Menu

Testovali sme digitálne hodinky Nabu Watch od Razer

Smart hodinky a náramky sú veľkým fenoménom posledných rokov a veľmi rýchlo sa rozvíjajúcim segmentom trhu. Preto niet divu, že na vlak sa snažia naskočiť aj výrobcovia, od ktorých by sme to asi nečakali. Jedným z nich je aj Razer, ktorý prišiel na trh so smart príslušenstvom v podobe náramku i klasických hodiniek.

Razer je známy predovšetkým ako výrobca špičkových progamingových periférií. Niektoré modely klávesníc a myší s trojicou prepletených hadov na chrbte sa stali legendami, ktorým bude naveky patriť miesto v histórií hrania hier na počítači i konzolách. No a keď sa takýto výrobca rozhodne vypustiť na trh smart hodinky v čierno zelenom dizajne, na ktorý sme si za dlhé roky zvykli, nemôže to dopadnúť zle. Nesmie. Alebo...

Správy o nositeľnom príslušenstve od Razer po internete kolovali dlho a ako prvý sa napokon na trhu objavil náramok Nabu Smartband. Zhruba pred polrokom sme ho otestovali a celkom sa nám páčil, kvalitou spracovania a systémom notifikácií, vadili nám azda len väčšie rozmery.

Pri pohľade na prvé produktové fotografie Nabu Watch bolo jasné, že toto nebude len tak pre každého. Tvarovo klasické športové hodinky, ktoré mali byť doplnené o smart funkcie zneli lákavo a samotná značka sľubovala veľa a tak sme sa rozhodli ich otestovať. Live smarter.

Balenie a príslušenstvo

razer nabu watch 1 razer nabu watch 2

Už po vybalení testovacej vzorky z kartónového obalu nastalo mierne rozčarovanie. Obavy z toho, že tieto hodinky budú poriadne veľké sa naplnili. Ľudia sa pri Razer Nabu Watch budú zrejme deliť na tri skupiny. Fanboyov značky, pre ktorých je najdôležitejší jednotný dizajn a logo výrobcu, tých, ktorí si na ne zvyknú, pretože podobné hodinky si kedysi v mladosti kúpili na tržnici no a poslednou a absolútne najväčšou budú tí, ktorí by sa s takýmto čímsi na ruke hanbili vyjsť na ulicu. Potešilo nás aspoň balenie, ktoré toto rozdelenie zbytočne neodďaľuje. Už v obchode si môžete utvoriť vlastný názor a hodinky si poobzerať doslova z každej strany.

razer nabu watch 9

Balenie je veľmi nápadité a pôsobí celkom luxusne. Nabíjací kábel s proprietárnym magnetickým konektorom, neodmysliteľná samolepka s logom, krátky manuál a pár papierov; to všetko nájdete v malej kartónovej škatuľke pod samotným stojanom hodiniek.

Dizajn a prevedenie

Dizajn je veľmi subjektívna záležitosť vo všeobecnosti. Počas nášho testovania však hodinky rozhodne pútali pozornosť. Ani nie tak svojim dizajnom, ale skôr rozmermi a padali otázky na pôvod hodiniek. Škatuľa s cereáliami, tržnica, strelnica na kolotočoch, to všetko mohlo byť pokojne správnou odpoveďou, nikomu sa však nepodarilo nájsť tlačidlo vodotrysku.

razer nabu watch 3

Razer Nabu Watch pôsobia strašne masívne. Nie masívne, pretože masívne sú rôzne značkové chronografy, lenže pri ich materiálovom prevedení to nevadí. Nabu Watch sú strašne masívne, aj na priemernej chlapskej ruke vyzerajú veľmi mohutne a útlu ženskú postavu škaredo proporčne pokrivia na jednu stranu. Sú strašne masívne, plastové a počas niekoľkotýždňového testovania sa autorovi tohto textu bežne stávalo, že hodinkami o niečo zavadil nezmestil sa rukou do dverného či okenného otvoru, otĺkal nimi nábytok a podobne. Ale to zasa nie je chyba hodiniek.

