Menu

15× SSD v jednom teste

Prev
Next »

SSD máme tam, kde sme chceli. Novinky pre S-ATA 6 Gb/s prinášajú vyššie výkony, staršie modely klesajú na prijateľnejšie úrovne. Hoci SSD ešte nie je štandardom, oplatí sa pouvažovať.

Nie je to tak dávno, keď 128 GB SSD s vyrovnaným výkonom pri čítaní a zápise bolo chuťovkou pre  skutočných entuziastov. Dnes je takéto SSD cenovo dostupné doslova pre každého. Samozrejme, v rozumnej kapacite, za rýchle 128 GB SSD budete musieť stále vytiahnuť okolo 200 €, no už to nie je 600 € a výsledok stojí za to. Hoci SSD ešte nie je celkom štandardným prvkom výbavy notebookov a počítačov, je to azda jediný komponent uvedený v posledných rokoch, ktorého efekt vidíte okamžite po upgrade z bežného HDD.

V čase, keď SSD disky vystúpili z kruhu nadšencov a začalo sa o nich hovoriť aj vo verejnosti (aj keď ešte stále sa jednalo o pomerne úzky okruh používateľov) bola cena za jeden gigabyte priestoru na priemernom SSD disku približne 3-4 €, pričom priemerná rýchlosť čítania bola okolo 160 MB/s a rýchlosť zápisu okolo 100 MB/s. Dnes kúpite rovnako veľký disk, za približne polovičnú cenu, a navyše, rýchlosti nad 250 MB/s pri čítaní, resp. 200 MB/s pri zápise nie sú až také nezvyčajné.

SSD disky sa polepšili aj pri práci s malými blokmi dát, v ktorých spočíva jedna z ich hlavných výhod. Vďaka podpore nových inštrukcií a zlepšovaní stratégie prístupu k pamäťovým bunkám sa zvýšila aj rýchlosť zápisu. Práve táto oblasť bola pre prvé SSD slabinou, no v súčasnosti už diskov so zápisom pod 120 MB/s veľa nenájdete, pozor však na staršie výpredajové kusy. Tie sú postavené na starých radičoch, ktoré nedokážu optimalizovať  stratégiu zápisu tak, aby boli pamäťové bunky čo najlepšie využité.

Najčastejšie sa v spotrebnom segmente používajú MLC bunky, SLC sú určené skôr pre priemyselné, alebo serverové využitie. MLC, Multi Level Cell dokážu do jednej bunky, tvorenej izolovaným hradlom z tranzistorov, uložiť 2 až 3 bity, SLC – Single Level Cell ukladajú do jednej bunky iba jeden bit. MLC dosahuje vyššiu hustotu zápisu a nižšiu cenu za bit, čo umožňuje spolu so zmenšujúcou sa  technológiou výroby prinášať na trh disky s väčšou kapacitou za nižšie ceny.

Naproti tomu SLC je výrazne drahšie, vyniká nižšou spotrebou a prevádzkovou teplotou, vyššou odolnosťou, životnosťou a predovšetkým vyššou rýchlosťou čítania a zápisu.

sandforce_1222

*.Nielen na pamäťových čipoch, ale aj na radiči veľmi závisí. Komunikácia so základnou doskou, stratégia zápisu a čítania dát, rovnomerné pristupovanie k bunkám. To je len niekoľko z vecí, ktoré musí radič zvládnuť.

SSD disk je však len tak rýchly ako je rýchly jeho najslabší článok. Otrepaná fráza, ale práve tu môže byť úzkym hrdlom radič. Nevyhnutnou pomocou je vyrovnávacia pamäť, v nových diskoch sa osádza 128 MB modul, väčšinou rýchlej DDR3 pamäte. O schopnostiach SSD disku veľa napovie rýchlosť sekvenčného čítania a zápisu, no aj to, ako si poradí s malými blokmi dát.

