Menu

Na Valentína nakupujte bezpečne

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 2952 krát
  • Tlač
  • E-mail

Na Valentína buďte pri online nákupoch zvlášť opatrní. Zákazníci ovplyvnení svojím emočným rozpoložením, čím môžu v zvýšenej miere ohroziť svoje počítače či mobilné prístroje, a tiež svoju online identitu.

 

Valentín je veľkým dňom nielen pre majiteľov internetových obchodov, ale tiež pre kybernetických zločincov, ktorí sa snažia využiť zvýšenú aktivitu používateľov a spôsobiť prostredníctvom obchodných trikov čo najviac škôd. Medzi aktuálne hrozby patria zavírené príspevky na sociálnych médiách, ako sú worms na Twitteri, napr. pozvánky na sťahovanie valentínskych aplikácií typu „Sú toto vaše fotky?“. Populárne sú tiež valentínske spamy, e-pohľadnice a ponuky valentínskych darčekov na poslednú chvíľu. Problém so zháňaním valentínskeho darčeku môže totiž zdanlivo vyriešiť ponuka typu: „Pre rýchle doručenie objednajte ešte dnes a použite tento špeciálny kód na zľavu“.

Mnohí tínedžeri i dospelí používajú na surfovanie a online nákupy smartfóny či tablety s displejmi, ktoré neumožňujú zobrazenie celej internetovej adresy, a sú tak zdrojom potenciálneho nebezpečenstva. Práve na koniec legitímnych URL adries totiž kybernetickí zločinci často pridávajú koncovky, ktoré smerujú zákazníkov na škodlivé stránky.

Ďalšie nové nebezpečenstvá pre používateľov mobilných prístrojov predstavujú QR kódy, ktoré propagujú sviatok sv. Valentína. Nebezpečenstvo nečíha v samotných kódoch, ale na ich druhom konci. Po zoskenovaní smartfónom vás QR kód presmeruje rovno na internetové stránky bez zobrazenia URL, prípadne sa vás opýta, či chcete na stránky vstúpiť.

AVG Technologies má pre používateľov 5 tipov, ako bezpečne odosielať i prijímať skutočné valentínske vyznania:

  1. Aby ste včas identifikovali potenciálne nebezpečné emailové odkazy, e-pohľadnice a QR kódy, aktivujte si technológiu na skenovanie odkazov. Tá je súčasťou napr. bezplatného antivírusu AVG AntiVirus Free for Android a automaticky rozpozná škodlivé stránky a preruší proces ešte pred tým, ako bude váš telefón alebo tablet nakazený škodlivým kódom.
  2. Skôr ako pri rýchlej objednávke kvetín zadáte prístupové dáta ku svojej kreditnej karte prostredníctvom domáceho počítača alebo mobilného zariadenia, uistite sa, že stránka je bezpečná. A to tak, že buď rozpoznáte dané URL, alebo že URL začína predponou „http“.
  3. Po dokončení nákupu valentínskych darčekov pre vašich milovaných zvážte vymazanie cookies, aby ste podvodníkom nezanechali žiadne stopy.
  4. I keď neustále počúvame o „neškodných“ pokusoch o útoky na sociálne médiá, sviatok sv. Valentína je pre kybernetických zločincov skvelou príležitosťou. Odhlasujte sa preto zo sociálnych sietí, ubezpečte sa, že máte nastavené spoľahlivé heslo, aby sa na váš účet nemohol dostať niekto iný.

Dávajte si pozor pri zdieľaní a otváraní valentínskych prianí, odkazov alebo fotografií a videí na sociálnych sieťach. Namiesto milého priania alebo pobavenia by ste totiž svojim najbližším mohli spôsobiť ujmu.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013