Menu

Samsung má jeden z najlepších monitorov

Jeho presné označenie je Samsung S34E790C a na rozdiel od väčšiny monitorov je extrémne široký, prehnutý a bohužiaľ nie práve najlacnejší.

Nie je jednoduché zaujať v segmente počítačových monitorov - väčšina sa líši len rozmermi, či typom použitého panelu. Preto nájsť prevratný monitor dá skutočne zabrať. Jedným z modelov, ktorý vás preberie z letargie je Samsung S34E790C - je nezvyčajne veľký, má netradičné rozlíšenie a navyše má prehnutú obrazovku.

Univerzálny monitor

Nájsť jednoznačné určenie pre tento monitor nie je jednoduché kvôli jeho univerzálnosti.  Je totiž dobrý na prácu, multimédiá, zábavu a samozrejme aj na hry. Problémom je jedine cena, ktorá v mnohých obchodoch atakuje hranicu 900 eur. Ak teda máte zvyšné peniaze a chcete si spraviť radosť novým zaujímavým monitorom, pozrite sa aj na Samsung S34E790C. Ako prvé vás na ňom upúta jeho veľkosť, keďže má uhlopriečku 34 palcov a netradičný pomer strán 21:9.

Tomu zodpovedá aj rozlíšenie 3440 x 1440 bodov, ktoré má síce ďaleko od moderného 4K, no stále dokáže poskytnúť veľmi jemný obraz. Tu ale prichádza prvý a vlastne aj jediný problém – musíte mať v počítači alebo notebooku adekvátny obrazový výstup z grafickej karty. Monitor má dva HDMI vstupy a jeden DisplayPort, pričom práve v prvom prípade je potrebné si pozrieť špecifikácie vášho zariadenia. Staršie typy HDMi výstupov totiž nemusia podporovať vyššie ako Full HD rozlíšenie a vy by ste svoj nový monitor nemali šancu využiť naplno.

Bez natívneho rozlíšenia je totiž obraz neostrý a skreslený nutným roztiahnutím z formátu 16:9 na 21:9. Hráči by si novému rozlíšeniu mali prispôsobiť aj svoj hardvér, keďže nároky na výkon grafickej karty sú v porovnaní s Full HD výrazne vyššie. Ak sa budete chcieť hrať nové hry na maximálnych detailoch tak bez 4-jadrového procesoru to nepôjde a pri grafickej karte budete musieť zainvestovať minimálne do modelu GeForce GTX 970 a optimálne do novej GTX 980 Ti.

rozlisenie

Extrémne návykový rozmer

Pomer strán 21:9 nie je bežný a na začiatku sme mali mierne obavy, ako sa na tomto monitore bude pracovať. Predsa len extrémne široká pracovná plocha nemusí každému vyhovovať a doteraz si pamätáme na fiasko Philipsu s televízormi formátu 21:9. Netradičná šírka je problémom hlavne pri práci z malej vzdialenosti, kedy môžu byť okraje deformované použitím nekvalitného panela a problém môžu robiť aj odlesky svetla.

Samsung tento problém vyriešil elegantne tým, že obrazovku jednoducho prehol. Zaoblená obrazovka vyzerá štýlovo a hlavne je ergonomicky skvelá. Práca aj na tak širokom monitore je prekvapivo bezproblémová a po pár hodinách sa už nebudete chcieť vrátiť k tomu bežnému. Výrobca umožňuje pomerne presnú úpravu výšky a natočenia obrazovky vo všetkých smeroch. Tlačidlá na ovládanie nastavení monitora nie sú ale umiestnené moc rozumne a nájdete ho na boku zadnej strany. Našťastie tu nestrávite veľa času a okrem prvotného nastavenia budete len prepínať herný režim (monitor ho bohužiaľ nevedel prepínať automaticky).

