Menu

Testovali sme výkonné multifunkčné zariadenie do kancelárie

Nie je síce lacná, no ponúka široké možnosti, vysokú rýchlosť tlače a rozumné prevádzkové náklady nielen pre malé a stredné firmy, ale aj pre domácu kanceláriu. Kompaktná HP LaserJet Pro M426fdw síce tlačí len čiernobielo, no zato veľmi rýchlo a myslí pritom aj na bezpečnosť.

LaserJet Pro M426fdw uvedená na trh v jeseni minulého roku patrí do série kancelárskych multifunkčných laserových tlačiarní HP, v tomto prípade aj s výbavou obohatenou o prvky sieťovej tlače a online služieb. Vzhľadom na to, že tlačí len čiernou farbou, nepotrebuje ďalšie tri laserové tonery a tak sú rozmery zariadenia príjemne kompaktné. Dizajn sa spolieha na štandardný „kockatý“ formát s podávačom papiera do skeneru v hornej časti, celá tlačiareň má rozmery len 390×420×323 mm. Na stole nezaberie priveľa miesta a žiadna z jej častí nepretŕča nad pôdorys, takže bude plne použiteľná aj v pracovných skrinkách, za predpokladu vhodného odvetrávania.

HP LJ M426fdw toner tray1 HP LJ M426fdw tray2

Dizajn sa nesie v znamení jasnej bielej farby, len niektoré prvky sú tmavosivé, či čierne. Tlačiareň aj preto vyzerá moderne, fabrické spracovanie je na vysokej úrovni, plastové časti sú čisté a jednotlivé diely k sebe príkladne lícujú. V spodnej časti sa nachádza automatický podávač papiera s kapacitou 250 listov, výklopný podávač nad ním je možné použiť pre manuálne vkladanie papiera, alebo na formáty menšie ako A4 s kapacitou do 100 listov. Výstupný zásobník ma kapacitu 150 strán a napriek veku s plochým skenerom je celkom dobre dostupný. V rámci voliteľného príslušenstva je možné doobjednať si spodný zásobník s kapacitou 550 listov.

HP LJ M426fdw skener

Skener v hornej časti je klasickej plochej konštrukcie, nad ním je navyše automatický duplexný podávač, ktorý zjednoduší kopírovanie či skenovanie rozsiahlejších dokumentov s väčším počtom strán. Čiernobiely textový dokument s 15 obojstrannými hárkami formátu A4 zariadenie vďaka rýchlemu podávaču oskenovalo do PDF formátu len za 46 sekúnd. Kopírovanie rovnakého dokumentu pri strednej úrovni kvality tlače za 53 sekúnd. Veľkou výhodou podávača je skenovanie z obidvoch strán, takže hárok nemusí prevracať a rýchlosť skenovania/kopírovania sa podstatne zrýchľuje.

Skener dokáže pracovať v maximálnom rozlíšení 1200×1200 dpi, pri kopírovaní sa používa maximálne 600×600 dpi. Výstup zo skenera je natívne v PDF alebo JPG a je možné uložiť ho priamo na USB kľúč, odoslať do emailu, do adresára v počítači v rámci lokálnej siete, alebo na cloudové úložisko. Obrazový výstup skenera pri maximálnom rozlíšení bol slušný, aj keď algoritmus mal tendenciu obraz na náš vkus príliš zostrovať. Podvihnutím veka so sklom skenera sa zlepší prístup k výstupnému zásobníku papiera a po vyklopení celej prednej časti sa otvorí šachta pre vkladanie tonera.

HP LJ M426fdw toner tray HP LJ M426fdw toner tray2

M426fdw používa tlačovú kazetu HP 26A s výrobcom udávanou výdatnosťou 3100 strán, ktorú zoženiete asi za stovku. Pre častejšiu tlač je vhodnejšia veľkokapacitná tlačová kazeta HP 26X za zhruba 180 EUR, jej výdatnosť je však 9000 strán. Optimálne zaťaženie tlačiarne je pritom 750 až 4000 strán mesačne.

HP LJ M426fdw USB HP LJ M426fdw NFC

Pre priame skenovanie a tlač z USB zariadení je k dispozícii USB host port v ľavej hornej časti zariadenia, aj keď jeho prístupnosť mohla byť lepšia. Na rovnakej úrovni, no v pravej časti sa nachádza plocha pre priame párovanie bezdrôtových zariadení prostredníctvom NFC. Smartfón či tablet stačí priložiť k tlačiarni a spárovanie prebehne automaticky, bez manuálnych nastavovaní cez Wi-Fi direct. M426fdw totiž v sebe integruje bezdrôtový 802.11 b/g/n adaptér a tlačiť sa tak dá aj po pripojení do bezdrôtovej lokálnej siete či prostredníctvom ad-hoc pripojenia priamo k mobilnému zariadeniu či notebooku. Funkcionalitu ešte ďalej rozširujú mobilné aplikácie pre všetky podstatné platformy.

