Menu

HP oznamuje hospodárske výsledky za prvý štvrťrok fiškálneho roku 2012

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1894 krát
  • Tlač
  • E-mail

Spoločnosť HP oznámila finančné výsledky dosiahnuté v prvom štvrťroku fiškálneho roku 2012, ktorý sa skončil 31. januára 2012. Čisté tržby za tento štvrťrok dosiahli výšku 30 miliárd dolárov, čo predstavuje 7-percentný medziročný pokles, resp. 8-percentný pokles pri zohľadnení účinkov zmien menových kurzov.

Rozriedený zisk na akciu podľa princípov GAAP predstavoval v prvom štvrťroku 0,73 dolárov, čo je 38-percentný pokles oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho fiškálneho roku. Non-GAAP rozriedený zisk na akciu dosiahol výšku 0,92 dolárov, čo znamená 32-percentný medziročný pokles. Non-GAAP finančné výsledky za prvý štvrťrok fiškálneho roku 2012 nezahŕňajú náklady po zdanení vo výške 364 miliónov dolárov, teda 0,19 dolárov na akciu, ktoré súvisia najmä s odpismi nakúpených nehmotných aktív, nákladmi na reštrukturalizáciu a nákladmi spojenými s akvizíciami.

V prvom štvrťroku sme splnili odhad avizovaný v predchádzajúcom kvartáli a naďalej sa zameriavame na dlhodobé zhodnocovanie investícií,“ povedala Meg Whitmanová, prezidentka a generálna riaditeľka spoločnosti HP. „Realizujeme všetky kroky potrebné na to, aby sme ďalej vylepšili jednotlivé prevádzkové procesy, zvýšili efektivitu a využili nové trhové príležitostí na potvrdenie vedúceho postavenia HP v pozícii celosvetového technologického lídra.“

Stručný prehľad hospodárskych výsledkov

Q1 FY12

Q1 FY11

Medziročne

GAAP čisté príjmy (miliardy USD)

30,0

32,3

7 %

GAAP prevádzková marža

6,8 %

10,5 %

3,7 bodu

GAAP čistý zisk (miliardy USD)

1,5

2,6

44 %

GAAP rozriedený zisk na akciu

0,73

1,17

38 %

Non-GAAP prevádzková marža

8,6 %

12,4 %

3,8 bodu

Non-GAAP čistý zisk (miliardy USD)

1,8

3,0

40 %

Non-GAAP rozriedený zisk na akciu

0,92

1,36

32 %

Informácie o využití non-GAAP finančných údajov spoločnosti HP sú uvedené nižšie v časti „Použitie non-GAAP finančných informácií“. Pokiaľ nie je uvedené inak, všetky nižšie uvedené tržby sú odvodené na základe hodnôt GAAP.

Výsledky jednotlivých regiónov

V Severnej a Južnej Amerike dosiahli v prvom štvrťroku fiškálneho roku 2012 tržby výšku 13,2 miliárd dolárov, čo predstavuje 9-percentný medziročný pokles, resp. 8-percentný medziročný pokles po zarátaní účinkov zmien menových kurzov. V Európe, na Blízkom východe a v Afrike predstavovali tržby 11,7 miliárd dolárov, čo predstavuje 4-percentný medziročný pokles, resp. 5-percentný medziročný pokles po zarátaní účinkov zmien menových kurzov. V oblasti Ázie a Tichomoria dosiahli tržby 5,2 miliárd dolárov, čo predstavuje 10-percentný medziročný pokles, resp. 12-percentný medziročný pokles po zarátaní účinkov zmien menových kurzov.

Tržby mimo USA tvorili v prvom štvrťroku 66 % celkových príjmov spoločnosti HP. Tržby v krajinách BRIC (Brazília, Rusko, India a Čína) dosiahli 3,1 miliárd dolárov, t.j. 13-percentný pokles pri medziročnom porovnaní, a tvorili 10 % celkových príjmov spoločnosti HP.

Tržby HP v oblasti komerčných klientov medziročne klesli o 4 %, v oblasti spotrebných klientov, spoločne s PSG a IPG, sa medziročne znížili o 23 %.

Výsledky jednotlivých obchodných divízií

—  Tržby divízie Personal Systems Group (PSG) medziročne klesli o 15 % pri 5,2-percentnej prevádzkovej marži. Na trhu komerčných klientov došlo k 7-percentnému poklesu tržieb, v oblasti spotrebných klientov k 25-percentnému zníženiu tržieb, v  sekcii Workstations zostali výsledky rovnaké. Celkový predaj sa znížil o 18 % pri 19-percentnom poklese v oblasti desktopov a 18-percentnom poklese predaja notebookov.

—  Tržby divízie Services dosiahli 8,6 miliárd dolárov a medziročne sa zvýšili o 1 % pri 10,5-percentnej prevádzkovej marži. Tržby obchodnej jednotky Technology Services narástli o 2 %, rovnako ako aj tržby obchodnej jednotky IT Outsourcing; tržby obchodnej jednotky Application and Business Services ostali rovnaké.

