Menu

Testovali sme skrinku pre hráčov od In Win

Na našom trhu existuje rada dobre etablovaných výrobcov počítačových skriniek. Niektorí majú svoju slávu už za sebou, iní patria medzi stabilných hráčov celé roky. In-Win je u nás menej známou spoločnosťou, no potenciál na úspech rozhodne má.

Ponuka spoločnosti In-Win pokrýva celé spektrum desktopov, od zaujímavých ITX skriniek H-Frame, cez atraktívny hliníkovo-sklenený middletower 904 až po full-towery v rôznom dizajne. In-Win nájdete aj v biznis segmente, kde ponúka napájacie zdroje, serverové skrine a desktopové skrinky pre kancelárske počítače. Bližšie sme sa pozreli na full-tower GR One, ktorý stavia na masívnej konštrukcii a štedrom vnútornom priestore a aj celkom slušnom chladiacom potenciále. Aspoň také sú po pohľade na papierové parametre naše očakávania.

 

DIZAJN A KONŠTRUKCIA

In-Win GR One je na trhu čosi vyše roka, a u nás ju nájdete približne za 100 EUR. Dizajn zaujme skôr hráčov, ostré hrany, imitácia skrutiek na čelnom paneli, priznané otvory vetrania; GR One nie je skrinka ktorú by ste si dali do modernej pracovne. A rozhodne tam ani nepatrí, je určená pre celkom iný segment, aj keď bude veľa takých, ktorým sa na už na prvý pohľad páčiť nebude.

Hráči sa po preskúmaní parametrov určite zaradujú. Full-tower s rozmermi 562×593×245 mm prichádza s piatimi už osadenými ventilátormi, a ďalšími piatimi pozíciami pre inštaláciu ďalších ventilátorov a radiátorov vodného chladenia. Podpora dlhých grafických kariet, množstvo 3,5“ pozícií a možnosť osadenia vysokých towerov pre chladenie CPU dáva potenciál na postavenie kvalitnej hernej mašiny.

Predný panel je mriežkovaný a vystúpený zo základného objemu skrine, tento dizajnový prvok sa opakuje aj na chrbte, aj keď v trochu inej forme. Mriežku pre odvod teplého vzduchu od horných ventilátorov tvoria hrubé plastové priečky, drobná sieťka sa nachádza len na bočných hranách hornej časti. Zárez do zošikmenia vytvára priestor pre uloženie 3,5“ disku, ktorý tu má hotswap konektory pre rýchle pripojenie. Všetky ovládacie prvky sú sústredené v hornej časti čelného panelu, vďaka tomu budú porty i tlačidlá dobre dostupné, v prípade, že skrinka bude stáť na zemi pod stolom.

Ľavej bočnici dominuje veľký výrez prekrytý vystúpeným plexisklom s modrým zafarbením. Plexi pôsobí kontrastne voči matnému čiernemu nástreku skrine (GR One je k dispozícii aj v striebornej a bielej verzii) no najmä voči nasávacím ventilátorom s červeným LED podsvietením. Je to síce subjektívny názor, ale modré podsvietenie by podľa nás skrini svedčilo viac.

GR One váži 12 kíl, hmotnosť je adekvátna rozmerom a SECC plechom s hrúbkou 0,8 mm. To síce nie je veľa, no tuhosti skrini pomáhajú prelisy v jednotlivých dielcoch a ich zahnuté okraje, dôležité konštrukčné prvky sú zosilené. Šasi sa preto nekrúti ani po osadení hardvérom a na mysli máme herné komponenty so stovkami gramov hliníka, medi a decimetrami heat-pipe. Kvalita kovových dielov je na veľmi dobrej úrovni, rovnako aj rovnomerný nástrek farby. Plastové odliatky, ktoré tvoria horný kryt a predný panel majú síce drobné nedostatky a možno pôsobia trochu lacno ale nie je to nič rušivé ani tragické. Bočnice sú pevné a nekrútia sa, vystupujúce plexisklo dokonca pridáva na tuhosti.  

 

DETAILY A INŠTALÁCIA KOMPONENTOV


V balení nájdete všetok potrebný spojovací materiál, oceňujeme aj nadstavec na skrutkovač, s ktorým sa dajú utiahnuť dištančné stĺpiky. Sťahovacích pások mohlo byť viac, a možno aj skrutiek pre ventilátory. Tie sú síce vždy pribalené pri samostatne predávanom ventilátore, no s množstvom pozícií, ktoré GR One ponúka ich mohlo byť viac. V prípade potreby sa dajú pre ventilátory použiť aj redukcie z molexu na 3pin. Príslušenstvo mohlo byť bohatšie, chýbala nám aj redukcia z 5,25“ na 3,5“.

