Menu

Testovali sme lacný bluetooth reproduktor od Xiaomi

Za málo peňazí veľa muziky. Ak cítite, či vlastne počujete, že vstavaný reproduktor vo vašom telefóne či tablete nie je počúvateľný, slúchadlá neprichádzajú do úvahy a chcete si pustiť hudbu nahlas, existuje lacné riešenie. Malý bluetooth reproduktor od Xiaomi.

Po vybalení jednoduchej škatule, typickej pre produkty Xiaomi sa toho neukáže veľa, vlastne len samotný reproduktor a pár strán malého manuálu. Nič iné a načo aj. MicroUSB káblov a nabíjačiek je všade dosť a to, že sa vám nebude váľať doma ďalšia pomáha potlačiť cenu o dolár či dva nižšie. A to je pri takomto zariadení v percentuálnom vyjadrení nezanedbateľná hodnota.

xiaomi mi bluetooth repro balenie

Reproduktor je však to, čo nás zaujíma najviac a prvý dojem je viac ako dobrý. Jednoduchý, v našom prípade biely kváder je obopnutý hliníkovým rámom, ktorý dáva celému zariadeniu nielen nápaditý dizajn, ale aj potrebnú tuhosť. Celú prednú stranu tvorí mriežka s malými kruhovými otvormi a tú zadnú zasa jednoliata plocha hladkého plastu. Verzia v čiernej farbe má trochu štruktúrovanejšiu mriežku, ktorá dáva dizajnu trochu iný akcent, možno trochu menej elegantný, ale zato originálnejší.

xiaomi mi bluetooth repro 3D

Vzhľad reproduktora v bielej farbe pôsobí elegantne a na svoju cenovku podstatne luxusnejšie, než by sa mohlo zdať. Xiaomi si dáva na materiálovom prevedení svojich produktov záležať a aj tu je všetko v najlepšom poriadku. Na prvý pohľad by sme reproduktoru tipovali trojnásobne vyššiu cenovku. Na spodnej časti zariadenia sa nachádza dvojica nalepených nožičiek z mäkkej gumy, ktoré by mali zabrániť prenosu vibrácií do podložky, napríklad dosky stola. Jediným prvkom rozbíjajúcim jednotvárny hranatý dizajn je tlačidlo pre zapnutie, microUSB konektor a stavová LED. Žiadne kvantá tlačidiel, dierok, otvorov, prepínačov a svetielok. Reproduktor sa nám začína čoraz viac pozdávať.

xiaomi mi bluetooth repro 3D2

Vzhľadom na svoje kompaktné rozmery 154×62×25 mm a hmotnosť len 224 gramov je dobrým spoločníkom na cesty, konštrukcia je odolná, takže sa netreba báť o jeho schopnosť prežiť cestu na dne batoha a vojde sa aj do väčšieho vrecka nohavíc. Z pádov na zem asi nadšený nebude a určite to zanechá znaky na povrchu hliníkového rámu, no za tú cenu vás to až tak trápiť nebude a reproduktor to má šancu prežiť.

xiaomi mi bluetooth repro LED

Zapnutie je intuitívne a zvládne ho najneskôr na druhý pokus ktokoľvek, kto už aspoň raz vo svojom živote použil tlačidlo. Na druhý preto, že ho netreba len stlačiť, ale chvíľku podržať, na čo sa ozve potvrdzovací signál a reproduktor sa prepne do režimu párovania. Stavová LED bliká striedavo červenou a modrou farbou a po úspešnom pripojení už ostane blikať len namodro. Vypnutie sa vykoná presne rovnako, stačí podržať to jediné tlačidlo, ktoré reproduktor má. Aké jednoduché. Dve zariadenia súčasne reproduktor nezvládne. Navyše, to aktívne je treba odpojiť pred pripojením ďalšieho.

xiaomi mi bluetooth repro 3D3

No možno až veľmi. Regulácia hlasitosti i prepínanie skladieb je tak čisto v réžii vstupného zariadenia, takže pred spustením hudby sa netreba vyľakať, ak začne reproduktor hrať príliš hlasito. A že to Xiaomi Mi Bluetooth Speaker vie, je ďalšie veľké prekvapenie. Dva 2,5 W reproduktory v útlom kovovo-plastovom tele, aké už len očakávania môžeme mať? Hlasitosť je jedna vec, no a kvalita zvuku druhá.

xiaomi mi bluetooth repro tlacidlo

Zvuk, ktorý sa podarilo výrobcovi do tak malého tela dostať je však ohromujúci. Bez problémov vyplní menšiu miestnosť a pritom nemáte pocit, že sa niečo čoskoro rozpadne alebo to vylezie cez hustú prednú mriežku. Skreslenie aj pri maximálnej úrovni hlasitosti je akceptovateľné a nijak výrazne neruší. Akurát reproduktor začne pochodovať po podložke.

