Menu

Xiaomi sa vyjadruje k obmedzeniam Google služieb v domácej Číne. Hovorí, že to je úplne inak

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1613 krát
  • Tlač
  • E-mail

Nie je žiadnym tajomstvom, že Huawei je pod tlakom amerických sankcií. Začiatkom roka sa pod tlak dostal ďalší výrobca smartfónov, spoločnosť Xiaomi. Tu však treba dodať, že nejde o identické sankcie, pod akými sa ocitol Huawei, ktorý nemôže aktívne nakupovať produkty a služby vyrábané americkými technológiami.

Čo sa týka sankcií nasmerovaných voči Xiaomi, tak ich podstata spočíva v tom, že americkí investori musia do novembra tohto roka odpredať svoje podiely vo firme, ide tak napríklad o akcie spoločnosti. V praxi to znamená, že Xiaomi dôjde o značnú časť investorov, medzi ktorými je napríklad aj Qualcomm, najväčší výrobca mobilných procesorov.

Obmedzilo Xiaomi prístup k Mobilným službám Google?

V priebehu úvodu tohto týždňa obehla technologický svet správa, že Xiaomi začalo v domácej Číne blokovať vo vybraných zariadeniach Mobilné služby Google. Je tomu skutočne tak? Hoci správu prebrali viaceré svetové média, tak skutočnosť je niekde inde. Xiaomi sa neskôr vyjadrilo, že správy nie sú založené na pravde.

Spoločnosť hovorí, že tieto informácie pochádzajú Xiaomi Answer Community Group, ide o neoficiálnu podpornú skupinu Xiaomi, ktorá však nie je prepojenou so spoločnosťou. Potom, ako bola táto správa vypustená do sveta, tak ju prebrali mnohé média. Na jej dôveryhodnosti pridalo aj to, že Xiaomi bolo zaradené na sankčný zoznam americkými úradmi a rovnako aj to, že Xiaomi podalo podnety na úrady, aby boli sankcie zo strany amerických úradov preverené.

Xiaomi vo svojej správe ďalej vysvetľuje, že pravdou je, že mnoho zariadení na čínskom trhu nie je distribuovaných s Mobilnými službami Google pričom sa to netýka len Xiaomi, ale aj konkurencie. Dôvodom je, že Google služby na území Číny nie sú jednoducho populárnymi. Spoločnosť v rámci správy ďalej uvádza, že všetky telefóny, ktoré boli vydané s Google službami ich budú mať aj ďalej k dispozícii. Zároveň hovorí, že zariadenia, ktoré boli na trh dodané bez podpory GSM, nebudú nijako špeciálne podporované, ale ani obmedzované. Inými slovami, v prípade záujmu si budú môcť používatelia do svojich zariadení nainštalovať GSM, avšak po vlastnej línii. Spoločnosť okrem iného povedala, že do budúcnosti plánuje s Google nie okresávať, ale rozširovať spoluprácu. Na tému upozorňuje portál xmobile.

Xiaomi ďalej dodáva, že v prípade globálnych zariadení, že všetky smartfóny sú dodávanými s GSM a aj do budúcnosti budú.

Len pre zaujímavosť, podobná situácia, kedy došlo „rozviazaniu“ spolupráce medzi technologickými gigantmi, nastala v prípade amerického Apple a čínskeho herného štúdia Epic Games. Tu však podstata problému spočívala v tom, že čínsky Epic sa rozhodol súdne sporiť s americkým gigantom, lebo nemohol zameniť ich platobnú bránu za svoje riešenie. Potom ako tak spravil, a porušil zmluvne podmienky, tak Apple hry, ktoré porušili pravidlá obchodu, vymazal. Problémom v tomto prípade boli poplatky, ktoré si americký gigant účtuje. Dnes hry spoločnosti Epic preto nenájdete v App Store, lebo boli odstránené.

Zdroj obrázku: Brett Jordan /Pexels.com 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013