Samotná práca na monitore je výrazne jednoduchšia ako v prípade bežnej konkurencie. Extrémne široká plocha nám umožnila mať súčasne otvorený prehliadač, textový dokument a aplikáciu na úpravu fotografií. Bez nutnosti neustáleho prepínania sa medzi aplikáciami sa zvýšila naša výkonnosť a efektivita. Navyše ak ste už pracovali s obrovským množstvom textu alebo veľkými tabuľami, dokážete si predstaviť výhodu vysokého rozlíšenia a veľkej obrazovky.

work

Hry problém nemajú

Namieste nie je ani obava hráčov počítačových hier. Väčšina súčasných hier je dobre optimalizovaná aj pre netradičné pomery strán, čo je spôsobené dlhoročným fungovaním systému zapojenia troch monitorov. Z nami testovaných nových hier sme nenarazili ani na jeden jediný problém, no iné to bolo pri niekoľko rokov starých tituloch. Bez potrebnej aktualizácie si ich v natívnom rozlíšení nevychutnáte a jediným riešením je hrať s nevyužitými bočnými pásmi.

Samotné hranie hier na monitore je veľmi dobré. Doba odozvy použitého VA panelu je 4 ms (GTG), kontrast má hodnotu 3000:1 a pozorovacie uhly sú 178 stupňov. V reči reálnej prevádzky je odozva obrazu nadpriemerná a problém sme nezaznamenali ani pri rýchlych akčných hrách. Znova pripomíname, že jediný problém bude prvých pár hodín hrania, potom si už hry nebudete vedieť vychutnať na monitore s klasickým formátom.

Samsung svoj monitor vybavil špeciálnym herným režimom, pri ktorom sa automaticky upravia parametre obrazu pre dosiahnutie čo najlepšieho kontrastu a farieb. Škoda, že sa tento režim neprepínal automaticky, keďže na bežnú prácu bol nevhodný. Príjemne nás ale prekvapili zabudované reproduktory s výkonom 2x 7 wattov. Ich zvuk je nadpriemerný s netradične mohutnými basmi. Bežné reproduktory tento systém samozrejme nenahradí, ale ako núdzové riešenie funguje veľmi dobre.

game mode

Kupujeme alebo nie?

Jediným veľký otáznik pri kúpe je cena samotného monitoru. Bežne v obchodoch stojí približne 889 eur, v akcii ho môžete zohnať aj o stovku lacnejšie. Aj tak je to ale dosť drahý monitor, dokonca je drahší ako mnoho 4K monitorov podobnej veľkosti. No na druhú stranu si za svoje peniaze domov donesiete veľmi zaujímavý monitor s nadpriemerným obrazom, veľkou pracovnou plochou a netradičným zahnutím displeja. Ak by sme mali zvyšných 900 eur, určite si ho do redakcie zaobstaráme.

Samsung S34E790C
CENA: 899 €
+-
Dobrý obrazVysoká cena
Vysoké rozlíšenie
Obrovská plocha
Dobrá ergonómia
Kvalita prevedenia90
Výbava90
Možnosti a funkcie95
Kvalita obrazu85
Cena/výkon78
HODNOTENIE: 88/100
Veľmi zaujímavý monitor, ktorý je vhodný nielen na prácu, ale aj na multimédiá a hranie moderných hier. Má nadpriemerný obraz, skvelé rozlíšenie a dokonca aj dobrý zvuk. Jediným problémom je jeho vysoká cena.
 

tip silver

Graf ceny produktu Samsung S34E790CNS poskytuje server Heureka.sk

 

Obrazovka
Rozlíšenie
Kontrastný pomer
Jas
Odozva
Pozorovacie uhly
Zvuk
Vstupy
Max. príkon
Hmotnosť
Výbava
Typ napájania
34" 21:9, VA panel
3440 x 1440
3000:1
300 cd/m2
4 ms (GTG)
178 / 178
2x 7 W
2x HDMI, 1x DisplayPort, USB rozbočovač
77 W
9,9 kg so stojanom
HDMI, DP a USB kábel
Externý adaptér

Súvisiace položky (podľa značky)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013