Menu

AMD Radeon HD 7750 je ideál za 100 Eur

Nový dizajn, 28 nanometrová architektúra, nižšia spotreba a slušný výkon aj na hranie vo Full HD rozlíšení. Nový Radeon je dobrou voľbou pre cenovo orientovaných hráčov.

Spoločnosť AMD je veľmi obľúbená v očiach hráčov hľadajúcich čo najlepší pomer ceny a výkonu. Predchádzajúce série grafických kariet Radeon HD 5700 a 6800 doslova trhali predajné rekordy, o čom svedčí aj ich slušný trhový podiel.

Z najnovšej generácie sa najskôr rozhodla na trh uviesť High-end modely Radeon HD 7970 a neskôr HD 7950. Karty to sú podarené, ale zároveň oslovia len náročnejších hráčov s väčším rozpočtom. Na internete sa už objavili aj informácie o pripravovanej sérii HD 7800, ktorá vyzerá veľmi zaujímavo.

line

Model HD 7850 by mal obsahovať 1280 Stream procesorov, 80 texturovacích jednotiek, 24 ROPs a 256-bit širokú pamäťovú zbernicu. Výkonnejší Radeon HD 7870 bude mať až 1408 Stream procesorov, 88 texturovacích jednotiek a frekvencia jadra sa zvýši z 900 na 950 MHz. Ceny by mala byť stanovená na 300 dolárov za výkonnejšiu verziu.  

Nám do redakcie dorazila cenovo orientovaná karta Radeon HD 7750. Prvý pohľad na ňu nás mierne vystrašil, keďže sa na nej nenachádza žiadny dodatočný konektor na pripojenie napájania. Naše obavy z výkonu sa ale nepotvrdili a karta si hravo poradila s množstvom hier aj vo Full HD rozlíšení.

comp

Kódové označenie Cape Verde

Cape Verde je označenie pre druhý čip z novej generácie vyrobenej 28 nanometrovým procesom. Na začiatku bude základom pre dve grafické karty, určené pre cenovo orientovaných hráčov. Bude sa jednať o modely Radeon HD 7750 a Radeon HD 7770.

Druhý menovaný je prvým modelom, ktorý už v základe má frekvenciu jadra na jednom gigahertzi. AMD sa tým aj právom pýši a karta nesie označenie GHz Edition. Nami testovaný model Radeon HD 7750 má „len“ 800 MHz, pričom sa ale vôbec nebráni slušnému pretaktovaniu.

gpuz

Architektúra je rovnaká

Dobrou správou je, že AMD nechalo pri lacnejších kartách prakticky nezmenenú architektúru. Dokonca aj v porovnaní s predchádzajúcim Caymanom vyzerá nová architektúra podobne.

Hlavná časť jadra sa skladá z blokov obsahujúcich výpočtové jednotky (Stream procesory), textúrovacie jednotky, cache pamäť a zvyšné časti. Tento blok sa označuje CU (Compute Unit).

Celý čip riadi Command procesor, ktorý nie je žiadnou novinkou a v jednoduchšej podobe sa nachádza aj pri predchádzajúcich generáciách grafických kariet od AMD a NVIDIA.

Novinkou je ale možnosť spracovať za jeden takt všetkých 16 operácií, pričom predchádzajúce architektúry zvládali za jeden takt len štyri operácie zo šestnástich možných.

core

HD 7750 alebo HD 7770?

Na začiatok si povedzme cenu – drahší model sa dá kúpiť od približne 130 Eur, čo je niekde medzi konkurenčnými modelmi GeForce GTX 550 Ti a GTX 560, pričom medzi ne zapadá aj výkonom. Druhá karta je pomalšia, ale aj lacnejšia a s cenou pohybujúcou sa okolo hranice 100 Eur pôsobí veľmi lákavo. Výkonom ju môžeme prirovnať ku GeForce GTX 550 Ti.

Obidve karty Radeon HD 7750 a 7770 sú zhodne vyrobené 28 nanometrovým procesom a obsahujú až 1,5 miliardy tranzistorov. Aj keď je jadro v podstate rovnaké, majú rozdielny počet Stream procesorov, od čoho sa odvíjajú aj ďalšie rozdiely.

