Menu

Testovali sme slúchadlový zosilňovač EarMen TR-Amp

  • Napísal(a)  Pavol Mičáň
  • Zverejnené v Ostatné recenzie
  • Čítať 3119 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Americký EarMen je relatívne nové meno v obore prenosného audia. Relatívne preto, že za vývojom jej produktov je Milomir Trosic, zakladateľ už zabehnutej high-end značky Auris Audio, ktorej špecializáciou sú primárne elektrónkové zosilňovače.

EarMen však cieli na úplne iného zákazníka -  rozdiel je v tom, že produkty Auris sa pohybujú v tisícoch eur, sú to rozmerné prístroje na domáce počúvanie a aj tým, že elektrónky tu (zatiaľ) nenájdete.

TR-Amp, ako už Amp v názve naznačuje, je slúchadlový zosilňovač s integrovaným Digitálno -Analógovým prevodníkom (DAC -Digital to Analog Convertor). Podobnosť s menom istého globálne známeho varietného umelca môže a nemusí byť čisto náhodná.

KONŠTRUKCIA

Výrazná červená, metalická farba CNC hliníkovej krabičky priťahuje pozornosť. Spracovanie je veľmi solídne, precízne a napriek mierne industriálnemu dizajnu pôsobí sviežim dojmom. Robustné prevedenie znesie aj hrubšie zaobchádzanie pri častom prenášaní, slabším miestom tu je len potenciometer hlasitosti ktorý proti prípadným pádom a nárazom nie je nijako chránený. Zabudovaná batéria s kapacitou 3700mA postačuje na cca 8 až 10 hodín prevádzky a umožňuje používanie na cestách resp. mimo zdroja energie.

Pri hmotnosti 240 gramov a rozmeroch 129x66x30 mm TR-Amp však nie je vreckové zariadenie, aj keď je ľahko prenosný.

Súčasťou balenia je redukčný kábel z USB-A na USB-C, gumička na zopnutie so smartfónom a textilné puzdro.

Sympatické je, že výroba neprebieha v Číne ale v Európe.

Predný panel

Na prednom paneli sa nachádzajú dva slúchadlové výstupy - 6,3mm a aj 3,5mm (odpadá tak nutnosť používať redukciu) a ovládač hlasitosti slúžiaci na zapínanie aj vypínanie. Regulácia hlasitosti pracuje v analógovej doméne.

DSCF3829 front

*.predný panel

Zadný panel

Zadný panel tvoria dva USB C vstupy – jeden slúži na napájanie, respektíve nabíjanie batérie a druhý je dátový vstup pre pripojenie k zdroju signálu. Mierne nevšedné riešenie, ktorého benefitom je oddelenie signálovej časti od možného rušenia z tej napájacej, a zároveň dovoľuje používať TR-Amp aj počas nabíjania batérie ako bežné stolové zariadenie. Ďalej sa tu nachádzajú dva RCA konektory linkového výstupu pre stereo pripojenie k reproduktorom a prepínač tohto výstupu - v jednej polohe je výstup priamy a v druhej je možné regulovať hlasitosť potenciometrom.

DSCF3839 back

*.zadný panel

Funkcie

Slúchadlový zosilňovač používa mikročip Texas Instruments TPA6120 v zapojení s prúdovou spätnou väzbou (current feedback) a s výkonom 400 mW pri záťaži 16 Ohm. O prevod digitálneho signálu na analógový sa stará ES9038Q2M SABRE DAC. Podporuje vstupný signál vo formáte PCM maximálne do 384kHz, DSD256 cez DoP, natívne DSD128 and TR-Amp je aj licencovaný MQA dekóder – takže napríklad cez Tidal si môžete púšťať aj MQA stream s hardvérovým dekódovaním.

Užitočná je možnosť používať oba slúchadlové výstupy naraz a tak zdieľať audio trebárs pri sledovaní filmu s partnerom alebo spolucestujúcim. Rovnako poteší bezproblémová kompatibilita s Androidom, Windows aj Linuxom.

Porovnanie

TR-Amp  sme porovnávali so stolovým kombom Violectric V200 a prevodníkom Metrum Amethyst a RME ADI-2 DAC FS v kombinácii so slúchadlami Sennheiser HD 600, Sony WH-1000XM2, Tin HiFi P1 IEM a Audeze LCD-X. Ako zdroj hudby slúžil primárne stream z Tidalu, samostatne či cez Roon, ale aj lokálne FLAC a mp3 súbory.

V porovnaní s prvou zostavou Violectric V200/Amethyst bola hudobná scéna mierne širšia a detailnejšia v prospech TR-Amp. Pri V200/Amethyst máte pocit, že ste pred virtuálnym pódiom o niečo bližšie a zároveň je to pódium menšie. Scéna TR-Ampu bola aj svetlejšia a trochu ostrejšia. Charakterom NOS prevodníkov ako Amethyst je istá hladkosť v prednese (často práve na úkor detailu), takže to nie je až tak veľmi prekvapujúce. Čo sa týka zosilňovacej časti pri slúchadlách, ktoré sme používali sme nemali pocit žiadneho výkonového deficitu, oproti Violectricu snáď len basová zložka bola menej pevná a nemala takú údernosť.  

