Menu

Bezdrôtovo do TV s Intel WiDi

Na prepojenie notebooku s televízorom nepotrebujete dlhý HDMI kábel. Spoločnosť Intel má elegantné riešenie v podobe technológie WiDi.

Technológia Intel Wireless Display nie je žiadnou horúcou novinkou. Je tu s nami už pekných pár mesiacov, keďže sa vo svojej prvej verzii objavila s príchodom prvých procesorov rodiny Core.

Druhá generácia procesorov Core z roku 2011 už podporuje technológiu WiDi vo verzii 2.0. Hlavnými novinkami je vyššie rozlíšenie (konečne Full HD), podpora chráneného obsahu a prenos 5.1 kanálového zvuku.

Na prenos sa ale nepoužíva žiadna špeciálna technológia. Základom je staré známe WiFi, pričom integrovaná WiFi karta dokáže súčasne obhospodarovať klasické sieťové pripojenie ako aj prenos obrazu a zvuku do televízora.

Tie správne ingrediencie

Intel Wireless Display je technológia vyvinutá spoločnosťou Intel a preto ju nenájdeme pri konkurenčných platformách (napríklad AMD alebo VIA). Hlavnou požiadavkou je podporovaný procesor rodiny Core, minimálne ale Core i3.

Druhou ingredienciou je integrovaná grafická karta Intel, nachádzajúca sa v každom procesore od rodiny Sandy Bridge. Malou zradou môže byť to, že tieto grafické karty nemusia byť v každom notebooku aktivované. Jedná sa hlavne o výkonné herné riešenia, kde je ako jediná grafická karta používané dedikované riešenie od spoločnosti AMD alebo NVIDIA.

Od Intelu sa nedozviete ktoré konkrétne modely notebookov sú na 100% kompatibilné, keďže ich každý mesiac prichádza na trh veľké množstvo. Pri kúpe nového notebooku si preto dajte záležať na zistení, či plne podporuje technológiu WiDi. Na webové stránky internetových obchodov sa určite nespoliehajte.

Ak stále neviete, či ste šťastnými majiteľmi notebooku podporujúceho technológiu WiDi, ta kto rýchlo zistíte nainštalovaním potrebných ovládačov. V prípade bezproblémovej inštalácie ste takpovediac za vodou a môžete sa začať obzerať po ďalšom nutnom doplnku, ktorým je WiDi adaptér.

Pri našich testoch aj na ďalších notebookoch sme narazili na problémy s ovládačmi a obslužným softvérom, ktorý odmietal korektne nabehnúť. Podľa príspevkov na rôznych fórach sme neboli jediní.

stat

V tomto prípade bola detekcia adaptéru bezproblémová.

Do TV s adaptérom

Okrem samotného notebooku budete potrebovať aj televízor s HDMI vstupom a WiDi adaptér. Ten v súčasnosti ponúka niekoľko výrobcov vrátane známych značiek ako je D-Link, Belkin alebo Netgear. WiDi je možné nájsť aj v niektorých televízoroch. Nejedná sa zatiaľ o štandardne používanú technológiu.

My sme technológiu Intel WiDi vyskúšali s adaptérom od spoločnosti Netgear. Model PTV1000 predstavuje zástupcu prvej generácie zariadení. Svojim výzorom pripomína klasický router – malá čierna krabička obsahuje len diódu na prednej časti a konektory vzadu.

Obraz je možné vyviesť buď v digitálnej forme pomocou HDMI konektora, alebo trojicou Cinch aj na starší typ televízora. V tomto prípade ale nečakajte HD rozlíšenie, obraz nebude kvalitný a pri zobrazení pracovnej plochy budete mať problém rozoznať ikonky.

ptv1000

Použitie jednoduché

Ak vás neprekvapil neposlušný softvér, bude následné používanie pomerne jednoduché. Po inštalácii by sa vám mala objaviť ikona zástupcu aplikácie na ploche. Po jej spustení sa objaví okno, v ktorom môžete vyhľadať dostupné WiDi adaptéry a prepojiť s nimi váš notebook.

Adaptér si pre lepšiu orientáciu môžete pomenovať, čo sa hodí hlavne v prípade, ak máte v okolí viacero zariadení. Pri prvom pripojení je vyžadovaný štvormiestny bezpečnostný kód, ktorý znemožní pripojenie na nesprávny adaptér.

Následne si už môžete nastaviť režim zobrazenia, ako keby ste mali k notebooku pripojený káblom ďalší monitor. Najrozumnejšou voľbou je duplikovanie, pri ktorom na televízore uvidíte presne to, čo aj na obrazovke notebooku. Ak však chcete pracovať a zároveň pozerať film z notebooku, je potrebné nastaviť rozšírenie pracovnej plochy.

conn

Skúsenosti sú dobré

Technológia Intel Wireless Display je veľmi zaujímavá. Nič nie je bez chýb a určité obmedzenia nájdeme aj tu. Tým najväčším je oneskorenie obrazu, kvôli čomu sa takto pripojený televízor nehodí na prácu, či interaktívnu zábavu a hranie počítačových hier.

Keďže sa pri prenose obrazu využíva stratová kompresia, je v obraze možné pozorovať mierne artefakty. Na jednofarebnej ploche ich neuvidíte, prejavia sa typicky pri zobrazení textu a jemných grafických prvkoch. V prípade použitia väčšieho fontu sa artefakty strácajú a tak nebudú rušivým prvkom pri pozeraní filmov s titulkami.
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013