Radeon HD 7750 má 512 SP, čo je v porovnaní s výkonnejšou verziou menej o 128. V spojení s rozdielnymi frekvenciami je menší aj hrubý výkon – 819 GFLOPS oproti 1,28 TFLOPS. Rozdiel je aj v texturovacích jednotkách – Radeon HD 7750 ich má o 8 menej, čo je 32. Pamäť a aj pamäťová zbernica je zhodná – obidve karty majú jeden gigabajt GDDR5 pamäte na pracovnej frekvencii 4,3 GHz. Na trhu sa určite objavia aj 2 GB verzie týchto kariet, výrazne vyšší výkon ale neprinesú.

Posledným rozdielom je spotreba. Lacnejší model má v záťaži len približne 55 W a drahší o 25 W viac. Pri stave keď karta nie je zaťažená je jej spotreba pod tri watty. Drahší z nich sa tak neobíde bez dodatočného napájania pomocou 6-pin konektora, nami testovaný Radeon HD 7750 si vystačí z napájaním z portu základnej dosky.

specs

Malé rozmery, slušný výkon

Radeon HD 7750 je veľmi malá karta a tým pádom sa zmestí aj do rozmerovo kompaktných skriniek. Zatiaľ sme nevideli Low-profile verzie karty, ale na nejaké časom určite narazíme. Dĺžka PCB je 16,5 centimetrov a na karte je prekvapivo malý chladič. Pasívna časť nezaberá celú plochu PCB, je nízka a karta vďaka tomu zaberá len jeden slot.

Obrazové výstupy sú na karte len tri (DVI, HDMI a DisplayPort), čo ale pre bežného používateľa stačí a umožňuje hranie na troch monitoroch naraz. Karta síce technologicky podporuje pripojenie až šiestich monitorov,  no v praxi si výkonom trúfne maximálne tak na jeden.

Chladenie je síce účinné, ale aj hlučné. Ventilátor je počas celej doby počuť, pri dlhodobej záťaži sa ešte zvýši, rozdiel ale nie je extrémne veľký. Teplota karty bola počas nenáročnej práce v systéme 40 °C, pri hraní náročných hier sme namerali 79 °C.

7750_Profile

Testujeme trochu inak

Na kartu sme sa rozhodli pozrieť trochu inak a rozhodli sme sa ju testovať s výkonnostne adekvátnou zostavou, ktorá by mala predstavovať bežný počítač aktívnejšieho hráča hier. High-end zostava s tými najvýkonnejšími komponentmi je síce fajn a dovolí vyniknúť samotnej grafickej karte, avšak čo z toho, keď väčšina hráčov na také niečo nemá finančný rozpočet.

Srdcom našej testovacej zostavy sa tak stal dvojjadrový procesor Intel Core i5 661, ktorého maximálna pracovná frekvencia sa pohybuje od 3,33 GHz po 3,6 GHz. Nie je to teda žiadny extrémny model, s ktorým by sa dali trhať rekordy, ale klasický zástupca strednej triedy. Osadili sme ho do slušnej dosky od Gigabyte, doplnili o 4 GB DDR3 pamäte na 1333 MHz, osadili grafickú kartu a nainštalovali operačný systém Windows 7 Home Premium v 64-bit verzii.

Mafia II

Maximálne detaily (vrátane vyhladzovania hrán) pri tejto hre boli na hranici plynulosti – priemerných 27,1 fps by aj bolo v poriadku, avšak prepady minimálnych hodnôt kazili dojem z plynulosti.  Upozorňujeme však, že sme nemali aktivovanú technológiu PhysX, ktorá by v prípade AMD kariet zostala na pleciach procesora.

Vypnutie vyhladzovania hrán prinieslo zvýšenie priemerného fps na skoro 45 a zvýšilo aj minimálne fps. Karta tak v prípade tejto hry strácala pri vyhladzovaní hrán kvôli užšej pamäťovej zbernici – 128-bit je jednoducho úzkym hrdlom.

mafia2

Batman: AC

Aj druhá hra umožňuje využitie technológie PhysX, ktorú sme ale nechali vypnutú aby zbytočne nezaťažovala procesor. Najvyššie grafické detaily karta zvládla aj s vyhladzovaním hrán pri Full HD rozlíšení na 36 fps.

