Menu

Raijintek Themis je dobrý chladič, ktorý vás finančne nezruinuje

Nemusíte hneď rozbíjať prasiatko, ak si chcete poriadne schladiť svoj procesor. Za necelých 30 eur si môžete kúpiť slušný chladič, ktorý zvládne aj výkonné štvorjadrové procesory a zároveň vám neodfúkne celú skrinku.

Výber chladiča na procesor je vec veľmi dôležitá. Ak ju podceníte, môžete skončiť s lacným chladičom, ktorý vás bude svojou hlučnosťou rušiť aj pri bežnej práci, prípadne vám procesor nedokáže poriadne schladiť. Dobrý nie je ani druhý extrém, kedy za chladič zaplatíte dokonca viac, ako za samotný procesor. Systém chladenia by preto mal byť adekvátny nielen k samotnému procesoru, ale aj tomu, na čo budete svoj počítač používať. 

Lacná náhrada za box

K bežným procesorom dnes dostanete základný chladič, ktorý je stavaný len na to, aby dokázal dostatočne schladiť daný model. Nič viac za svoje nečakajte, je to len núdzové riešenie, ktoré sa ozve hneď, ako spustíte náročnú aplikáciu, či hru. Jeho jedinou výhodou sú malé rozmery, vďaka ktorým zapasuje aj do tých skutočne malých skriniek.

No ak to s hraním alebo prácou myslíte vážne, mali by ste sa poobzerať po náhrade, ktorá dokáže procesor uchladiť pri čo najnižšej hlučnosti. Nám sa do rúk dostal chladič Raijintek Themis, ktorý si v obchode kúpite už za necelých 24 eur. To je rozumná cena, ktorá zbytočne nenafúkne rozpočet, no chladič je zároveň dostatočne účinný na to, aby zvládol aj výkonnejšie procesory.

Jeho jedinou nevýhodou je vyššia výška, ktorá ale narobí problém len pri extrémne malých skrinkách. S necelými 16 centimetrami sa nám ale pohodlne vošiel aj do Mini ITX skrinky Bifenix Phenom, čo je menšia skrinka určena hlavne pre obývačkové systémy a malé počítače. Pred jeho kúpou si preto dobre pomerajte vnútro vašej skrinky, aby ste neskôr nezostali nemilo prekvapení.

themis-5

 

Lepšie ako sme čakali

Spoločnosť Raijintek je na trhu s komponentami pomerne nová, keďže vznikla len minulý rok. Za ten čas si už ale stihla vytvoriť slušné meno vďaka veľmi dobre nastavenej cenovej politike. Jej produkty ale nie sú úplne najlacnejšie, firma ide cestou dobrých produktov, ktoré predáva za veľmi ľudové ceny. Chladič Themis je určený pre všetky rozšírené platformy a môžete ho teda použiť na skoro akékoľvek predávané, ale aj tie staršie procesory - od LGA775 až po tie najnovšie pre procesory Haswell. 

Rozmery chladiča nie sú obrovské, no ako sme spomínali v predchádzajúcej časti, lepšie mu je vo väčších skrinkách. Jeho výška je 158 milimetrov, šírka 122 a hĺbka 50. Husté rebrovanie pasívnej časti je tvorené z hliníku, základňa je spolu s heat-pipe trubicami medená. Ich počet nie je vysoký, no tri kusy plne dotačujú, hlavne keď je ich priemer osem milimetrov a majú priamy kontakt s povrchom procesora.

Použitý ventilátor má priemer 12 centimetrov, peknú kombináciu farieb (biela a červená) a je veľmi tichý. Otáčky sú regulovateľné v rozmedzí 1000 až 1800 RPM, pričom maximálny prietok vzduchu je 79 CFM a hlučnosť neprekročí hladinu 27,86 dBA. To sú veľmi slušné hodnoty, ktoré potešia hlavne používateľov, ktorí hľadajú tichý chladič, vhodný aj pre nočnú prevádzku.

themis-4

 

Inštalácia nie je veľmi zložitá

No zároveň nie je ani úplne najjednoduchšia. Chladič síce nie je extrémne ťažký (váži necelého pol kila bez ventilátora), no aj tak sa vo firme Raijintek rozhodli pre vlastný systém uchytenia. V našom prípade to znamenalo odmontovanie dvoch plastový častí pre socket FM2 od AMD a ich nahradenie kovovým riešením.

Následné pripevnenie samotného chladiča je extrémne jednoduché a pohodlné, nie je vyžadovaná žiadna fyzická sila, vystačíte si s jedným skrutkovačom. Množstvo dodávanej pasty je dostačujúce, takže ak sa vám jej zdá málo, asi ste svoj chlebík (pardón, procesor) natreli veľmi hrubo. 

themis-3

 

Neštandardné je ale natočenie ventilátora. V našom prípade s doskou Gigabyte F2A85XN nakoniec mohol smerovať vzduch len rovno na grafickú kartu, alebo k hornej časti skrinky. Pred kúpou chladiča si preto dobre skontrolujte, či je pre vašu základnú dosku vhodným riešením. Aby sme ale nestrašili, vplyv na účinné chladenie to u nás nemalo, keďže skrinka mala zabezpečené veľmi dobrý vnútorný prietok vzduchu.

Trochu nepraktické je finálne pripevnenie ventilátora ku chladiču. Použité sú tu gumené časti, ktoré sa zasúvajú do rebrovania. No nejde to úplne najjednoduchšie a určite sa ho pokúste nasadiť ešte pred tým, ako celú dosku aj s chladičom dáte do vnútra skrinky.

themis-2

 

Výkon na jednotku

Kvôli pomerne nízkej cene sme od chladiča nemali vysoké očakávania, no výsledok nás prekvapil viac než len príjemne. Po zapnutí počítača a naštartovaní systému sme ale spočiatku mysleli, že nám monitorovací softvér ukazuje nesprávne hodnoty. Pri práci v systéme mal totiž procesor AMD A8-6500 teplotu 28 stupňov, čo bolo len pár stupňov nad okolitou teplotou a výrazne menej, ako pri použití referenčného chladiča.

Po spustení testovacích aplikácií a hier sa navyše ventilátor výrazne nezrýchlil, no aj pri nízkych otáčkach si dokázal zachovať dostatočný výskon na to, aby uchladil náš procesor dostatočne. Pri plnej záťaži sa procesor ledva dostal cez hranicu 50 stupňov a podobne dobré to bolo aj v prípade procesora Intel Core i7-4770K, kedy sme pri Wprime namerali len 58 stupňov.

Raijintek Themis je pri cene necelých 24 eur skutočne dobrý chladič, ktorý kraľuje vďaka skvelému pomeru chladiaceho výkonu k cene. Navyše aj vyzerá vcelku pekne, aj keď na tie najkrajšie a vysvietené kúsky určite nemá. No ak hľadáte účinný chladič, ktorý vám nenabúra rozpočet, je Themis jasnou voľbou.

 
Raijintek Themis môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

tabulka

tip

 

caseking

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti CaseKing.de

Graf ceny produktu Raijintek Themis poskytuje server Heureka.sk

Súvisiace položky (podľa značky)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013