Ak kombo Violectric V200 a Amethyst smeruje od neutrálneho podania viac vľavo k hutnejšiemu a teplejšiemu podaniu tónov tak TR-Amp sa od neutrálu pohyboval mierne opačným smerom. Ktoré podanie je lepšie záleží len na vašich preferenciách a pripojených slúchadlách.

V druhej zostave má RME ADI-2 DAC FS podobne svetlejšie podanie ako TR-Amp, je však hladšie, detailnejšie, vrstvy nástrojov sú lepšie oddelené a priestor lepšie definovaný. TR-Amp priniesol kvantitatívne viac basovej zložky, no kvalitatívne bola až za ADI-2.   

Hovoríme však opäť o násobne drahšom zariadení, ktoré nemá zasadiť KO ale vniesť viac svetla do toho kde sa TR-Amp svojimi schopnosťami pohybuje. V nie veľmi férovom súboji voči stolovej zostave obstál dobre.

DSCF3828 bottom

Späť k triede na ktorú je cielený - prínos oproti priamemu výstupu z bežného smartfónu či laptopu je značný. Zosilňovacia časť dostatočne nakŕmi aj slúchadlá, ktoré z laptopu budú možno hrať dosť hlasno, no bezfarebne a nudne, zatiaľ čo S9038Q2M SABRE prevodník prináša do hudby viac vhľadu než zvyčajne používané integrované prevodníky v týchto zariadeniach.  

Odporúčali by sme však rozhodne používať čo najkvalitnejšie nahrávky resp. stream, pretože TR-Amp neprekrýva nedokonalosti či už kodeku alebo masteringu.

Šum bol na prijateľne nízkej úrovni, bez hudby vnímateľnejší cca od hornej polovice rozsahu hlasitosti.

Počas testovania sme narazili však aj na pár problémov – najväčším je výrazné “dýchanie” potenciometra pri zmene hlasitosti, ktoré počujete v slúchadlách. Nie je to vyslovene nepríjemne prskanie a chrčanie, a deje sa to len počas otáčania ovládača hlasitosti no aj tak to považujeme za rušivé. Je však možné, že sa jedná len o vadu nami testovaného kusu.

Ďalším nedostatkom súvisiacim s ovládačom hlasitosti bol nevyvážený pravý a ľavý kanál pri nízkej hlasitosti a najmä citlivejších slúchadlách. Balans hlasitosti nastal až niekde medzi 9-10tou  hodinou, resp. za prvou štvrtinou rozsahu. Treba však povedať, že to je pliaga ktorou trpia vo väčšej či menšej miere takmer všetky analógové regulátory hlasitosti -špeciálne v tejto cenovej kategórii a na energiu náročnejšie slúchadlá ako Sennheiser HD600, to moc neovplyvnilo, keďže bežná posluchová hlasitosť už bola v bezproblémovom pásme.

web 1 porovnanie velkosti

*.porovnanie veľkosti TR-Amp vs EarMen Eagle a Sparrow. (Zdroj https://earmen.com/index.php/products/earmen-tr-amp)

Záverečné hodnotenie

Ak hľadáte naozaj vreckový Amp/DAC k smartfónu, asi sa treba poobzerať po niečom inom, možností je množstvo - napr. aj od Earman – Eagle alebo Sparrow.  

TR-Amp je skôr partner k laptopu a výborne sa hodí na časté prenášanie medzi prácou a domovom, prípadne tam, kde nedostatok priestoru nedovoľuje použitie väčšej stolovej zostavy. Tu nájde využitie aj linkový výstup pre aktívne reproduktory. Skvelý je aj ako mini systém k slúchadlovému sledovaniu filmov pre dve osoby (potešil by však aj optický vstup pre väčšiu kompatibilitu s TV resp. konzolami).

EarMen TR-Amp
CENA: cca 250 €
+-
Slušný zvuk a výkonLen USB vstup
6,3 aj 3,5mm výstupRegulátor hlasitosti
možnosť používať oba výstupy naraz
Kompatibilita s Androidom
Kvalita prevedenia80
Príslušenstvo a výbava80
Možnosti a funkcie85
Zvuk82
Cena/hodnota85
HODNOTENIE: 82/100
Praktický, ľahko prenosný Amp/DAC so slušným zvukom a dostatkom výkonu pre bežné slúchadlá. Ceníme si že sú prítomné oba najpoužívanejšie konektory, aj je možné, využívať ich naraz.

Technické parametre

Vstupy: 2x USB C  Napájanie/ Dáta

Výstupy: 6.3 mm Stereo ,3.5 mm Stereo, Line out RCA

Zosilňovač: THD+N (2.7V, 32R) <0.005%, SNR >114dB, Dynamický rozsah >107dB, Výkon 16 Ω >2.5V/400mW a 32 Ω >3.4V/350mW  

Podporované formáty: DSD 128 Native / DSD 256 (DoP), DXD 384/352.8 kHz, PCM do 384 kHz, MQA Rendering do 384 kHz

Batéria: 3700 mAh / Max 10 hodín prevádzky

Rozmery:129 x 66 x 30 mm

Hmotnosť: 240 gramov

Výstup Line Out 

  Direct   PreOut
Output   2.1V 3.4V
THD+N  <0.005% <0.007% (2.8V)
SNR  >114dB >114dB
Dynamický rozsah  >107dB >107dB
Separácia kanálov  >107dB (1kHz) >103dB (1kHz)

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013