 

Horný i predný panel sa dajú odobrať, ale nie úplne, keďže oba na sebe nesú rozhrania pripojené káblom. Stále však ostáva dosť miesta pre pohodlnú inštaláciu, napríklad ventilátorov. Predný panel ponúka vo svojej hornej časti veľké kruhové tlačidlo pre zapnutie, podsvietené na okraji červenou LED. Pod ním sú symetricky rozdelené dva USB 2.0 a dva USB 3.0 porty, káble od nich vedú priamo k headerom na základnú dosku. Nechýba obligátny vstup a výstup pre pripojenie slúchadiel a mikrofónu, aj keď sú trochu neštandardne ďalej od seba. Reset tlačidlo je podsvietené žltou LED signalizujúcou aktivitu pevného disku, symetria je zachovaná aj tu a na protiľahlej strane sa nachádza posuvný prepínač, ktorým sa regulujú otáčky ventilátorov. Zatiaľ čo iné skrine majú pre tento účel pripravený hub s trojpinovými konektormi, In-Win siahol po trochu inom prístupe. Priamo je cez molex napájaný len jeden ventilátor, ostatné ventilátory sa napájajú zaňho do série.


 

GR One umožňuje osadiť tri 5,25“ zariadenia, hoci v hornej šachte je ešte jedna pozícia celkom hore, do tej sa však vmestí len redukcia na 3,5“ disk, prípadne expanzná nádržka pre vodné chladenie. Mriežkovanie troch krytiek pozícii je bez filtra proti prachu, ten sa nachádza len na spodnom kryte. Ten je v jednom kuse a prekrýva otvor, ktorým nasáva vzduch do skrine dvojica červeno podsvietených ventilátorov s priemerom 140 mm. Pred ventilátormi je mriežka s otvormi dostatočne veľkými na to, aby nebránili prestupu vzduchu k pevným diskom. Viac by sa nám páčilo, ak by tam vôbec nebola, otázkou je, čo by to urobilo s tuhosťou v tejto časti skrine.


 

Jemný kovový filter je priamo súčasťou predného krytu a pre jeho čistenie je preto treba celý kryt opláchnuť vodou alebo prefúkať stlačeným vzduchom. Na krytoch 5,25" pozícií filter chýba.


 

Rovnaký filter je použitý v spodnej časti skrine, problémom je, že nie je osadený v ráme, ale len na krátkych západkách a počas inštalácie pri manipulácii so skrinkou sa dajú pomerne ľahko nechtiac vytiahnuť. Možnosti chladenia sú i v tejto časti luxusné, vykrojenie strednej priečky i tvar spodného koša pre pevné disky umožňuje osadenie dvoch 120, resp. 140 mm ventilátorov. Ak oželiete spodný kôš, vmestí sa sem aj 240 mm radiátor vodného chladenia.


 

Skrinka je už od výroby osadená až piatimi ventilátormi s priemerom 140 mm. Tri z nich sú podsvietené červenými LED, dvojica odsávacích v zadnej hornej časti je v štandardnej čiernej farbe. Ak chcete využiť ovládanie všetkých ventilátorov tlačidlom na čelnom paneli, je treba pozapájať ich do série, káble sú dostatočne dlhé aby toto bolo možné uskutočniť.  V príslušenstve je pribalená i dvojica redukcií z molex na 3pin, ak by ste si to rozmysleli a chceli niektorý z ventilátorov pripojiť priamo k zdroju. Ventilátory dosahujú slušný prietok 68 CFM pri 1200 ot./min. no pri plnom výkone je päticu týchto kúskov dosť počuť. Celkovej hlučnosti nepomáha ani početná perforácia po všetkých stranách skrine. No ak staviate tichý počítač, GR One určite nebude vo vašom hľadáčiku a s tichou prevádzkou sa v tomto segmente skriniek ani nikdy nepočíta. Po prepnutí na režim „Silent“ sa hlučnosť výrazne zníži a rýchlosť otáčania ventilátorov klesne pod hranicu 600 ot./min. Uvidíme, ako sa to podpíše na teplote komponentov.


