Menu

Orly sa vracajú do hry, vedia strhávať ilegálne drony

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3032 krát
  • Tlač
  • E-mail

Akokoľvek čudne to znie, sokoliarstvo má možno pred sebou svetlú budúcnosť. Hoci to tak nevyzerá, aj v súčasnosti majú cvičené dravé vtáky svoje miesto v spoločnosti, a to nehovoríme len o „strážení vzdušného priestoru“ počas tenisových zápasov vo Wimbledone. V blízkej budúcnosti by mohli slúžiť na strhávanie ilegálne letiacich dronov.

Malé bezpilotné lietadlá, kvadrikoptéry a x-koptéry sa pomaly začínajú hlásiť o slovo nielen v zhotovovaní pútavých obrázkov, ale aj doručovaní malých zásielok. No a keď budú doručované ilegálne zásielky, napríklad drogy, alebo zhotovované záznamy, o ktoré by aj tak nemal nikto záujem, napríklad premiéra v trenírkach, vznikne aj potreba takéto lietajúce zariadenia odstraňovať z oblohy.

Zostreliť dron by sa asi dal, no niekoľko kilogramov vážiace nekontrolovane padajúce zariadenie je asi celkom nebezpečné. No a drony loviace ostatné drony vystreľovaním sietí to je vlastne len niečo podobné. Holandská polícia oslovila spoločnosť trénujúcu dravce aby naučila orla rozpoznať  a strhnúť určené lietajúce zariadenie.

Na rozdiel od málo kontrolovaného voľného pádu po zostrelení majú orly dosť sily na odnesenie dronu do oblasti, kde môže bezpečne padnúť alebo jeho znesenie na zem bez drastického poškodenia. Orly ale aj iné dravce si poradia aj s obratnejšími vzdušnými protivníkmi a dokážu v pazúroch niesť aj niekoľko kilogramov vážiace drony. Prvého „lovca dronov“ si môžete pozrieť vo videu.

 

Zdroj: engadget.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013