Menu

Testovali sme myš, z ktorej si nabijete tablet či smartfón

So smartfónom to niekedy býva ťažké. Stačí ho zabudnúť v noci nabiť a na druhý deň ráno je ikonka batérie červená. V tom lepšom prípade, v tom horšom ju už ani nevidíte. Jedným zo zaujímavých spôsobov, ako doň znova dostať život je dobiť ho myšou. Genius jednu takú má a volá sa Energy Mouse.

Takýto názov by sme rozhodne nečakali a skrýva sa v ňom celý recept na vytvorenie tejto chuťovky. Do myši narveme powerbanku a je to. Jednoduchý a pritom praktický nápad. Iste, myš, ktorá sa dokáže podeliť so šťavou zo svojho vstavaného akumulátora nie je niečo čo by ste používali permanentne, no v čase núdze môže byť neoceniteľná. Naozaj. Iróna skutočne nie je na mieste.

genius energy mouse review scroll

Na prvý pohľad vyzerá Genius Energy Mouse ako bežná myš. Nízky chrbát, široké ľavé i pravé tlačidlo, symetrický dizajn s pogumovaním po oboch stranách. Na dotyk pôsobí skôr priemerne, telo je síce plastové, ale spracovanie dielov je slušné a pekne k sebe lícujú. Po prvom uchopení zaujme trochu vyššou váhou, to však nie je nič nezvyčajné, je predsa bezdrôtová. A takéto myši v sebe majú batérie. Lenže čo ten USB port v zadnej časti, žeby miesto na odloženie prijímača?

Do myši sa snažili výrobcovia vtesnať už kadečo, od motorčeka, ktorý predlžoval jej chrbát, cez skener, webkameru či senzor obtlačkov prstov, no powerbanka sa nám zdá ako jedna z tých najrozumnejších vecí. Ono to v podstate ani tak nie je powerbanka v pravom slova zmysle. Energy Mouse má vlastne trochu predimenzovaný vstavaný akumulátor, o ktorý sa dokáže podeliť s inými zariadeniami. A pretože je jeho kapacita 2700 mAh, poradí si aj s jedným plným nabitím bežného smartfónu.

genius energy mouse review USB

Svoj smartfón si stále budete nabíjať z klasickej sieťovej nabíjačky a samozrejme, v prípade potreby ho stačí pripojiť k USB portu počítača, no čo ak aj ten práve funguje na batériu a chcete si ho „pošetriť“ na neskôr? Alebo ste na cestách, kde ani jedna z týchto možností nepripadá v úvahu? Energy Mouse sa dá použiť ako powerbanka, oproti ktorej má však jednu zásadnú výhodu. Ak to bude váš pracovný nástroj, budete sa starať o to, aby bola vždy nabitá. Powerbanka je ďalšie zariadenie, ktoré musí byť samo o sebe nabité, aby sa dalo použiť. A teda aj ďalšia vec, na ktorú musíte myslieť a nezabudnúť ju dať nabiť. Energy Mouse máte jednoducho pri sebe a keď pracujete pri počítači, pripojíte si ju k nemu USB káblom a jej akumulátor sa bude nabíjať.

genius energy mouse review prisl

Tu však smeruje jedna z našich výhrad, tento model používania by mohol fungovať ideálne, len by v balení nesmel chýbať dlhší kábel. Pribalený je asi 30 cm dlhý, alebo teda skôr 30 cm krátky USB -> microUSB kábel, ktorý síce postačí na nabitie smartfónu a pri prenášaní nebude zavadziať, ale výrazne obmedzuje použitie myši počas jej nabíjania z portu notebooku. Stále môžete vytiahnuť ten, ktorý ste našli pri nabíjačke ku smartfónu, ale pekný opletený a mäkký dlhší káblik v balení by určite potešil.

Samotné nabíjanie zariadení neprebieha inak ako pri powerbankách. Kábel stačí pripojiť do USB portu na zadnej strane myši a stlačiť na dve sekundy tlačidlo nad skrolovacím koliesko. Myš sa dá popritom stále používať a zariadenie bude nabíjať prúdom asi 900 mA. Priemerný smartfón tak nabije asi za dve až dve a pol hodiny a za ten čas stihne Li-Pol akmulátor akurát vyčerpať svoju kapacitu. Nie však úplne, myš nejde do posledného dychu ako politický internetový diskutér a posledných 10% kapacity si nechá pre seba. To aby ste neskončili síce s nabitým mobilom, ale vymlátenou baterkou v myši. Samotná myš na jedno plné nabitie vydrží dva až tri mesiace, podľa intenzity používania a toho, či ju budete na noc vypínať.

