Menu

ESET radí pri pripájaní sa na verejnú Wi-Fi

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 2514 krát
  • Tlač
  • E-mail

Na svete sú desiatky miliónov spoplatnených alebo bezplatných Wi-Fi hotpostov. Či už je dôvodom cesty práca alebo dovolenka, mnohí využívajú Wi-Fi všade, kde sa dá pripojiť. Letiská často ponúkajú bezdrôtové pripojenie zadarmo a keďže dovolenková sezóna je v plnom prúde, Wi-Fi prístup je nevyhnutnosťou.

Výskumný analytik spoločnosti ESET Cameron Camp preto pripravil niekoľko rád pre používateľov bezdrôtového internetu.

Podľa zistení prieskumu Online Security Brand Tracker, globálneho výskumného projektu ESET vykonaného v apríli-máji 2011 spoločnosťou InSites Consulting s analýzou United Consultants, väčšina používateľov internetu na Slovensku sa pripája aj prenosnými zariadeniami: najpopulárnejší je notebook s 60%, nasledujú smartfóny s 19% používateľov, netbook s 18% a tablety s 1%. Až 40% používateľov internetu u nás sa pripája notebookom ako primárnym zariadením, netbook predstavuje 9% a smartfóny percento.

“Niektorí lietate často, pre iných je to rutina. Často sa na letiskách pripájate na verejné Wi-Fi, aby ste poslali pár rýchlych e-mailov. Pripojíte sa a posielate, čo však používateľ nemusí vedieť je, že vaše logovacie údaje a prenos dát môže niekto sledovať, po ceste na bezdrôtovej sieti a bez povšimnutia” hovorí výskumník spoločnosti ESET v Severnej Amerike Cameron Camp.

Kedy by ste mali spozornieť? Keď názov siete nepoznáte alebo keď iba pripomína názov oficiálnej siete. Nebezpečné sú hlavne nezabezpečené siete, kde na pripojenie nepotrebujete heslo. “Kúzlo je v proxy technológii, ktorá zachytí používateľovu komunikáciu a môže ju uložiť na počítači scammera a až potom ju pošle reálnemu Wi-Fi hotspotu. Pripojenie to môže spomaliť, no keďže sme na preťažené siete zvyknutí, nemusí sa to používateľovi zdať podozrivé,” dodáva Camp.

Vždy keď si pozeráte na verejne j bezdrôtovej sieti výpis z banky, nakupujete alebo čítate elektronické správy, počítač posiela informácie po sieti a na to sa kyber-kriminálnici sústredia. Preto sa pripájajte na bankové siete, iba ak sú zabezpečené – teda začínajú s “https”. Zároveň vždy majte na pamäti: rýchlosť pri pripájaní sa na verejné Wi-Fi siete nie je všetko, buďte pozorní a všímajte si aj drobnosti.

Bezpečnostné hrozby pri používaní bezdrôtových Wi-Fi sietí

  • Evil twin login interception: hackeri vytvoria sieť, ktorá pripomína legitímny Wi-Fi hotspot, pri pokusoch prihlásiť sa do ich siete získajú prihlasovacie údaje.
  • Útok cez doteraz neznámu bezpečnostnú dieru: Zero-day útoky na operačný systém alebo aplikácie.
  • Odchytávanie komunikácie: logovanie komunikácie a prenos informácií do siete hackera.
  • Vykrádanie dát: tzv. man-in-the-middle útok - máte pocit, že komunikujete napríklad s bankou, no v skutočnosti posielate svoje údaje kyber-kriminálnikovi.

ESET Smart Security 5 ponúka užitočnú funkcionalitu pre Wi-Fi siete, na ktoré sa pripájate mimo domova. Funkcia používateľa vždy upozorní, ak sa pripájate na verejnú Wi-Fi. Piata generácia vlajkového produktu je v súčasnosti v testovacej fáze a RC verzia je k dispozícii na stiahnutie zadarmo. Ide o produkt pre verejné testovanie a nemusí obsahovať všetky funkcionality finálnej verzie, ktorá sa dostane na trh v septembri.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013