Menu

Testovali sme Maurus X, hernú myš od GX Gaming

V našich končinách všetci dobre poznáme značku Genius. S lacným príslušenstvom a perifériami tohto výrobcu sa už stretol azda každý z nás, no a GX Gaming je herná divízia Genius. Jej produkty sú stále pomerne lacné, no majú už aj vyššie ambície.

GX Gaming vznikol v roku 2011 a odvtedy ponúka už kompletnú výbavu periférií pre cenovo citlivého hráča. Slúchadlá, klávesnice, reproduktory, podložky i tašky na notebooky. A samozrejme aj myši. Jednu z nich sme vyskúšali na vlastné ruky. Maurus X  je symetrická myš s optickým senzorom, čiernočerveným sfarbením a dizajnom i výbavou cieleným na hráčov. Toľko krátka charakteristika, pre lepšie zhodnotenie sa však budeme musieť pozrieť na Maurus X detailne.

genius maurus x balenie

Myš je zabalená v balení, ktoré naznačuje, že toto nebude bežná kancelárska krysa. Škatuľa sa dá otvoriť tak, aby sa dala myš vyskúšať v ruke aj bez vybalenia. Praktický detail, ktorý už k herným myšiam tak nejako patrí, nechýba ani tu. Pribalený je stručný návod a ovládače, lepšie je však stiahnuť si aktuálne zo stránky výrobcu.

genius maurus x top

Maurus X je určená pre pravákov i ľavákov, keďže jej tvar je symetrický a súmerne sú rozmiestnené i bočné tlačidlá. Tvar myši je v poriadku, hodí sa do stredne veľkej až veľkej ruky a dlaň sa dá oprieť o široký a prudko sa zvažujúci chrbát. Obe hlavné tlačidlá majú výrazné vyklenutie smerom k okrajom, takže svojim tvarom možno až príliš prísne určujú polohu prstov. Celkovo je Maurus X svojim tvarom lepšia pre ten typ hráčov, ktorí si oprú dlaň o chrbát myši. Ak zvyknete držať myš len v prstoch, budete bojovať s jej šírkou a horším úchopom na stranách.

S 81 milimetrami šírky, 61 milimetrami výšky a 120 milimetrami dĺžky Maurus X rozhodne nepatrí medzi malé myši. A ani čo sa týka hmotnosti sa situácia veľmi nemení, 178 gramov je dosť nezvyčajná hodnota, svoj podiel má však na tom najmä vstavané 50 gramové závažie. Pri rýchlych FPS hrách sa síce viacej unavíte, ale pri presnejšom mierení či klikaní v RTS-kách tá polovica deka celkom pomôže  a mieridlá len tak ľahko neuletia.

genius maurus x chrbat

Dizajn myši je vždy subjektívnou záležitosťou, niekto má rad jednoduché matné čierne myši, iný zasa pestrofarebné blikajúce herné kúsky s množstvom nastavení. Maurus X je niekde medzi, snaží sa tváriť nenápadne, no veľké logo škorpióna, nápis GX Gaming (svietiaci na červeno) a dva červené pásy po okrajoch chrbta neskrývajú príslušnosť k hernej rase. Obe strany myši sú pogumované pre presnejší úchop, napríklad so spotenými rukami. Celkovo je konštrukcia myši na dobrej úrovni, v ruke pôsobí solídnym dojmom a spracovanie jednotlivých dielov je v poriadku.

Maurus X ponúka celkovo šesť tlačidiel. Okrem klasického ľavého, pravého a stláčateľného kolieska je to dvojica tlačidiel po bokoch, štandardne nastavených pre pohyb dopredu a dozadu v prehliadači, no a napokon tlačidlo pre zmenu DPI. To sa nachádza na očakávanom mieste hneď za kolieskom. Výrobca uvádza životnosť tlačidiel na 8 miliónov kliknutí, čo rozhodne nie je v tejto cenovej kategórii málo. Zdvih tlačidiel je stredne vysoký a odozva na ich stlačenie je výrazná. Skrolovacie koliesko má výrazný profil i krokovanie a prstenec v jeho strede je navyše podsvietený. Efekt podsvietenia je možné nastaviť v konfiguračnej utilite dodávanej k myši, takže sa dá prispôsobiť aktuálnym potrebám.