—  Tržby divízie Imaging and Printing Group (IPG) medziročne klesli o 7 % pri 12,2-percentnej prevádzkovej marži. Segment komerčných klientov medziročne klesol o 5 % pri 10-percentnom poklese počtu predaných tlačiarní. Tržby v oblasti spotrebných tlačiarní zaznamenali 15-percentný pokles pri 15-percentnon znížení počtu predaných tlačiarní.

—  Tržby divízie Enterprise Servers, Storage and Networking (ESSN) sa medziročne znížili o 10 % pri 11,2-percentnej prevádzkovej marži. Obchodná jednotka Networking udržala tržby na rovnakej úrovni, obchodná jednotka Industry Standard Servers znížila tržby o 11 %, Business Critical Systems o 27 % a Storage o 6 %.

—  Tržby divízie Software sa medziročne zvýšili o 30 % pri 17,1-percentnej prevádzkovej marži, vrátane výsledkov divízie Autonomy. Na náraste tržieb HP Software sa podieľal najmä silný rast predaje licencií (zvýšenie predaja o 12 %), podpory (nárast o 22 %) a služieb (rast o 108 %).

—  Divízia HP Financial Services medziročne zvýšila svoje tržby o 15 %, najmä vďaka 8-percentnému zvýšeniu čistej hodnoty portfólia a vyrovnaného objemu financovania. Prevádzková marža predstavovala 9,6 %.

Správa aktív

HP vygenerovalo v prvom štvrťroku cash flow z aktivít vo výške 1,2 miliárd dolárov. Na konci štvrťroka hodnota skladových zásob bola 7,3 miliárd dolárov, objem skladových zásob na počet dní sa medziročne zvýšil o 3 dni na dobu 28 dní.

Pohľadávky vo výške 15,9 miliárd dolárov medziročne klesli o 2 dni na 48 dní. Stav záväzkov na konci štvrťroka predstavoval 12,4 miliárd dolárov, čo predstavuje medziročný pokles o 2 dni pri 48 dňoch. Výplata dividend HP s cenou 0,12 dolárov na akciu si v prvom štvrťroku vyžiadala hotovosť vo výške 244 miliónov dolárov. Ďalších 780 miliónov dolárov v hotovosti použilo HP na odkúpenie približne 29 miliónov kmeňových akcií z otvoreného trhu. Na konci prvého štvrťroku malo HP k dispozícii 8,2 miliárd dolárov v hrubej hotovosti.

Výhľad

Na druhý štvrťrok fiškálneho roku 2012 očakáva HP non-GAAP rozriedený zisk na akciu zhruba 0,88 až 0,91 dolárov a GAAP rozriedený zisk na akciu približne 0,68 až 0,71 dolárov.

Z odhadov non-GAAP rozriedeného zisku na akciu na druhý štvrťrok fiškálneho roku 2012 sú odrátané náklady po zdanení vo výške zhruba 0,20 dolárov na akciu, ktoré súvisia predovšetkým s odpismi kúpených nehmotných aktív, nákladmi na celkovú reštrukturalizáciu spoločnosti HP a poplatkami plynúcich zo strategických akvizícií.

Fiškálny rok 2012 by mal podľa odhadov HP vyniesť non-GAAP rozriedený zisk na akciu vo výške aspoň 4 dolárov a GAAP rozriedený zisk na akciu vo výške zhruba 3,2 dolárov.

Z odhadov non-GAAP rozriedeného zisku na akciu za celý fiškálny rok 2012 sú odrátané náklady po zdanení vo výške zhruba 0,8 dolárov na akciu, ktoré súvisia najmä s odpismi kúpených nehmotných aktív, nákladmi na celkovú reštrukturalizáciu a so strategickými akvizíciami.

V rámci finančnej rekapitulácie za celý rok 2012 prijala spoločnosť HP niekoľko organizačných opatrení platných od prvého štvrťroka fiškálneho roka 2012. Kvôli poskytnutiu lepšieho prehľadu a porovnania premietla spoločnosť HP tieto zmeny u do skorších období. Medzi tieto úpravy patria napríklad zmeny vo vykazovaní príjmov vo vnútri a medzi jednotlivými obchodnými jednotkami či nové finančné správy. Tieto zmeny nijako neovplyvňujú skôr oznámené hodnoty konsolidovaných čistých výnosov spoločnosti HP, prevádzkových ziskov, čistých ziskov alebo ziskov na jednu akciu. S ohľadom na tieto zmeny HP dodatočne vydalo upravené verzie štvrťročných a ročných súhrnov o dosiahnutých finančných výsledkoch celej spoločnosti, i obchodných jednotiek a ich výkazy príjmov pre fiškálne roky 2010 a 2011, ktoré sú k dispozícii na webových stránkach spoločnosti HP pre vzťahy s investormi www.hp.com/investor/home.

Ďalšie informácie o dosiahnutých výsledkoch spoločnosti HP za prvý štvrťrok fiškálneho roku 2012 vrátane podrobnej finančnej analýzy a zhrnutia čiastkových výsledkov nájdete na webových stránkach spoločnosti HP pre vzťahy s investormi www.hp.com/investor/home.

Záznam konferenčného hovoru spoločnosti HP k hospodárskym výsledkom za prvý štvrťrok fiškálneho roku 2012 je k dispozícii ako zvukový webcast na adrese www.hp.com/investor/2012Q1webcast.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013