razer nabu watch 5

Celkovému pocitu z nosenia nepomôže ani náramok, ktorý za telom hodiniek v ničom nezaostáva. Je masívny, hrubý aj široký súčasne, z tvrdej nepoddajnej gumy a masívna dvojitá kovová pracka pri práci za stolom nepríjemne otláča ruku. Veľké dierky pre pracku majú priveľké rozstupy a nájsť hodinkám na ruke pravú polohu je veľmi, veľmi zložité. Áno, je tam priveľa prídavných mien, ale je to tak. Ak by boli Nabu Watch o polovicu menšie, boli by v poriadku, lenže ony také nie sú hoci by byť mohli. Iste, autorovo zápästie svojou hrúbkou patrí skôr medzi tie priemerné a pracka až tak nevadí pri športovým aktivitám, na aké sú tieto hodinky asi primárne určené, lenže potom je ťažko odhadnúť, na koho je vlastne tento produkt zameraný. Ale fajn, dosť bolo subjektivity, poďme na to trochu opisnejšie a pozrime sa na hodinky detailne.

Telo Nabu Watch je z matného pogumovaného plastu, vyzerá celkom odolne no pomerne ľahko sa ochytá a ušpiní, detaily akými sú rôzne zalomenia, výstupky, prípadne trčiace hlavičky skrutiek, alebo čo sú tie kovové veci, celkom dobre zachytávajú nečistoty. To v zásade nevadí, keďže hodinky sú vodoodolné a dajú sa v pohode opláchnuť pod tečúcou vodou (nie však vodotesné, takže ponárať sa s nimi nebudete môcť), lenže ostré okraje najmä v oblasti uchytenia remienka môžu byť pre niekoho nepohodlné. Z hľadiska konštrukcie sa Nabu Watch najviac podobajú klasickým športovým hodinkám s kvartetom tlačidiel symetricky rozložených po obvode tela.

razer nabu watch 8

Tlačidlá sú z tvrdého plastu so zdrsneným povrchom a sú, ako inak, masívne. Ono je to celkom fajn, pretože zatlačiť sa dajú aj kolenom a to sa pri športových aktivitách môže hodiť. Odozva tlačidiel je v poriadku, rovnako ako aj odpor, ktorý pri stlačení kladú. Popisy tlačidiel sú veľké, výrazné, takže sa nikdy pri ich stáčaní nepomýlite. Aj potom, čo sa ich naučíte ovládať naslepo. V strede pod displejom sa nachádza piate tlačidlo, ktoré je dedikované pre stavový displej, na ktorom sa zobrazujú smart funkcie.

Nabu Watch totiž nie sú smart hodinky v pravom slova zmysle. Kombinujú v sebe klasické športové hodinky a smart náramok a tieto funkcie sú od seba navzájom oddelené. Za sklíčkom, inak zdá sa že celkom odolným voči poškriabaniu, sa nachádza hneď trojica displejov. Samotné hodinky majú k dispozícii dva z nich, jeden základný, kde sa zobrazuje čas a väčšinou číslice a jeden doplnkový, kde si môžete nechať zobraziť napríklad dátum a na ktorom sa nachádzajú stavové ikony budíkov či aktivity BT adaptéra. Všetky smart funkcie majú vlastný OLED displej s rozlíšením 128×16 bodov. Displej je pôvodne bielej farby, no vzhľadom na zachovanie celistvosti dizajnu je prekrytý zelenou fóliou.

razer nabu watch 4

Zo zadnej strany sú hodinky uzatvorené krytom, ktorého celistvosť narúša len gravírovanie od výrobcu no predovšetkým trojpinový magnetický konektor pre nabíjanie. Zvládnu aj pád, konkrétne z výšky 5 metrov. Vzhľadom na svoje rozmery a mohutnosť konštrukcie by mali zvládnuť viac.

