Menu

Ako štát ukázal startupom prostredník

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2639 krát
  • Tlač
  • E-mail

Pre začínajúce IT firmy to mala byť dôležitá akcia, no nakoniec zhltne vyše 1,4 milióna eur z našich daní.

Vládna agentúra na podporu podnikania sa rozhodla pripraviť veľkú konferenciu venujúca sa startupom. Na prvý pohľad dobrý nápad, ktorý by mohol pomôcť množstvu začínajúcich IT firiem. Vystúpia tu totiž veľké mená svetovej IT scény, prídu investori a hlavne zaujímavé startupy.

Až do tohto momentu je všetko v poriadku, no stačí náhľad do rámcovej zmluvy a hneď je jasné, že v tomto prípade o slovenské startupy určite nejde. Celková cena na konci rámcovej zmluvy totiž až podozrivo kopíruje ročný štátny rozpočet pre začínajúce firmy. Z 1,5 milióna eur tak ostane len pár tisíc. Všetky peniaze totiž zhltne akcia s názvom TechMatch.

Pozrime sa na jednotlivé položky – všetci pozvaní účastníci si zoberú slušných 600 tisíc eur. Z ich strany je to v poriadku, peniaze im boli ponúknuté a slovenskí odborníci pomáhajúci startupom zadarmo môžu akurát tak zatnúť ruku v päsť. Nie preto, že by chceli rýchlo zarobené peniaze, ale preto, že tu zjavne niekto nepozná (alebo sa len tak tvári) reálne náklady a hodnotu niektorých vecí.

Zaujme predražené Wi-Fi pokrytie za 12 tisíc eur či požičanie áut, za cenu čoho by sa mohlo kúpiť jedno slušné auto vyššej strednej triedy. Pagáčiky v počte 12 tisíc kusov sú len chutnou bodkou za celými nákladmi. Skutočná smotana je až hlbšie v zmluve. Tu nájdeme požiadavky ako je hotelová izba s plochou 250 m2 za 3600 eur / noc, iPad v aute, špeciálna aplikácia za 15 tisíc, či luxusné auto s cenou 500 eur za hodinu.

Pre porovnanie, podobná akcia OpenSlava 2015 je pre tisíc ľudí, má prednášajúcich z 15 krajín vrátane USA a jej náklady sú len 30 tisíc eur. SBA ktorá stojí za celou akciou TechMatch už stihla zareagovať, pričom argumentuje len rámcovou zmluvou. Podľa nej sa nemusia minúť všetky prostriedky, určuje len maximum. Nič to ale nemení na fakte, že jednotlivé služby sú predražené a nákupom ich menších objemov pôjde aj naďalej o neefektívne vynakladanie s peniazmi daňových poplatníkov.

Celú zmluvu si môžete stiahnuť tu.

Súvisiace položky (podľa značky)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013