Menu

ECU: Zoznámte sa s výhodami diagnostiky riadiacej jednotky motora

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1359 krát
  • Tlač
  • E-mail

Vnútorné fungovanie moderných motorových vozidiel pozostáva z veľkej časti z počítačom podporovanej elektroniky. Vo vozidle je často inštalovaný dvojciferný počet riadiacich jednotiek, ktoré sú prepojené dátovou zbernicou a môžu medzi sebou komunikovať.

Aj táto špičková výbava sa môže časom a vplyvom rôznych faktorov pokaziť. Riešením potom ostáva diagnostika, o ktorej si niečo povieme.

Aké sú funkcie riadiacej jednotky?

Aby ste vedeli svoje auto správne používať, je nutné poznať jeho základné časti. A platí to aj v prípade riadiacej jednotky.

Takmer všetky mechanické ovládacie prvky sú dnes už nahradené zodpovedajúcimi elektronickými obvodmi. Výkonné elektronické riadiace jednotky otvárajú úplne nové možnosti z hľadiska bezpečnosti a komfortu auta. Týmto spôsobom možno s relatívne malým úsilím implementovať zložité systémy ako ABS, ESP, imobilizér, parkovací pilot a ACC.

Tento vývoj úplne zmenil spôsob, akým profesionáli v dielňach pracujú a postupujú. Precízna znalosť systému, aktuálny dielenský softvér a výkonný diagnostický tester riadiacej jednotky sú preto dnes základom pri opravách moderných vozidiel. Diagnostika celej riadiacej jednotky umožňuje komunikáciu s elektronikou vozidla. To znamená, že napríklad v dielni možno rýchlejšie nájsť chyby alebo aktivovať iné servisné funkcie.

Možnosti diagnostiky

Odborný personál v dielni môže pomocou diagnostického systému riadiacej jednotky načítať pamäť porúch systémov inštalovaných vo vozidle. Ak sú tam zadané chybové kódy, odborník ich musí správne interpretovať. Pretože chybový kód v spojení s elektronickým komponentom nemusí nutne znamenať, že je chybný.

Skôr než odborník vymení komponenty, musí klasickými metódami merania zistiť príčiny poruchy. Medzi klasické metódy merania patrí

  • - generátory signálu,
  • - multimeter resp

Výkonné diagnostické zariadenia ponúkajú v takýchto prípadoch riešenie špecifické pre vozidlo s riadeným vedením. Tu špecialista pracuje prostredníctvom vopred naprogramovaných testovacích krokov. Podporujú ho ilustrácie a špecifikácia cieľových hodnôt. Po úspešnej oprave je možné pamäť chýb vymazať pomocou diagnostického testera.

Diagnostický tester riadiacej jednotky je tiež nevyhnutný pre nasledujúce štandardné práce:

  • - odloženie servisných intervalov;
  • - oprava brzdy;
  • - výmena oleja a batérie.

Okrem toho možno diagnostiku riadiacej jednotky použiť aj na diagnostiku a opravu monitora tlaku v pneumatikách.

Zdroj obrázka: ichefboy/Shutterstock.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013