Funkcie a používanie

Samotné hodinky nás až tak zaujímať nebudú. Sú to klasické športové hodinky so stopkami, budíkmi a svetlozeleným podsvietením displeja. Ten je maticový, s bunkami s veľkosťou asi 1×1 mm na vonkajšom svetle i vo vnútri je celkom dobre čitateľný, v úplnej tme sa dá pomôcť svetlozeleným podsvietením.

razer nabu watch fw update

Menší OLED displej je určený pre zobrazovanie notifikácií a smart funkcií. Notifikácie fungujú veľmi dobre, displej zobrazí vždy odosielateľa a časť správy, ktorá sa posúva sprava doľava (rýchlosť rolovania je možné nastaviť), a odoslanie notifikácie zo smartfónu je takmer okamžité. Hodinky novú správu oznámia zavibrovaním, ak je notifikácií viac, na displeji sa zobrazí len číslo reprezentujúce počet nových notifikácií a pre ich prečítanie je treba stlačiť tlačidlo pod displejom (alebo zavrtieť zápästím). Ak vám však chodí veľa správ napríklad na Messenger, poriadne sa tlačidlom nacvakáte, najmä ak zmeškáte dlhšiu skupinovú konverzáciu. Prehliadanie notifikácií preto nie je veľmi pohodlné, no je aspoň funkčné. Našťastie, aplikácie, ktoré môžu odosielať na hodinky správy je možné vybrať vo whiteliste. Inak by to na zápästí vibrovalo nonstop.

Stláčaním tlačidla sa rotujú aj základné informácie, ktoré náramok zbiera. Okrem aktuálneho času, prejdených krokov, prejdenej vzdialenosti a spálených kalórií zobrazuje aj aktívne minúty a zvoliť sa dá aj zobrazenie stopiek či funkcie ďiaľkového ovládania prehrávača hudby. Užitočná funkcia, ktorú sa oplatí posunúť vyššie, pri behaní je to šikovné riešenie. Od OLED displeja sme čakali vynikajúcu čitateľnosť na slnku a nič iné. Skutočnosť je však taká, že na priamom slnku nevidno na displeji takmer vôbec nič a treba ho cloniť rukou. Veľká škoda, na svedomí to má pravdepodobne kombinácia lesklého krycieho sklíčka a zelenej fólie. Prežili by sme to aj s bielou farbou, len nech je niečo na tom displeji vidieť. Na ostrom slnku sa tak z Nabu Watch stávajú len watch.

Aplikácia

Prvé nastavenie hodiniek sme si veľmi pochvaľovali. Aplikáciu sme našli v Google Play (dostupná aj pre iOS) veľmi rýchlo, spárovanie so smartfónom i vytvorenie účtu prebehlo bez zaváhania. Trochu nešťastne je umiestnené submenu nastavenia výšky a hmotnosti, ktoré je schované pod profilovým obrázkom, ktoré sme prvých pár dní považovali za pozadie vysúvacieho menu. Nevadí, aplikácie samotná je celkom prehľadná a dá sa v nej dobre orientovať.

razer nabu watch app 4

Rozdelená je do troch základných častí; Dashboard, Goals a Devices. Hodinky okrem dennej aktivity merajú aj spálené kalórie, pričom zohľadňujú aj pasívne spaľovanie a sledujú aj spánkovú aktivitu. Ak by vás napadlo zaspať s niečím tak mohutným. Na túto činnosť sú pohodlnejšie ľahké smartbandy s mäkšími a tenšími náramkami, ktoré vám v noci neobmedzia prísun krvi do danej končatiny. Jednotlivé kategórie dát sú zobrazované v jednoduchých grafoch a týždenných súhrnoch.

razer nabu watch app 5 razer nabu watch app 1

V sekcii Goals sa dajú prispôsobiť denné ciele, ktoré chcete dosiahnuť, štandardom je 10 000 krokov, ale všetko závisí len vás. V submenu Devices sa dajú spravovať pripojené zariadenia, a keďže aplikáciu využíva aj náramok Nabu, dáta sa môžu zberať na jedno miesto. Možnosti nastavenia sú pomerne široké a na tomto mieste je možné znovu nainštalovať alebo aktualizovať firmvér hodiniek. Samozrejmosťou je automatická synchronizácia hodiniek s časom smartfónu.

