Menu

Viete koľko peňazí ušetríte s novým počítačom?

  • Napísal(a) 
  • Čítať 5831 krát
  • Tlač
  • E-mail

Aj keď sa to nezdá, počítačová zostava, ktorá v domácnosti beží šesť hodín denne, je celkom slušná položka na účte za elektrinu. Nielen s úspornými chladničkami či práčkami môžete znížiť prevádzkové náklady domácnosti.

Počítače patria medzi najväčších žrútov elektriny v domácnosti, najmä ak sa jedná o staršie modely s vtedy výkonnými procesormi a grafickými kartami. Podľa spoločnosti Intel minie päťročný desktop ročne elektrinu asi za 80 EUR, pri modernom ultrabooku je to desaťnásobne menej.

Analýza vychádza z dát, ktoré pri svojom prieskume zozbieral server Notebook.cz. Ak idete spať, nestačí na noc vypnúť monitor a počítač nechať zapnutý. Jeho spotreba je stále relatívne vysoká, najmä ak je osadený výkonnou grafickou kartou so starším dátumom výroby. Každá hodina prevádzky staršieho desktopu vychádza zhruba na jeden cent, ak si doprajete náročnejšiu hru, alebo zaťažujete procesor multimédiami či spracovaním dát, cena prevádzky sa môže zvýšiť až štvornásobne.

Porovnanie priemernej spotreby testovaných počítačov pri priemernej päťhodinovej prevádzke (kombinácia obvyklých činností pri práci a zábave). Zdroj: Notebook.cz a Intel

Meranie spotreby potvrdilo výhodu ultrabookov, ako energeticky najúspornejších zariadení. Ročne stojí ich prevádzka na elektrine 4 až 8 EUR, pri starších notebookoch je to zhruba dvojnásobok. Stále je to však podstatne menej, ako pri desktopoch. Nahradenie starého desktopu ultrabookom môže domácnosti ušetriť ročne 30-60 EUR, v závislosti od miery používania. Táto hodnota síce nie je zlomový faktor, ktorý vás prinúti zaplatiť 600 a viac EUR za ultrabook, no nie je ani celkom zanedbateľná. Ak plánujete vymeniť svoj dosluhujúci desktop za niečo nové, nechcete sa vzdať veľkej obrazovky, a vaše nároky nie sú vysoké, sú vhodným riešením aj All-in-one počítače, slušnejšie kúsky zoženiete už od 400 EUR.

Intel pripravil aj niekoľko odporúčaní, ako na prevádzke svojho počítača usporiť.

  1. Pokiaľ pravidelne využívate stolný počítač starší ako päť rokov, zvážte jeho výmenu za niektorý z prenosných modelov, ako sú ultrabooky, notebooky alebo konvertibilné zariadenia „dva v jednom“ kombinujúce tablet s klávesnicou. Ročne tak môžete ušetriť 30 až 60 EUR.
  2. Najrýchlejšie sa elektromer roztočí pri činnostiach, ktoré maximálne vyťažujú procesor, ako je napríklad hranie niektorých multimediálnych hier, využívanie náročných grafických programov, editovanie videa. Ak máte doma „hráča“ so starším stolným počítačom, jedna hodina hrania bude stáť 4 centy.
  3. Ak nie ste náruživým hráčom, spoľahnite sa na integrovanú grafiku, ktorá vo väčšine prípadov zaistí hladký chod grafických aplikácií. Naopak externá grafická karta pri starších stolných počítačoch patrí medzi riešenia, ktoré majú výrazný vplyv na spotrebu.
  4. Predchádzajte plytvaniu a nenechávajte počítač zapnutý dlhšie ako je to potrebné, hlavne cez noc. Pokiaľ sa jedná o stolné počítače, aj v stave nečinnosti spotrebujú určité množstvo energie, čo nás denne v prípade staršieho PC stojí až 4 centy.
  5. Okrem vypínania sa naučte využívať ďalšie prevádzkové módy počítača, ako napríklad spánok alebo hybernácia, minimalizujete tým ich spotrebu.
  6. Sledovanie filmov vyjde najlacnejšie na ultrabooku, kde hodina nestojí ani jeden cent. Klasická televízia a hlavne plazma vychádzajú pri porovnaní oveľa nevýhodnejšie, až na 5 centov za hodinu.
  7. Pokiaľ sympatizujete so stolnými počítačmi a chcete na nich pracovať aj v budúcnosti, informujte sa o počítačoch z kategórie „all-in-one“, ktoré sú z hľadiska spotreby priateľské k vašej peňaženke.

Zdroj: TS Intel

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013