 

Pri ventilátoroch ešte chvíľu ostaneme, zatiaľ čo dva odsávacie sú k šasi pripevnené klasickým spôsobom štvoricou skrutiek, predná trojica podporuje bezskrutkovú inštaláciu. Tento spôsob zabezpečujú plastové úchyty, ktoré sa uchytávajú k špeciálne tvarovaným otvorom v plechoch skrine. Sú asymetrické a preto ich vybratím a otočením vzniká možnosť osadenia aj 120 mm ventilátorov. Vcelku šikovné riešenie, akurát úchyty majú ostré hrany, na čo treba pri inštalácii komponentov dávať pozor.


 

Hneď za nasávacími ventilátormi sa nachádza klietka pre inštaláciu ôsmich pevných diskov. Hoci to na prvý pohľad vyzerá, že ide o hotswap riešenie, nie je tomu tak. Výklopné páčky v prednej časti slúžia len na bezpečné zaistenie rámčekov, disky sa pripájajú štandardným spôsobom. Vyberanie diskov zo šachty je však jednoduchšie a praktickejšie, nepoužité rámčeky však bude lepšie zo skrine vybrať. Budú predstavovať menšiu prekážku prenikajúcemu vzduchu.


 

Pretože je celá klietka delená na dve samostatné časti, pri inštalácii menej ako troch diskov je vhodné z rovnakého dôvodu vybrať celú hornú časť. Nič tak nebude brániť prístupu vzduchu ku grafickým kartám. V prípade inštalácie radiátora vodného chladenia do spodnej časti skrine je zasa treba vybrať spodnú časť klietky. Na strednej priečke je už od výroby osadený podsvietený ventilátor, ktorý má ďalej posúvať vzduch smerom ku komponentom. Ten pomôže predovšetkým druhej grafickej karte a veľkú časť prúdu vzduchu vzhľadom na svoje umiestnenie bude smerovať na ventilátor chladiča procesora. Zrýchli sa tak výmena vzduchu v oblasti základnej dosky, odporúčame však pridať ešte jeden odsávací ventilátor do stropnej časti skrinky, aby sa vykrylo hluché miesto nad pamäťovými modulmi.


 

Inštalácia pevných diskov je rýchla, nacvaknutie rámčekov do klietky je praktické, problém môže spôsobiť vloženie 3,5“ diskov do rámčeka. Skrutky sú opatrené antivibračnými lôžkami, ktoré sú mäkké a skrutky sú navyše dosť dlhé. Samotný rámček je pomerne tvrdý a ťažko sa ohýba, jeho navlečenie na disk vyžaduje zručnosť a na prvý krát to ide ťažšie ako v prípade iných skriniek, ktoré sme testovali.


 

V prípade SSD je inštalácia jednoduchšia, aj keď už budete potrebovať skrutkovač. Rámčeky sú opatrené štvoricou otvorov pre skrutky a 2,5“ disky sa osádzajú pomocou nich. Skrutky pre 3,5“ disky však treba vybrať, minimálne jedna z nich bude menšiemu disku zavadziať.

 

V hornej časti šachty sa nachádzajú štyri pozície pre 5,25“ zariadenia, tá najvrchnejšia však nie je určená pre externé zariadenia a hodí sa len pre inštaláciu redukčného rámčeka pre 3,5“ disk alebo podobného zariadenia. Aj tu je plná podpora bezkrutkovej inštalácie, zacvakávacie tŕne s veľkými žltými hlavičkami fungujú bez problémov. Ak by ste mali pochybnosti, dajú sa aj tu použiť overené skrutky.


 

Zdroj má svoje miesto v spodnej časti skrine, nasávacia mriežka je chránená filtrom a zdroj je navyše osadený na podstavci, ktorý ho vysúva ďalej od dna skrine. Osadiť sa dajú aj dlhé napájacie zdroje s vysokým výkonom, časť prevísajúcu cez podstavec je možné podložiť dvojicou gumených dištančných hranolčekov, ktoré sme našli v príslušenstve. Hneď za zdrojom je dobre umiestnený otvor v tray základnej dosky, opatrený gumovou priechodkou. Napájacie vetvy sa tak dajú okamžite odviesť preč z okolia dosky.


 

Krycia mriežka zadného ventilátora má vyrazené štandardné šesťuholníkové otvory a navyše je mierne vypuklá smerom von, čím by sa mal vytvoriť priestor pre zmiernenie tlaku vzduchu od rotujúcich lopatiek ventilátora a teda aj zníženie hlučnosti. Pozícia je pripravená aj pre inštaláciu 120 mm ventilátora.


