Menu

iXtreamer je mediabox pre váš iPad

iXtreamer nie je horúcou novinkou na pultoch obchodov, stále sa ale jedná o zaujímavého zástupcu rodiny mediaplayerov spoločnosti Xtreamer. Určený je hlavne pre majiteľov tabletu iPad, pre ktorý tu je dostupný dokovací konektor.

V dnešnej dobe plnej konkurenčných bojov je veľmi ťažké potenciálneho kupca zaujať, hlavne vo svete moderných technológií. Mediaplayer má už vo svojom portfóliu hádam každý výrobca, tak prečo by sme si mali vybrať práve iXtreamer, ktorý je navyše na trhu už niekoľko mesiacov?

Pre niekoho to bude možno dizajn, vďaka ktorému ho v širokom zástupe konkurencie určite neprehliadnete. Použité sú tu primárne plasty, pričom kombinácia platinovo striebornej a čiernej farby pôsobí sviežo, a hlavne netradične. Taktiež prevedenie v nižšom štvorcovom tvare nie je práve tradičné, ako sa však dozviete ďalej, svoje opodstatnenie tu veru má.

Na prednej strane prístroja sa nachádza len jedno tlačidlo vypnutia/zapnutia, indikujúce prevádzku jemnou LED diódou. Pravá strana obsahuje šachtu pre pevný 3,5“ disk s rozhraním SATA. Prístroj môžete zakúpiť vo viacerých verziách, líšiacich sa jedine v osadenom disku. Najlacnejšia bez pevného disku začína na cene 137 eur, za model vybavený 2 TB diskom zaplatíte približne 230 eur. Prístroj môžete, samozrejme, používať aj bez disku, či si do neho môžete vložiť svoj.

1

Maximálna kapacita je pri aktuálnej verzii firmvéru 2.71 obmedzená na 3 TB, čo je, myslíme si, plne dostačujúce aj pre náročných užívateľov. Ak by vám to predsa len bolo málo, máte k dispozícii trojicu USB konektorov. Z toho jeden je v režime Slave a sprístupňuje interný pevný disk počítaču či notebooku.

Pripojenie do siete je riešené pomocou klasického LAN konektora, ale je možné dokúpiť USB Wi-Fi anténu, vďaka čomu sa zbavíte zbytočného kábla navyše. Internetové pripojenie využijete pri množstve podporovaných on-line služieb ako sú napríklad YouTube, Picasa, CNN a podporované sú aj on-line rádiostanice či RSS čítačky.

Obrazové výstupy tu sú nielen analógové, ale samozrejme, aj digitálne v podobe jedného HDMI verzie 1.3a (3D sa nekoná). Čo sa týka prehrávania kodekov, tak tu by mal byť spokojný prakticky každý, vrátane milovníkov videa vo vysokom rozlíšení. V reále to znamená podporu kontajnera MKV, MPEG 1/2/4, AVCHD, BR ISO, FLV či množstva audio kodekov, vrátane bezstratového FLACV. Pri priestorovom zvuku je  prítomný downmix aj pre DTS formáty, vrátane DTS-HD.

3

Nakoniec sa dostávame k tomu najhlavnejšiemu – docku pre produkty Apple. Ten sa nachádza na hornej časti prístroja a je tu možné osadiť nielen klasické iPody, ale aj iPhone a hlavne iPad. Prístroj podporuje prehrávanie hudby, videa a zobrazovanie fotografií. Pri hudbe funguje všetko presne tak, ako by ste očakávali a na obrazovke sa navigujete v svojej zbierke pesničiek.

Pri videu je podporovaná len natívna aplikácia na prehrávanie videa, pričom s VLC si nepomôžete. Bohužiaľ, video je na výstupe z iPadu konvertované na klasické rozlíšenie a ak vlastníte zbierku HD filmov, tak si ich vychutnáte jedine v nižšej kvalite.

Pri fotografiách je nutné spustiť režim prezentácie priamo na iPade, bez ktorého sa fotografie na televízore nezobrazia. Aj tu je však veľkým problémom degradácia kvality pre klasický TV výstup a hoci fotografie vyzerajú na samotnom iPade vynikajúco, tak na televízore to je veľmi, veľmi zlé. Obraz tu je proste neostrý a podivne preblikával aj na kvalitnom LCD TV. Navyše, pre zmenu adresára s fotografiami musíte ísť k svojmu iPadu, keďže toto cez diaľkové ovládanie jednoducho neurobíte.

iXtreamer je aj napriek týmto drobným nepríjemnostiam veľmi zaujímavým mediaplayerom, ktorý ocenia aj majitelia rodiny produktov iPod/iPhone/iPad. Ako dock na prehrávanie hudby totiž slúži vynikajúco a s určitými obmedzeniami zvládne aj filmy a fotografie. Cena tu síce nie je najnižšia, ale za svoje peniaze si domov odnesiete veľmi pekný prístroj, ktorý vám prehrá prakticky akékoľvek video aj vo vysokom rozlíšení.

hodnotenie

Technická špecifikácia:

Čipset: Realtek 1283x DD+
Systémová pamäť: 256 MB DDR2
Interný HDD: 1× 3,5“ SATA, max. 3 TB
Konektory: 3×USB (z toho jeden USB Slave), LAN, HDMI 1.3a, Component RGB, RCA, Coaxial a Digital audio, Apple konektor
Rozmery: 25,1×24,2×6,6 cm
Hmotnosť: 1 kg

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013