Rovnako ako pri Mafii sme aj tu zaznamenali prepady minimálnych fps a pocitová plynulosť sa objavila až s vypnutím vyhladzovania hrán. Priemerné fps sa zvýšilo len na 38, minimálne fps sa zlepšilo výraznejšie. Aj napriek tomu ale odporúčame trochu ubrať na detailoch, prípadne znížiť rozlíšenie. Full HD je na túto kartu proste priveľa.

batman

HAWX 2

Táto hra si pri svojom uvedení vyslúžila slušnú kritiku za nadŕžanie NVIDII – výsledky tu boli diametrálne odlišné od iných hier a právom na ňu recenzenti rýchlo zabudli. Po niekoľkých aktualizáciách je ale situácia rozumnejšia a hru sme preto do testov zaradili.

Karta si s ňou poradila aj pri nastavení maximálnych detailov vrátane teselácie. Full HD rozlíšenie taktiež nebol žiadny problém a priemerné fps sa dostalo až na 67. Treba však pripomenúť, že pri tomto type hier je nutné dosiahnuť priemerné fps aspoň 50 a minimálne by určite nemalo kolísať.

hawx

Hard Reset

Graficky pekne spracovaná akcia nás prekvapila svojou plynulosťou aj pri nastavení najvyšších detailov. Problém nastal jedine pri zapnutí vyhladzovania hrán, ktoré ukázalo limity použitej 128-bit zbernice. Hra ale vyzerá slušne aj bez vyhladzovania hrán a vtedy je aj pri Full HD rozlíšení fps na pekných 53.

hardreset

Saint Row: The Third

Hra je na prvý pohľad graficky skôr priemerná, to jej však nebráni vo vysokej náročnosti na hardvér. Tu už mal Radeon HD 7750 problém a pri maximálnych detailoch hra nebola plynulá ani v nízkych rozlíšeniach.

Nastavenie Full HD rozlíšenia a vyhladzovania hrán skončilo na 19 fps, čo má od plynulosti dosť ďaleko.  Hru karta samozrejme zvládne, je nutné sa pohrať s nastavením.

saintrow

Witcher 2

Kvalitné RPG so slušnými predajmi je veľmi náročné na výkon hardvéru. Najvyššie detaily sú určené rozhodne pre inú kategóriu grafických kariet, ktorej cena je samozrejme diametrálne odlišná. Ako-tak hrateľné bolo jedine nízke rozlíšenie bez vyhladzovania hrán.

Na druhú stranu lepšie to nie je ani pri konkurenčnej NVIDII. Táto hra jednoducho nie je stavaná na nižšiu strednú triedu grafík, hlavne ak máte Full HD monitor  a nedajbože bez vyhladzovania hrán nemôžete večer ani len zažmúriť oči.

witcher

Deus-Ex: HR

Jedna z najlepších hier minulého roka vsadila skôr na hrateľnosť ako na grafickú stránku. Výsledkom je dobre vyzerajúca hra s rozumnými hardvérovými nárokmi, ktorých sa nezľakne ani priemerný hráčsky počítač.

Radeon HD 7750 s vypätím síl zvládol aj Full HD rozlíšenie. Priemerné fps pri aktivácii vyhladzovania hrán veľmi nekleslo, problémom ale bol občasný prepad minimálneho fps.

deusex

Za tú cenu sa oplatí

V dnešnej dobe je 100 eur rozumná cenová hranica pre nákup novej grafickej karty. Radeon HD 7750 sa v závislosti od prevedenia pohybuje práve v okolí stovky a ponúka výkon dostatočný na rozbehanie väčšiny súčasných hier vo Full HD rozlíšení.

Netreba mať ale veľké oči a graficky najväčšie trháky sú už pre ňu veľkým sústom. Rozhodne nečakajte plynulý Crysis 2 na maximálnych detailoch - na to má karta slabý výkon jadra a úzku pamäťovú zbernicu. 

Veľkou výhodou je ale nízka spotreba pohybujúca sa v záťaži okolo 55 wattov, sú tu malé rozmery a čo nás potešilo, karta nepotrebuje žiadne ďalšie napájanie.

hodnotenie

Karta si za vynikajúci pomer ceny a výkonu od nás odnáša ocenenie Dobrá kúpa.

tip

Galéria

7750__Straight_On

7750_Birdseye

7750_Flat

7750_Fontview

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013