Práve čítanie malých súborov a blokov dát, spoločne s prístupovou dobou rozhoduje o tom, ako rýchlo sa načíta systém, alebo aplikácie spúšťané z SSD. Jednou z nevýhod MLC je aj obmedzená životnosť buniek, ktorá je udaná v počte životných cyklov. Ako ochrana pred rýchlym opotrebením niektorých často používaných buniek sa používa Wear Leveling, rozloženie zaťaženia rovnomerne na všetky bunky SSD. Po úplnom opotrebení sa bunka deaktivuje a radič ju prestane používať.

Aký SSD je pre vás ten najlepší? Nuž, treba si uvedomiť, či vlastne SSD potrebujete natoľko, aby ste boli ochotní investovať niekoľko stoviek eur. To platí najmä pre majiteľov notebookov, v prípade desktopov je situácia o čosi jednoduchšia. Tam stačí investovať do menšieho, napríklad 60 GB SSD na ktorý nainštalujete systém a najčastejšie používané aplikácie, ostatné súbory môžete ponechať na klasických pevných diskoch. Za 100 € sa tak v porovnaní so starším a fragmentovaným HDD dočkáte výrazného zvýšenia odozvy systému, rýchlejšieho spúšťania systému a aplikácií, rovnako ako aj práci s multimédiami.

ssdhdd

*.SSD vs. HDD - z hľadiska konštrukcie SSD nepoužíva žiadne mechanické časti a pracuje na báze Flash pamätí. Je preto odolnejšie voči vonkajším vplyvom, otrasom a teplote.

Ďalšie dôležité výhody SSD dokáže využiť viac užívateľ notebooku. Máme na mysli predovšetkým nízke zahrievanie, odolnosť voči otrasom a nižšiu hmotnosť i spotrebu, ako bežný 5400 otáčkový 2,5“ disk. Tu je však problém iný, a to práve v konštrukcii notebooku. Pri prenosnom počítači je dôležitá nízka hmotnosť a kompaktné rozmery, preto sa  do drvivej väčšiny notebookov vmestí len jeden 2,5“ disk.

Preto sa musíte rozhodnúť, či obetujete pre vyššiu odolnosť dát, vyššiu výdrž batérie a vyšší výkon viac peňazí (256 GB SSD nie sú ešte stále lacná záležitosť), alebo sa uskromníte s menším diskovým priestorom. Ak nepoužívate notebook ako primárny a jediný počítač, nemusí byť 80, či 120 GB problém, najmä ak si dokážete pôvodný pevný disk vložiť do externého boxu a ďalej ho používať s notebookom ako externý pamäťový nosič.

Pri kúpe nového SSD si všímajte aj to, či disponuje podporou TRIM. Disky bez tejto inštrukcie sú už zastarané a pri všetkých nových modeloch je TRIM štandardom. Aj operačný systém je dôležitý, pre Windows 7 je však plná podpora a systém zasiela SSD informácie o tom, ktoré dáta už nebude potrebovať a môžu byť trvalo z pamäťových buniek odstránené.

Problém nastáva pri častom používaní disku, kedy systém pristupuje a zapisuje dáta na rozličné miesta SSD. Zatiaľ čo pri sekvenčnom zápise je tento proces bezproblémový, pri opakovanom zapisovaní a prepisovaní údajov dochádza k znižovaniu výkonu disku. SSD totiž dokáže odstraňovať len veľké bloky dát, no zapisovať dokáže aj malé bloky. Preto SSD potrebuje čas od času upratať dáta, celkom odstrániť nepotrebné, a nepoužívané bloky dát a uloženie platných dát zoptimalizovať. A keďže SSD nevie, ktoré dáta sú stále platné, potrebuje túto informáciu dostať od systému.

V teste sme sa pozreli na niekoľko SSD diskov, pripájaných prostredníctvom S-ATA II rozhrania. Snažili sme sa zasiahnuť široký segment trhu tak, aby boli zastúpené výkonné a relatívne drahé SSD, rovnako ako lacné a kapacitne menšie disky. V teste nájdete aj niekoľko starších modelov, s ktorými sa stretnete najčastejšie vo výpredajoch, ich výkon je citeľne nižší, nenechajte sa preto zlákať dobrou cenou.

 

Prev
Next »
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013