Menu

Je 4KA len ďalším sociálnym balíčkom?

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2658 krát
  • Tlač
  • E-mail

Pri príchode nového operátora s rekordne nízkymi cenami by sme sa tešili, no keď je v tom zapojený štát, vynára sa viacero otáznikov.

Všetci si ešte dobre pamätáme na stav pred príchodom „férového“ operátora. Ceny boli výrazne vyššie oka teraz a je skutočne otázne, kde by sme boli nebyť spomínanej „trojky“. Tento mesiac spúšťa štvrtý operátor svoju službu viac menej oficiálne, keďže už niekoľko mesiacov pred tým sme mohli surfovať v jeho sieti.

4KA je spojením Swanu a Slovenskej pošty, takže tu máme operátora z časti vlastneného štátom. A keďže dobre vieme o aké miliardy nás už štátne IT zákazky pripravili, mali by sme byť pri extrémne nízkych cenách opatrní. Samozrejme, na prvý pohľad sú štyri centy za minútu hovoru / SMS / MB dát úžasné a konkurencia sa môže ísť tak povediac strčiť.

Lenže čo si máme o tom všetkom myslieť? Sú zvyšní traja operátori tak nenažraní a zarábajú na nás neskutočné peniaze, alebo Swan išiel pod cenu a cez Poštu ho budú dotovať všetci daňoví poplatníci? Swan už cez svoju sesterskú firmu zarobil na štátnych IT projektoch vyše 50 miliónov eur, takže väzby a kontakty má dávno vybudované.

Samotná dohoda medzi ním a Poštou je pre nás skrytá tajomstvom, čo iba povzbudzuje červíka pochybností. Swan pri nízkych cenách argumentuje tým, že ušetril pri budovaní kamenných prevádzok. To je samozrejme pravda, v tomto smere je pomoc štátnej firmy hodná miliónov eur.

Podľa ďalších názorov mal Swan už dávno prísť o licenciu, keďže s telefonickými službami prichádza po viac ako pol roku od jej získania. Regulačný úrad tu mal pravdepodobne zviazané ruky, keďže ide o biznis so štátom. Chcel by som vidieť nahnevané tváre šéfov zvyšných troch operátorov. 4KA ešte len začína a už si podľa všetkého pomáha obchádzaním pravidiel. Ak by sa jednalo o Telekom alebo Orange, úrad by pravdepodobne postupoval výrazne prísnejšie.

Swan sa zamotáva aj pri rozprávke o národnom roamingu a zmetene pôsobí aj pre zákazníkov. Nízke ceny totiž platia len v jeho sieťach, pre národný roaming sú vyššie. A to, že sa vaše dáta prepnú k inému operátorovi postrehnúť nemusíte. Jediným riešením je na tvrdo zakázať iné siete, vďaka čomu ale budete viac bez signálu ako s ním.

Každopádne Swanu držíme palce, konkurenčným bojom môžeme ako zákazníci len získať. No na druhú stranu by mali pre neho platiť všetky zákony rovnako a majme na pamäti, že v prípade straty ju zaplatíme z časti aj my cez Poštu. A v tom prípade bude skutočne len ďalším sociálnym balíčkom. 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013