Menu

Testovali sme Speedlink Ledos, myš pre nenáročných hráčov

Postaviť hernú myš je na prvý pohľad jednoduché. Stačí ergonomický, no atraktívny dizajn, prípadne aj s podsvietením, dobrý senzor, kvalitné tlačidlá a niečo extra navyše. A teraz to skúste ešte raz a s obmedzeným rozpočtom. Podarilo sa Speedlinku pretaviť do myši Ledos všetky požiadavky hráča?

Už na úvod môžeme prezradiť, že áno, aj nie. Ako to už pri lacných produktoch býva, spokojnosť je podmienená očakávaniami a tie predsa nemôžu byť s obmedzeným rozpočtom nereálne. Napriek tomu, Speedlink sa vracia na trh s celým spektrom herných produktov a na začiatku ponuky je postavená myš Ledos.

Výrobca ju označuje ako hernú a v princípe spĺňa všetky parametre, ktoré by náradiu pre hráča chýbať nemalo. Senzor s rozumným rozlíšením a tlačidlom pre jeho zmenu, LED podsvietenie, veľké pohodlné tlačidlá a aj spomínané extra vlastnosti, o ktorých si čosi viac povieme nižšie. Hneď na začiatok pochválime Speedlink za balenie, ktoré sa otvára a myš je v ňom natočená tak, aby sa dala chytiť a vyskúšať ako sedí v ruke. Bez toho aby zavadzala škatuľa - drobný, ale dôležitý detail. Poďme však pekne poporiadku.

Dizajn a konštrukcia

Speedlink Ledos je z hľadiska dizajnu osovo symetrická, takže je vhodná aj pre držanie v ľavej ruke, a takých myší v hernom segmente nebýva veľa. Väčšina z nich má totiž vykrojenie na pravý palec alebo chrbát zakrivený tak, aby vyplnil dlaň pravej ruky a v ľavej ruke je nepoužiteľná. Daňou za toto je však skôr priemerná ergonómia, výhodou z cenového hľadiska zasa jednoduchšia a lacnejšia výroba. Nemyslite si však, že Ledos sa nedá držať v ruke, obe bočnice ponúkajú dostatok miesta pre odloženie palca a malíčka a vďaka štvorici výrezov aj celkom slušný grip.

speedlink ledos test chrbat

Ten by mohlo ešte viac vylepšiť výraznejšie pogumovanie, to tu však chýba a vlastne celé telo myši je zložené zo štyroch troch základných častí. Dno tvorí jediný plastový výlisok, boky a časť "podvozku" druhý, chrbát s tlačidlami tretí a medzi nimi je vložený rám z priesvitného bieleho plastu. Vďaka nemu sa chrbát myši akoby vznáša nad bočnicami a červené podsvietenie tento efekt ešte umocní.  Plasty sú celkom príjemné na dotyk a veľmi jemne pogumované, vyklenutá zadná časť chrbta bude vyhovovať skôr hráčom, ktorí si radšej dlaň oprú o myš. Ak im nebudú vadiť ostré hrany v zadnej časti. Nám do ruky akosi nepadla ani po niekoľkých hodinách hrania denne a subjektívny pocit z myši by sa dal zhrnúť do slová „tvrdá“.

Spracovanie je v rámci cenových možností na dobrej úrovni, chrbát pri zatlačení trocha vŕzga a predné tlačidlá majú vôľu, nie je to však nič čo by nás počas testovania obťažovalo. Dĺžka i šírka dvoch základných tlačidiel je v poriadku, rovnako ako skrolovacie koliesko. To je samozrejme stláčateľné, nie však naklápateľné, s citeľným krokovaním a dobrou šírkou i priemerom.

Výbava

speedlink ledos test lavastrana speedlink ledos test pravastrana

Ďalšie dve tlačidlá sa nachádzajú na bočniciach a práve toto sú tie drobnosti, ktoré by herná myš mala mať. Na ľavej strane je umiestnený „Sniper Button“, tlačidlo, ktoré pridržaním zníži rozlíšenie senzora na 500 DPI, takže bude jednoduchšie presnejšie zamerať cieľ. Presne oproti na pravej strane sa nachádza „Rapid Fire Button“, po stlačení ktorého myš vykoná rýchly dvojklik s latenciou 0,1s medzi kliknutiami. Obe funkcie sú veľmi užitočné, no tlačidlá sú umiestnené príliš vpredu. Nezavadzajú síce pri uchopení, no ak máte menšie ruky, nedosiahnete na ne bez prechytenia.

speedlink ledos test scroll

Hneď za kolieskom sa nachádza tlačidlo pre zmenu rozlíšenia optického senzora. Prepínanie DPI je cyklické, v pevných krokoch 500, 1250, 2000 a 3000 DPI. Päťstovku by sme možno vymenili za nejakú 1600-vku, len ktovie ako by potom fungovalo „Sniper“ tlačidlo. Použitý je optický senzor umiestnený na osi myši, chválime trojicu veľkých nožičiek, myš sa po podložke kĺže ľahko a bez zadrhávania pri zmenách smeru.

