavom hornom rohu sa nachádza mriežka vstavaného reproduktora. Ten nehrá zle, no zázraky samozrejme nečakajte. MP870 sme testovali v bielej farbe a s kapacitou 8 GB, verzia v čiernej farbe disponuje 4 GB úložného priestoru.

Li-Pol akumulátor zvládne napájať prehrávač podľa stránky 22 hodín, to je o čosi viac, ako je to pri podobných prípadoch štandardom. My sme namerali necelých 18 hodín. S celkovými rozmermi 94×50×12 mm MP870 dobre padne do ruky, tlačidlá sú v dobrom dosahu palca a pri hmotnosti 62 gramov nie je príťažou navyše. Konštrukcia je vcelku vydarená, špáry minimálne a vďaka lesklej úprave čelnej strany je prehrávač aj príjemný na dotyk. Akurát z neho budete často stierať obtlačky prstov.

Transcend_MP870_home

*.domáca obrazovka pôsobí veľmi stroho, hlbšie vnorené položky submenu sú už zoradené v listovom zozname

Prvé zapnutie odhalí generický systém menu, s maticovým usporiadaním ikon. Po vstupe do hlbších úrovní sa usporiadanie položiek zmení na listové, čo síce zjednodušuje orientáciu, no zároveň dlhšie trvá, kým sa ním preklikáte. A to najmä preto, že odozva nie je celkom ideálna, a prehrávač si občas vyberie „slabšiu chvíľku“ kedy musí sekundičku porozmýšľať. Položky hlavného menu sú do istej miery animované, no ich poradie nezmeníte. Lokalizácia do slovenčiny, alebo aspoň češtiny chýba.

MP3 prehrávač si poradí s formátmi MP3, WMA (DRM 10), WAV, potešila podpora OGG a predovšetkým FLAC. Grafickým ekvalizérom je možné upraviť zvukový výstup podľa predstáv a vkusu (prípadne si vybrať z deviatich predvolieb), prekvapila nás však slušná kvalita reprodukcie. S dobrými slúchadlami vie MP870 ponúknuť lepší zážitok, ako sme pri prvom dojme očakávali. S pripojenými slúchadlami si užijete aj možností FM rádia, RDS nie je podporované, do pamäte sa vmestí 20 predvolieb. K práve prehrávanej MP3 možno doplniť a synchronizovať i text, prípadne upravovať rýchlosť prehrávania.

Transcend_MP870_video

*.MP870 si trúfne aj na video, prehrá dokonca i FLV. Displej však veľa možností pre sledovanie filmu neponúka, problémom je jednak uhlopriečka, no najmä slabší kontrast a pozorovacie uhly.

Displej s uhlopriečkou 2,4 palca nedáva priestor pre filmové zážitky, napriek tomu si však prehrávač poradí s MPEG-4, Real Media a dokonca aj s FLV formátom. To je vhodné najmä ak si chcete pozrieť video stiahnuté z internetu, a nechce sa vám ho ďalej konvertovať. Podporované sú obrazové formáty JPEG, BMP, GIF a PNG. Ak máte dobré oči, vyskúšajte aj čítanie kníh v TXT formáte, e-book reader je však skôr doplnok výbavy, ako reálne využiteľná aplikácia.

Pri rozlíšení 240×320 bodov nie je možné očakávať zázraky, no pre MP3 prehrávač to celkom postačuje. Väčším problémom, akým sú viditeľné pixely, sú však pozorovacie uhly displeja. Vo vertikálnom smere sa veľmi rýchlo stráca kontrast, na priamom svetle zasa budete musieť zvýšiť intenzitu podsvietenia na maximum, čitateľnosť tak ostane na dobrej úrovni.

Transcend_MP870_display

*.slabšie pozorovacie uhly displeja sme odhalili vo vertikále i horizontále, kontrast sa pri pohľade z uhla rýchlo stráca. Pri MP3 prehrávači to však nie je fatálnou chybou, MP870 navyše ponúka veľmi dobrú kvalitu zvuku.

Transcend MP870 určite nie je zlý prehrávač a hádzať do jedného vreca s lacnými čínskymi MP4 zariadeniami si nezaslúži. Dielenské spracovanie je veľmi dobré, rovnako ako aj výbava a podpora formátov, zaslúžil by si však vyladenejší softvér (na stránke výrobcu je aktualizácia FW zo začiatku februára 2012, ktorá by mohla prehrávaču pomôcť) jednoduchšie ovládanie a o čosi lepší displej. Ak hľadáte MP3 prehrávač s dobrým zvukom, je MP870 jednou z tých lepších volieb. Čo sa týka cenovej výhodnosti, tá Transcendu nahráva, no v cenovej kategórii 50-60 € stále nájdete široké spektrum prehrávačov, najmä 2,4“ displej nie je pre vás prioritou.

ts_mp870_hodnotenie

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

Transcend_Logo_RGB_website

Špecifikácia:

Kapacita a farba - 4GB(čierna) 8GB(biela) * Rozmery - 94 x 50 x 12mm * Hmotnosť - 62g * Displej - 2.4" TFT LCD, 240×320 bodov * Audio formáty - MP3, WMA, WAV, OGG a FLAC * Video formáty - MPEG4 SP(Xvid), RM/RMVB a FLV * Obrazové formáty - JPEG, BMP, GIF a PNG * E-Book formáty - TXT * Formát zvukového záznamu - IMA-ADPCM (WAV) * Line-in nahrávanie - Áno * FM Rádio - 87.5~108 MHz * Typ a výdrž batérie - Li-Polymer, 22hr

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013