HP LJ M426fdw porty

Nechýba ani štandardný gigabitový káblový ethernet a samozrejme ani klasické pripojenie cez USB 2.0.

HP LJ M426fdw displej

Základným ovládacím prvkom je farebný dotykový displej s trojpalcovou uhlopriečkou doplnený o trojicu dotykových tlačidiel. Jeho rozlíšenie síce nie je tak jemné ako sme si už zvykli zo smartfónov, lenže tento displej nepatrí smartfónu a svoju úlohu zastáva bez problémov. Farebné podanie a čitateľnosť na ostrom svetle je veľmi dobrá, reakcie na dotyky sú veľmi dobré a systém je svižný aj vďaka 1200 MHz procesoru. Čakať treba len pri používaní online funkcii, inak je pohyb medzi stránkami bez spomalení. Ovládacie rozhranie je intuitívne, prvky nastavení či ovládania zvolenej funkcie logicky nadväzujú a najdôležitejšie možnosti konfigurácie sú dobre dostupné.

Plnú funkcionalitu zariadenia využijete po pripojení k internetu. Vtedy je možné tlačiť dokumenty jednoduchým zaslaním na emailovú adresu tlačiarne odkiaľkoľvek na svete. Ak sa fyzicky nachádzate pri tlačiarni, využiť sa dajú možnosti cloudových služieb, ku ktorým je možné priamo sa pripojiť a prechádzať obsah ich priečinkov rovnako ako pri pripojenom USB kľúči.

A pretože akékoľvek pripojenie s okolitým svetom predstavuje bezpečnostné riziko, nové modely tlačiarní LaserJet si preto ponúka napríklad zabezpečený rad dokumentov čakajúcich na vytlačenie, zabezpečené pripojenie pomocou webového rozhrania internetového prehliadača, zabezpečenie Wi-Fi siete štandardmi WPA2 personal i enterprise a šifrovanie pomocou AES a TKIP.

HP LJ M426fdw sablony

Zaujímavé je menu tlače šablón, kde okrem klasiky v podobe prehľadového kalendára, milimetrového, či notového papiera nájdete aj možnosť vytlačiť svojim ratolestiam omaľovánku, komiks, jednoduché papierové skladačky či hry, dokonca vo viacerých stupňoch zložitosti. Zabaviť dieťa v práci či doma je tak otázkou jedinej minúty, bez nutnosti hľadať obsah na webe a následne ho tlačiť. Vystačíte si s malým dotykovým displejom.

HP LJ M426fdw AB1 HP LJ M426fdw AB2 HP LJ M426fdw AB3

Ak hľadáte pre svoju kanceláriu šikovné a predovšetkým rýchle multifunkčné zariadenie, je HP LaserJet Pro MFP M426fdw viac než len vhodným riešením. Prvá strana z pripravenej tlačiarne vypadla podľa našich meraní za 6,2 sekundy, v uspatom stave to bolo 8,5 sekundy pri tlači prostredníctvom siete. Kvalita tlače je pritom veľmi dobrá, čierna farba je sýta, problém nemá ani s gradientmi šedej a okraje aj malých písmen sú presné.

HP LJ M426fdw USB port

Dôležité sú aj nízke prevádzkové náklady, s vysokokapacitným tonerom vyjde jedna vytlačená strana bez zohľadnenia ceny zariadenia asi 2,5 centu vrátane 80g A4 hárku papiera a hoci spotreba pri tlači je 583 W, v stave spánku je to len 2,7 W. M426fdw je na tom dobre aj s hlučnosťou a jednoduchou údržbou vďaka dostatočnému priestoru pre výmenu tonera a intuitívnym menu s prehľadnými ovládacími prvkami.

So 400 eurovou cenovkou nepatrí ani zďaleka medzi najlacnejšie, no v porovnaní s podobne rýchlou a vybavenou konkurenciou ponúkne nižšie prevádzkové náklady, má kompaktnejšie rozmery a subjektívne aj príjemnejší dizajn.

award

HP LaserJet Pro MFP M426fdw
CENA: 409 €
+-
Rýchlosť tlačeVyššia cena
Prevádzkové vlastnosti
Výbava, rýchly ADF, podpora
NFC
Prevádzkové náklady84
Výbava a funkcie94
Rýchlosť tlače95
Kvalita tlače82
Cena/výkon81
HODNOTENIE: 88/100
Dobre vybavené, kompaktné a pritom veľmi rýchle multifunkčné zariadenie, pre kancelárske nasadenie. Cenovo je síce na horných priečkach svojej kategórie, rovnako však aj svojim výkonom.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme:

 hp logo blue

Graf ceny produktu HP LaserJet Pro 400 M426fdw F6W15A poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013