speedlink ledos test podsvietenie

Ledos je na trhu v dvoch farebných verziách, červenej a čiernej (ujo Stendhal odporúča), v oboch prípadoch s červeným LED podsvietením. Podsvietený je biely priesvitný rám po obvode, resp. vo vnútri myši a jednoduchá grafika v pravej časti chrbta. Podsvietenie sa navyše rozsvecuje s  efektom „dýchania“, ktorý je však dosť intenzívny a keďže sa nedá nijako vypnúť ani zmeniť, môže časom omrzieť. I to je však vecou osobného vkusu.

speedlink ledos test tukabel

Pretože v balení sa nachádza okrem myši už len manuál, inštalácia spočíva v pripojení k USB portu počítača. Kábel má dĺžku 1,8 metra a pozlátený konektor. Navyše je opletený čierno-červenou textíliou, nie je zbytočne tvrdý a nezavadzia. A také čosi k hernej myši patrí, takže ďalšie body navyše. Po pripojení netreba nič inštalovať, niet totiž ani čo. Ledos nemá vlastný ovládací softvér, jediná vec, ktorá sa dá prispôsobiť je vyššie spomínané rozlíšenie senzora v štyroch krokoch. Plug-n-play. Škoda, aspoň jednoduchá utilita, v ktorej by sa dalo vypnúť, alebo prispôsobiť podsvietenie myši či funkcia bočných tlačidiel by padla vhod. V tejto cenovej kategórii ho však musíme oželieť.

Prevádzka

Počas testovania sme Ledos vyskúšali s rôznymi hernými žánrami a prirodzene najlepšie sa cítila v FPS tituloch. Na umiestnenie bočných tlačidiel tlačidla si treba zvykať dlhšie, no po miernom natočení myši v dlani sa dajú palcom i prstenníkom obsluhovať celkom spoľahlivo. Spínače pod ľavým a pravým tlačidlom majú stredne vysoký zdvih, no na náš vkus trochu priveľký odpor.

speedlink ledos test senzor

Čo nás však prekvapilo bol senzor. Od myši spod dvadsaťeurovej hranice sme nečakali veľa a už vôbec nie niečo tak príjemné. Optický senzor je presný, dobre reaguje aj na prudké zrýchlenie a myš komunikuje s počítačom s milisekundovou odozvou. A to je niečo na čo sme si zvykli skôr pri dvojnásobne drahších modeloch. Pohyb po podložke je hladký a plynulý, otázkou je ako dlho vydržia nožičky, ktoré asi nebudú z teflónu. Rozsah rozlíšenia je pre hráča, ktorý hľadá myš v tomto cenovom spektre dostatočný, odstupňovanie jednotlivých citlivostí však nemusí vyhovovať každému. Prepínanie dedikovaným tlačidlom je jednoduché, chýbala nám však indikácia zvoleného stupňa, štvorica LED niekde na chrbte myši by bola ideálna. Avšak aj bez toho sa dá fungovať, 500 DPI bude používať asi málokto a ostatné úrovne nastavenia rozlíšenia dokážete identifikovať aj rukou.

Nie je bez chýb, no tá cena..

Speedlink Ledos na našom trhu nájdete asi za 15 EUR a aktuálne v eshopoch začína dokonca pri cene 11 EUR. A to je na myš so slušným senzorom, dobrým vyvážením a hmotnosťou, ktorá vyhovie širokému spektru hráčov tak dobrá cena, že je tomu až ťažko uveriť. Nízku cenu na Ledos necítiť a pôsobí drahšie než by sa mohlo zdať. Pogumované plastové telo zrejme nebude mať vysokú životnosť, no to ešte preverí čas.

ledos

Vytknúť by sme mohli aj nutnosť vynaloženia väčšej sily na stlačenie kolieska, blikajúce podsvietenie, ktoré sa nedá vypnúť, umiestnenie doplnkových tlačidiel, na ktoré si treba dlhšie zvykať, subjektívne vyššie vyklenutý chrbát a ak by sme chceli byť veľmi prísni, tak aj chýbajúci softvér. Ale toto všetko sa dá s takouto cenovkou veľmi ľahko prehliadnuť a ak zháňate hernú myš, máte hlboko do vrecka, alebo si len tak chcete urobiť radosť, určite si Ledos choďte vyskúšať.

tip

Speedlink Ledos SL-6393
CENA: 15 €
+-
Výborná cenaLacnejšie materiály
Dobrý senzorFixné úrovne DPI
DPI tlačidloPodsvietenie sa nedá
Symetrický dizajndeaktivovať
Kvalita prevedenia75
Ergonómia a výbava78
Softvér a konfigurácia60
Snímač82
Cena/výkon100
HODNOTENIE: 79/100
Lacná myš, ktorá prekvapí dobrou konštrukciou no najmä veľmi slušným optickým senzorom. Doplnkovým tlačidlám a podsvieteniu chýba možnosť ďalšej konfigurácie, preddefinované funkcie sú však praktické.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

speedlink logo

Graf ceny produktu Speed-Link SL-6393 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013