razer nabu watch app 2 razer nabu watch app 3

Čo sa presnosti merania týka, tak tam je asi najväčší problém, ktorý snáď v budúcnosti vylepšia ďalšie aktualizácie. Trojosový akcelerometer totiž nemeria veľmi presne, niekedy kroky započíta aj pri pohybe ruky a niekedy odignoruje niekoľko desiatok krokov chôdze. Je dosť citlivý na otrasy, takže tých pár desiatok krokov vráti pri šoférovaní v aute alebo cestovaní hromadnou dopravou. Pri našom testovaní však náramok ukazoval menej než mal. Na tisíc krokov dlhej trase nameral len 884 krokov, a to je už výrazná odchýlka. Navyše, hodinkám chýba akýkoľvek faktor zábavy, ktorý by sme od takéhoto výrobcu asi čakali. Žiadna hra s krokmi, žiadna motivácia, nič navyše. Len grafy a sumy. Svetlou výnimkou je funkcia Handshake, ktorá pri potrasení rukou s ďalším používateľom Nabu hodiniek alebo náramku vymení medzi používateľmi informácie o nových priateľoch cez niektorú zo sociálnych sietí.

razer nabu watch 20

Keďže hodinky pozostávajú z dvoch častí, majú dve batérie. A to je ich veľkou výhodou. Smart displej a smart funkcie majú vlastný akumulátor dobíjateľný cez vyššie spomínaný magnetický konektor. Výdrž na jedno nabitie je asi 5-10 dní, v závislosti od počtu notifikácií a aktivity malého displeja. Samotné hodinky však fungujú na vlastnej CR2032 lítiovej batérii, ktorá by ich mala dokázať poháňať celý rok. V našom prípade sme ju síce museli už mesiac po získaní testovacej vzorky meniť, ale nová batéria zatiaľ drží ďalší mesiac bez problémov.

Veľké a drahé hodinky so smart funkciami

Ak máte zvyk na veľké športové hodinky, sú Razer Nabu Watch jednou z tých lepších volieb. Majú veľké tlačidlá, na ich ovládanie si rýchlo zvyknete a ponúkajú pridanú hodnotu v podobe malého notifikačného displeja. Lenže to by ste na ňom museli na slnku aj niečo vidieť, takže tak či tak vytiahnete z vrecka smartfón. Displej nezobrazí celú správu a ak sa ich nakopí viac, budete musieť všetky prácne posunúť ďalej tlačidlom. Nie sú to však smart hodinky v pravom slova zmysle.

razer nabu watch 6

Presnosť fitness trackingu sa snáď v budúcnosti vylepší a možno pribudnú aj nejaké ďalšie funkcie a aplikácie ďalej motivujúce k zvyšovaniu fyzickej aktivity. To všetko však závisí od výrobcu, ako bude Nabu Watch ďalej podporovať. Zatiaľ toho hodinky neponúkajú veľa, nič navyše oproti najlacnejším fitness náramkom, silnou stránkou je azda len veľmi slušná výdrž na jedno nabitie. Hodinky s jednoduchým trackovaním, to by bolo v poriadku, lenže Razer si za tento kusisko nepohodlného plastu pýta 179,99 EUR a to je naozaj priveľa. Ak by vám vadil plast, môžete si priplatiť ďalších 60 EUR za Forged Edition s kovovým tlačidlami a odolnejším telom. Nabu Smartband sa nám zdá ako užitočnejšie a pohodlnejšie zariadenie, napriek jeho typu konštrukcie. Nabu Watch toho nezmeria veľa a zatiaľ ani veľmi presne, no svojich fanúšikov si určite nájde. Aj keď ich bude zrejme len málo.

Razer Nabu Watch
CENA: 179,99 €
+-
Výdrž akumulátoraVysoká cena
i batérie hodiniekPríliš masívne
Nepohodlné pri dlhšom nosení
Nepresné meranie
Konštrukcia a prevedenie50
Príslušenstvo a výbava40
Výdrž a mobilita80
Displej42
Cena/hodnota40
HODNOTENIE: 50/100
Unikátny štýl týchto športových hodiniek so základnými smart funkciami nevyhovie každému. Údaje sa zobrazujú na malom a na slnku zle čitateľnom displeji, zaznamenávané sú navyše nie veľmi presne. Silnou stránkou je azda len výdrž batérie.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

razer logo

www.razerzone.com

Graf ceny produktu RAZER NABU Smart Watch Wristwear poskytuje server Heureka.sk

RAZER NABU WATCH NÁJDETE V PONUKE ESHOPU ALZA.SK

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013