Genius Energy Mouse je však v každom prípade najmä myš a dá sa povedať, že za peniaze, ktoré za ňu v obchode necháte aj celkom slušná. Z hľadiska ergonómie by sa nám páčil vyšší chrbát, ľudia s väčšími rukami či dlhšími prstami si oň ledva budú môcť oprieť dlaň, a teda ovládať čisto končekmi prstov. S rozmermi 107×65×33 mm sa radí niekde medzi notebookové a klasické desktopové myši, 120 gramov hmotnosti ju zaradzuje kamsi do stredu aj v rámci tejto špecifikácie.

genius energy mouse review tlacidla

Tlačidlová výbava obsahuje nevyhnutný základ, takže žiadne konfigurovateľné tlačidlá tu nehľadajte. Pravé i ľavé tlačidlo však má celkom dobrý zdvih i odozvu na kliknutie, aj keď doraz sa nám zdal príliš tvrdý. Skrolovacie koliesko sa stláča príjemne a jeho krokovanie je dostatočne výrazné. Akurát polomer mohol byť o čosi väčší, ale to už je vecou osobných preferencií. Tlačidlo nad kolieskom slúži pre zistenie stavu nabitia akumulátora, o ktorom informuje štvorica LED. Tie už tradične svietia ostrým modrým svetlom (asi sa ešte v Číne stále nájdu plné sklady týchto pekelných komponentov) a každá z nich reprezentuje štvrtinu kapacity akumulátora. Ak poznáte aspoň základné zlomky, odčítať aktuálny stav nabitia myši nebude problém.

genius energy mouse review lb

Lepšiemu úchopu nízkych bokov napomáhajú gumené obloženia, kus gumy sa nachádza aj v pravej časti chrbta myši, teda v oblasti, kde si priemerný používateľ oprie posledný kĺb prstenníka. O ich životnosť máme trochu obavy, možno by pomohlo nejaké jednoduché puzdro na prenášanie myši v balení. Možno ho nájdeme spolu s vyššie spomenutým káblom v druhej verzii myši.

genius energy mouse review microUSB

Energy Mouse komunikuje s počítačom na štandardnej 2,4 GHz RF, do USB portu stačí zastrčiť priložený prijímač. Ten je dostatočne malý aby ste ho nemuseli z portu nikdy vyberať, ak však nastane takáto potreba, dá sa vložiť do jednoduchej zásuvky na spodnej strane myši. Na nej sa nachádza aj štvorica pomerne malých klzných podložiek a samozrejme optický senzor umiestnený symetricky na osi myši. Ponúka fixné rozlíšenie 1200 DPI a pre bežnú prácu na aspoň nejakej rozumnej podložke celkom stačí. Na hry a maratóny v grafických či CAD programoch to nebude, no na to je už celkom iná kategória zariadení.

genius energy mouse review charging

Genius Energy Mouse je zrealizovaním dobrého nápadu, na ktorom sa nám páči hlavne to, že na rozdiel od bežnej powerbanky sa budete o stav akumulátora starať oveľa svedomitejšie. Rozhodne sa nejedná o riešenie pre každodenné nabíjanie smartfónu, no v prípade potreby nie je nič jednoduchšie než siahnuť do ruksaku či brašne a vytiahnuť myš, ktorú tam tak či tak nosíte, a z ktorej si dožívajúci smartfón aspoň trochu dobijete. A to sa v prípade dnešnej doby, kedy je už akosi sociálne vyžadované byť online vždy počíta.

Genius Energy Mouse
CENA: 18 €
+-
Dobrá cenaLacnejšie materiály
Integrovaná powerbankaBez bočných tlačidiel
Výdrž na jedno nabitie
Signalizácia stavu nabitia
Kvalita prevedenia72
Ergonómia a výbava77
Výdrž a mobilita92
Snímač74
Cena/výkon90
HODNOTENIE: 81/100
Jednoduchá a kompaktná myš, ktorá vďaka veľkému vstavanému akumulátoru ponúka nielen dlhú výdrž, ale aj možnosť nabitia iných zariadení. Použité materiály a tlačidlová výbava reflektujú veľmi atraktívnu cenu.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

genius logo

 

Graf ceny produktu Genius Energy Mouse poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013