Menu

S mBank už môžete investovať do fondov. Jednoducho a cez internet

  • Napísal(a) 
  • Čítať 9263 krát
  • Tlač
  • E-mail

Dve tretiny Slovákov si aktívne sporia, rezervu v podobe zhruba troch priemerných hrubých platov má každý štvrtý. Podľa prieskumu si 90% respondentov svoje úspory našetrili sami, iba každý desiaty získal svoje úspory v rámci dedičstva či daru. Čo však ďalej s úsporami, to je problém, zhodnotiť ich nie je jednoduché. Riešením, ako na to sú investičné fondy.

Na jednej strane, úspory uložené na bežnom účte v banke sa nezhodnocujú ani o mieru inflácie, termínované vklady sú na tom o čosi lepšie, no na strane druhej, výhodnejšie investovanie do podielových fondov vyzerá na začiatku zložito a asi to bude chcieť aj čas. mBank si nechal zhotoviť prieskum o tom, ako Slováci sporia a pripravil jednoduchý spôsob, ako sa do investovania do podielových fondov zapojiť.

Tretina z opýtaných nemala k dobe uskutočnenia prieskumu nemalo usporenú žiadnu sumu, no zvyšné dve tretiny si nejaké peniaze odkladá bokom. Nejde pritom o žiadne extrémne vysoké čiastky, minimálne nie v prípade väčšiny respondentov, len 6% z nich si dokáže mesačne odložiť viac ako 200 EUR. Aj pomerne malá čiastka sa však dá celkom pekne zhodnotiť. Väčšina populácie, až 62% využíva kombináciu sporiaceho a bežného účtu, ďalších 20% využíva terminované vklady. Do investičných fondov sa zapája asi 16% opýtaných, no ako veľkú prekážku vnímajú komplikované  a neprehľadné podmienky a nedostatok informácií, ako sa ich investícia vyvíja.

mfondy 1

mBank preto pripravil prvý internetový supermarket investičných fondov na Slovensku. Klienti banky vďaka nemu môžu investovať priamo cez svoj internet banking. Služba je stopercentne online a aj žiadosť o otvorenie investičného účtu sa podpisuje SMS kódom. Na začiatok je na výber pätnásť podielových fondov od spoločností NN Investment Partners a BNP Paribas Investment Partners.

Najnižšia suma investície bola stanovaná na 100 EUR, pričom do 31. augusta je možné investovať bez poplatku. Prostriedky, ktoré si klient uloží vo fondoch, ostávajú jeho majetkom a nevlastnia ich správcovské spoločnosti. Aj vďaka tomu sú operácie s fondami rýchle a jednoduché, nákup či odpredaj podielov sa dá zrealizovať prostredníctvom internet bankingu, stav svojich investícií si môžete kedykoľvek skontrolovať aj prostredníctvom mobilnej aplikácie v smartfóne.

mfondy sprava

Začiatok vašej investičnej kariéry je v zásade veľmi jednoduchý. Stačí sa prihlásiť do internetbankingu a môžete začať. mBank pripravil aj základné informácie o investovaní a návod, ako si investičný účet otvoriť. Ak nemáte o investovaní ani potuchy ale chceli by ste si takúto formu zhodnotenia úspor vyskúšať, je nachystaný investičný dotazník, ktorý vám poradí na základe vami určeného investičného cieľa vybrať typ produktu a dobu investície. Zistíte, či vám bude viac vyhovovať konzervatívny produkt s krátkodobým horizontom do jedného roka, alebo vyvážený so strednodobým horizontom troch až štyroch rokov. Potom si vyberiete zodpovedajúci podielový fond, podľa potenciálu výnosu a investičného horizontu. A môžete začať s investíciami. Nemusíte sledovať dianie na trhu každý deň, o primerané zhodnocovanie úspor sa postará správca fondu. Nastaviť si môžete trvalý príkaz a pravidelne nakupovať vo fonde ďalšie podiely priamo v rozhraní internetbankingu.

mFondy umožňujú rýchly nákup a predaj podielov a sú dobrou cestou ako zhodnotiť voľné a usporené peniaze efektívnejšie, ako štandardným spôsobom na sporiacom účte či termínovanom vklade. Tipy ako a do ktorých fondov sa oplatí investovať sa budú objavovať na mBlogu, takže  Produkt od mBank vyskúšame v blízkej budúcnosti detailne, prejdeme si celou procedúrou prvého nákupu podielov a uvidíme, aký v nás drieme investor. 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013