Menu

Chystajú sa štandardy v zdravotníckej informatike

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1748 krát
  • Tlač
  • E-mail

V Národnom centre zdravotníckych informácií sa za širokej účasti odborníkov začína pripravovať tvorba jednotnej medicínskej terminológie v súlade s najnovšími medzinárodnými štandardami.

Okrem zlepšenia porozumenia medzi lekármi aj mimo hraníc Slovenska je projekt kľúčový pre úspešný rozbeh elektronického zdravotníctva, v ktorom sa počíta s prepojením množstva informačných systémov – jednotný jazyk pre všetkých sa stáva preto nevyhnutnosťou.

Potreba integrácie Slovenska do chystaných celoeurópskych IT systémov v zdravotníctve a postupný príchod služieb elektronického zdravotníctva si vyžaduje jednoznačné zadefinovanie medicínskej terminológie a štandardov v zdravotníckej informatike.  Za touto potrebou stojí aj mohutný nástup moderných liečebných metód do medicíny, kde už latinčina ako univerzálny jazyk nepostačuje. Výsledkom bude  nová jednotná terminológia, pomocou ktorej si porozumejú nielen slovenskí lekári a počítačové programy ale vďaka úplnej kompatibilite s európskymi štandardmi aj ich kolegovia a systémy v ktorejkoľvek krajine EÚ. Zníži sa tak riziko neporozumenia, chýb ako aj náklady na vývoj a prevádzku informačných systémov.

Na základe iniciatívy Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vzniklo Centrum pre medicínsku terminológiu a štandardy zdravotníckej informatiky ako poradný orgán Rady ministra zdravotníctva SR pre medicínsku terminológiu. Predsedom Centra bol menovaný prof. MUDr. Milan Pavlovič, CSc., významný predstaviteľ nielen slovenskej, ale aj európskej medicíny ktorý sa okrem medicínskej, pedagogickej, vedecko-výskumnej a publikačnej činnosti venuje slovenskej medicínskej terminológii.

 „Medicína sa neustále vyvíja, mení a s týmto procesom sa obmieňajú aj medicínske výrazy. Pre súčasnosť je charakteristické, že sa na rozmanitých medicínskych aktivitách podieľa vzrastajúci počet odborníkov rôzneho zamerania, s odlišným odborným vzdelaním, ktorí pôsobia na medzinárodnej úrovni,“ vysvetľuje Ing. Andrej Orban, riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií. Každá odbornosť, každý štát  môže využívať svoju vlastnú odbornú terminológiu. Základom je,  ale, aby si všetci medzi sebou porozumeli. Dôležitým  spojením v  komunikácii a zvlášť v medicínskej je používanie jednotného názvoslovia.

Okrem popredných odborníkov slovenskej medicíny a farmácie tvoria Grémium Centra aj špecialisti z Fakulty elektrotechniky a informatiky,  Jazykovedného ústavu SAV a ďalších inštitúcií. Centrum je súčasťou Národného centra zdravotníckej informatiky a pôsobí ako poradný orgán Rady ministra zdravotníctva SR pre medicínsku terminológiu a štandardy zdravotníckej informatiky.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013