Spodnej časti dominujú predovšetkým podložky, po ktorých bude myš jazdiť po stole. Ich plocha je naozaj veľkorysá a vyzerajú aj celkom odolne, takže na dobrej podložke bude ich životnosť zrejme vysoká. Senzor je osadený na pozdĺžnej osi myši a zachováva tak prísne stanovenú symetriu. Genius siahol po optickom senzore Avago ADNS3090 s rozlíšením 800 – 4000 DPI, 1 ms odozvou a 1000 Hz frekvenciou, ktorá môže byť znížená na 500 alebo 250 Hz. USB kábel je zakončený pozlátenou koncovkou a po celej dĺžke opatrený opletenou bužírkou. Na náš vkus je trochu tvrdý ale časom by sa zrejme prispôsobil.

genius maurus x sw

Celkom päť profilov a ich nastavenia sa ukladajú do 32 kB integrovanej pamäte, takže nie sú viazané na inštaláciu softvéru. Ten je jednoduchý a prehľadný, „obrázkové“ priradenie funkcie tlačidlám rozširuje manažér makier, rozšírené nastavenia v sebe ukrývajú možnosti citlivosti senzoru v oboch osiach, akcelerácie, odozvy a ďalších dôležitých prvkov. Nastavenia podsvietenia dostali samostatnú záložku.

Pretože preferujeme myši s vyšším chrbtami, na ktoré sa dá oprieť dlaň, ergonomicky nám Maurus X celkom vyhovovala. Z jej povrchu je síce cítiť „tvrdosť“ plastov, ale možno je to spôsobené aj vyššou hmotnosťou. Tá má výhodu v tom, že myš toleruje aj „neohrabanejšie“ pohyby, keďže na jej pohyb je treba použiť viac sily. Ak pri hraní hier držíte myš len v prstoch, poobzerajte sa niekde inde,  po čomkoľvek menšom a ľahšom. Výhodou Maurus X je aj pohodlie, ktoré ponúkne pri každodennej práci, a ak sa budete chcieť zahrať, stačí prepnúť na herný profil, zvýšiť DPI a na kancelársku prácu môžete zabudnúť. Napríklad ak pracujete z domu alebo máte dostatočne benevolentného šéfa.

genius maurus x front

Odozva senzora i pohyb myši po obrovských podložkách je dobrým základom pre plynulé hranie. Síce si treba zvykať na väčší odpor ktorý kladie pri akcelerácii, no aj to je len otázkou času. Senzor je presný a nedochádzalo k žiadnym výpadkom pri komunikácii s počítačom. Rozsah citlivosti bude vyhovovať väčšine hráčov a ani na veľkých monitoroch pri hraní RTS si nezoderú ruky.

Maurus X je presne taká ako by ste čakali. Má prehľadný softvér, symetrické telo a prekvapí vyššou hmotnosťou, ktorá jej však dáva komfort a pohodlie veľkého bojového krížnika. Na „skejtovanie“ prstami stavaná nie je a ani nemá také ambície. Preto si pohodlne oprite ruku a užite si slušnú myš za rozumnú cenu.

Genius Maurus X
CENA: 29 €
+-
Dobrá cenaTuhý USB kábel
Kvalitný senzorVyššia hmotnosť
Prehľadný SW
Vyššia hmotnosť
Kvalita prevedenia80
Ergonómia a výbava82
Softvér a konfigurácia84
Snímač82
Cena/výkon90
HODNOTENIE: 84/100
Myš od ktorej dostanete presne to čo čakáte. Dobrú konštrukciu a spracovanie, kvalitný optický senzor a jednoduchý softvér. Niekho však možno prekvapí vyššou hmotnosťou, kvôli ktorej si bude na Maurus X dlhšie zvykať.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

genius logo

Graf ceny produktu Genius GX Gaming Maurus X poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013