Menu

Šesť tipov, ako bezpečne nakúpiť na internete

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2921 krát
  • Tlač
  • E-mail

Chystáte sa nakúpiť darčeky, no tento rok to stíhate len cez internet? Prečítajte si niekoľko tipov, vďaka ktorým vás na internete nenachytá ani ten najlepší podvodník.

 

OveRte si ho

Dôkladne si overte predajcu. Seriózny obchodník o sebe poskytne všetky potrebné informácie vrátane telefonického a mailového kontaktu. Overte si čo najviac z nich, pomôže vám v tom obchodný a živnostenský register, či len jednoduché zavolanie na uvedené telefónne číslo. Z reakcie si spravíte dobrý obraz o hodnovernosti predajcu. Ak o predajcovi nemôžete zistiť žiadne podrobnosti a na uvedenej stránke obchodu je len všeobecný formulár, buďte obozretní, solídny obchodník sa takto nechová.

Opatrne s novými obchodmi

Opatrne s novovzniknutým internetovým obchodom. Ak stránka vznikla len nedávno, chýbajú na nej dôležité konktaktné údaje a prevádzkovaná je mimo územia EU, môže ísť o podvod. Majiteľa webových stránok zistíte jednoducho na adrese www.sk-nic.sk, alebo pri zahraničných e-shopoch napríklad na www.whois.net. V poslednej dobe vzniká veľa stránok predávajúcich falošné napodobeniny a napríklad obchod amerického výrobcu určite nebude mať sídlo v zapadnutom meste poslednej provincie Číny.

Aj na dobierku

Seriózny obchodník vám tovar pošle aj na dobierku a nemá problém s bezpečným nákupom cez rozhranie vašej banky. Pozor si dajte na obchody umožňujúce len platbu zadaním čísla a bezpečnostného kódu vašej karty, prípadne vyžadujúce prevod peňazí na účet mimo Európskej únie ešte pred odoslaním zásielky. Tieto údaje totiž stačia na to, aby vám z karty zmizlo výrazne viacej peňazí, prípadne sa tovaru nemusíte dočkať nikdy. Navyše ak je sídlo obchodu mimo EU, tak vám naša polícia nemusí vôbec pomôcť a na súdy by ste minuli viac, ako vám bolo z účtu ukradnuté.

Pozor na veľké zľavy

Podozrivo nízke ceny sú výstrahou. Zľava až 80 percent na celý sortiment neznamená výpredaj, najčastejším zámerom je tu okradnutie alebo predaj falzifikátov. Tie vám síce predajca pošle, no nakoniec aj tak skončia v colnom sklade. Pred kúpou si dobre pozrite obvyklú cenu výrobku. Okrem falzifikátov sa totiž niektorí výrobcovia snažia predať výrobky umelým navýšením ich pôvodnej ceny a z krásnej 80-percentnej zľavy môže byť v skutočnosti zľava len 10-percentná.

Dajte na referencie

Vyhľadajte si referencie od zákazníkov. Na stránke daného obchodu môžu byť len pozitívne, tie negatívne nájdete skôr na sociálnych sieťach, či rôznych internetových fórach. Rovnako dobre vám tieto informácie poslúžia pri rozhodovaní sa, ktorý výrobok si kúpiť. Tu môžete navštíviť stránky venujúce sa porovnávaniu cien výrobkov a ich hodnotení v recenziách po celom svete.

Preferujte Slovensko

Uprednostnite internetový obchod registrovaný na Slovensku. Ušetríte si starosti s prípadnou reklamáciou a pri väčších problémoch sa môžete obrátiť na Slovenskú obchodnú inšpekciu, prípadne políciu. Samozrejme v zahraničí môžete často nakúpiť výhodnejšie, no dobre si overte možnosť prípadnej reklamácie, dostupnosť servisných stredísk na Slovensku a rátajte s možným platením cla a dane.

Súvisiace položky (podľa značky)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013