Menu

Informatizácia je v kritickom stave, nič vraj nie je stratené

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1492 krát
  • Tlač
  • E-mail

Informatizácia je v kritickom stave hovorí priemysel. Nič nie je stratené, odkazuje vláda. Deviaty ročník konferencie IT Summit, výročného podujatia slovenskej komunity informačných a komunikačných technológií sa tešil rekordnému záujmu odbornej verejnosti. Zúčastnilo sa ho viac ako 200 účastníkov.

Tmavým plátnom otvoril konferenciu Juraj Sabaka, prezident IT Asociácie Slovenska. Také je postavenie Slovenska podľa najnovšieho hodnotenia BSA a The Economist Intelligence Unit. Slovensko prichádza o investície do IKT priemyslu, ktoré končia v okolitých krajinách. V prvom polroku 2011 bola každá druhá nová investícia v Česku smerovaná do IKT. To znamená, že Slovensko obišli.

Najväčšie nedostatky sú podľa Sabaku v oblasti vzdelávania a eGovernmentu. Napriek tomu že IKT priemysel a jeho pracovníci odvádzajú na daniach a odvodoch do štátneho rozpočtu v absolútnej hodnote toľko peňazí ako automobilový priemysel, pozornosť venovaná vládnymi predstaviteľmi je minimálna. „IKT priemysel nedostával a ani nežiada dotácie“ zdôrazňuje Sabaka a dodáva, že: „vláda by si mala plniť svoje úlohy a plány v oblasti eGovernmentu a vzdelávania“. Podľa ITASu je pokrok v tejto oblasti po ubehnutí tretiny volebného cyklu nedostatočný a priemysel je skôr skeptický k schopnosti vlády realizovať  Operačný program informatizácia spoločnosti.

O aktuálnej situácii v oblasti OPIS informoval splnomocnenec vlády SR pre informačnú spoločnosť, Roland Sill. Martin Bruncko, splnomocnenec vlády SR pre  vedomostnú ekonomiku hodnotí pokrok v OPISe a eGovernmente ako dostatočný a obavy o schopnosť vlády realizovať ich ako neopodstatnené. Predstavil tiež najdôležitejšie ciele programu Minerva 2.0, ktorý by sa mal stať potrebným ekosystémom pre vývoj a rýchle napredovanie vedomostnej ekonomiky pre najbližšie roky. „Vláda si uvedomuje komunikačné problémy z minulosti ako aj nedostatok potrebných kapacít a práve tieto body máme v pláne v najbližšom období adresovať,“ povedal Martin Bruncko v závere svojej prezentácie.

Mimoriadne zaujímavý bol aj druhý blok konferencie venovaný  trendom v IKT odvetví. Predstavitelia spoločností ako IDC a Gartner priniesli najaktuálnejšie prognózy založené na prieskumoch svojich spoločností ohľadom technológii, či vývoja investícii vo verejnom sektore. Naopak PriceWaterhouseCoopers a Hay Group zdokumentovali vývoj na trhu zamestnancov, ich pohnútky k fluktuácii alebo naopak lojálnosti, ale tiež pomenovali najnovšie formy odmeňovania zamestnancov a odhady vývoja ich miezd.

itgalapeople

Posledný, poobedňajší dvojblok sa už niesol v réžii Miloša Molnára, generálneho riaditeľa sekcie Informatizácie spoločnosti Ministerstva financií Slovenskej republiky a jeho spolupracovníkom z MF, Ministerstva zdravotníctva, Národného kontrolného úradu, či Úradu geodézie a kartografie katastra SR, ktorí podrobnejšie prezentovali súčasnú situáciu a plány v oblasti eGovernmentu.

Prezentácie z podujatia IT Summit, fotografie ako i zvukový záznam nájdete na: http://itas.sk/spravy/it-gala-it-summit-2011 už dnes večer, t.j. 6.10.2011 po 20:00.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013