Prekvapujúco nechýbajú nízke frekvencie, basy sú, samozrejme v rámci možností, úderné a aj dosť plné a dobre znejú aj stredy a výšky. Sú pekne vzájomne vyvážené, škoda len, že pri vyšších hlasitostiach sa basy začínajú tlačiť príliš do popredia. Nie je to však nič čo by sa nedalo opraviť ekvalizérom a reproduktor na zmenu nastavení pekne reaguje. Samozrejme, nedostanete z neho zvuk ako z prémiového systému, ktorý bude stáť stonásobne viac peňazí, jednoducho sme veľmi príjemne prekvapení tým, čo z malého reproduktora vylieza.

Napriek tomu, že meniče sú blízko pri sebe je rozlíšenie ľavého a pravého kanálu veľmi dobré, každý menič totiž hrá svoje a nepoužíva sa zmiešavanie kanálov, ako pri mnohých lacných reproduktoroch.

xiaomi mi bluetooth repro bluetooth

Pripojenie vstupného zariadenia sprostredkúva len modrozubé rozhranie. Márne budete hľadať čo i len 3,5 mm linkový vstup, nehovoriac už o slote pre microSD karty či USB porte. V čase, kedy sa už začínajú objavovať smartfóny bez štandardného výstupu pre slúchadlá to je dokonca celkom trendový krok. V prípade Xiaomi sa však jedná o ďalšiu redukciu nákladov. Navyše, keď si tento reproduktor kupujete, viete do čoho idete. To však neznamená, že vám niekedy viac možností pripojenia chýbať nebude. Azda najviac nám však chýba regulácia hlasitosti. Našťastie, prehrávanie skladby sa dá aspoň pozastaviť, krátkym stlačením

xiaomi mi bluetooth repro frame

Akumulátor má kapacitu 1200 mAh a podľa spôsobu používania a hlasitosti vydrží reproduktor napájať asi 10 hodín, my sme namerali niečo tesne nad 9. Nabitie bežnou nabíjačkou k smartfónom je otázkou asi hodiny a pol, z USB portu počítača to potrvá len málo nad dve hodiny.

Xiaomi Mi Bluetooth Speaker je príjemným prekvapením od začiatku až do konca. So zreteľom na to, že ho môžete zohnať asi za 20 dolárov, je zvuk ktorý produkuje takmer neuveriteľný. Iste, nie je dokonalý a sparťanská výbava je zrkadlom nízkej ceny. Lenže pokiaľ hľadáte jednoduchý reproduktor s celkom dobrou výdržou, ktorý je kompaktný, potrebujete ho pripojiť k tabletu či smartfónu a nič viac od neho nechcete, je toto jasná voľba. Navyše, ak ho stratíte, nebude vás to až tak škrieť a zvládnete zainvestovať doň znova.

tip

XIAOMI MI BLUETOOTH SPEAKER SI MÔŽETE OBJEDNAŤ NA STRÁNKACH ESHOPU GEARBEST.COM, AKTUÁLNA CENA JE 23 USD Z EU SKLADU

Xiaomi Mi Bluetooth Speaker
CENA: 20 USD
+-
Nízka cenaJednoduchá výbava
Slušný zvukBez regulácie hlasitosti
Konštrukcia a dizajn
Kvalita prevedenia92
Príslušenstvo a výbava52
Výdrž a mobilita80
Kvalita zvuku81
Cena/výkon100
HODNOTENIE: 81/100
Malý, elegantný a kvalitne spracovaný reproduktor za smiešne peniaze. Prekvapí však zvukovým prednesom, ktorý je nad očakávania dobrý. Dobrou hodnotou je aj výdrž na jedno nabitie, nízka cena sa však prejavila na minimálnej výbave.

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013