 

Jedným z užitočných bonusov skrine je dok pre pripojenie pevných diskov integrovaný do horného panelu. Konektory sú chránené gumenou krytkou, tú stačí odklopiť a disk nasunúť. Štandardný 3,5“ disk sadne do priestoru doku presne, menšie 2,5“ bude treba naviesť na konektory opatrnejšie.


 

V hornej časti sa nachádzajú tri pozície pre inštaláciu 140 mm ventilátorov, prípadne pre osadenie 360 mm dlhého radiátora vodného chladenia. Horný panel s hrubými plastovými rebrami je doplnený z oboch strán aj o kovovú mriežku, ktorá má okrem dizajnovej aj praktickú funkciu, zväčšuje priestor, ktorým môže ohriaty vzduch opustiť skrinku.


 

Priestor za tray základnej dosky je dostatočný pre vedenie kabeláže i uloženie voľných vetiev napájacieho zdroja. Pri celkovej šírke skrine by sa nám určite páčilo, ak by miesta bol priestor ešte väčší, no 28 mm po plochu bočnice je aj v porovnaní s inými full-towermi slušnou hodnotou.


 

Veľký výrez v tray uľahčí inštaláciu backplate masívnych chladičov aj bez nutnosti vybrať zo skrine základnú dosku. V tomto mieste je aj dostatok priestoru pre osadenie 140 mm ventilátora, ktorý môže ochladzovať zadnú stranu dosky v oblasti napájacej kaskády pre procesor.


 

Ventilátor pod pravou bočnicou nie je celkom bežným prvkom ani pri drahších skriniach. Bočnica je dostatočne tuhá aby neprenášala vibrácie. Ďalší ventilátor však môže zvyšovať celkovú hlučnosť, prípadne narušiť prietok vzduchu v skrini. V tomto segmente skriniek však tento prvok vítame.


 

Vďaka dostatočnej medzere a veľkému počtu otvorov pre vedenie káblov je možné jednoducho docieliť v skrinke poriadok a vhodný prietok vzduchu. Akurát očiek pre prichytenie káblov sťahovacími páskami mohlo byť viac. V balení sme našli len štyri takéto pásky, vhod by padol aj predlžovací kábel pre 24 a 8 pinový napájací kábel. Odporúčame zdroj s dlhšími vetvami.


 

Plexisklo je k bočnici prichytené jednoducho, ôsmimi skrutkami. Vzhľadom na svoju hrúbku je však dostatočne pevné, neznižuje celkovú tuhosť bočnice a neprenáša vibrácie. Modré zafarbenie pôsobí atraktívne, no ak plánujete farebne odladiť interiér skrinky, počítajte s tým, že bude deformovať farby. Logo výrobcu na plexiskle je síce veľké, no nepôsobí rušivo.


 

Pri testovaní sme použili základnú dosku MSI Z77A-GD65 Gaming, Intel Core i7-3770K na štandardných frekvenciách, 2×4 GB kit Corsair Venegance taktovaný na 2133 MHz, a grafickú kartu GeForce GTX 560 Ti od Gigabyte. Na obrázku osadený Radeon HD 4870 X2 demonštruje bohatý priestor pre inštaláciu dlhých grafických kariet s masívnym chladením.


 

Rovných 300 mm dlhý Radeon sa do skrine zmestil s bohatou rezervou. Stále ostalo dostatok priestoru aj pre dlhšie grafické karty, maximálne však 365 mm. Ventilátor na strednej priečke bude dobre distribuovať vzduch aj medzi dvojicu grafických kariet v mulit-gpu zapojení. V prípade potreby sa dá posunúť nižšie.

 

Prevádzkové vlastnosti

Osadenie skrine komponentmi je vďaka dobrým možnostiam vedenia kabeláže, priestrannému interiéru a bezskrutkovej inštalácii veľmi pohodlné a bezproblémové. Pozor si treba dať akurát na ostré hrany držiakov ventilátorov. Pätorka predinštalovaných ventilátorov vytvorí v skrini slušný prievan, aj keď za cenu, na náš vkus, hlučného chladenia.

Výmena vzduchu v skrini je však veľmi rýchla a chladenie má dobrú pružnosť. Po ukončení zaťaženia jednotlivých komponentov sa ich teplota pomerne rýchlo vrátila do hodnôt pred začatím testu. GR One sme testovali s vybratým stredným košom na disky (ktorý inak predstavuje zbytočnú prekážku pre nasávacie ventilátory), so všetkými piatimi aktívnymi ventilátormi a v oboch režimoch chladenia. Grafická karta mala otáčky svojich ventilátorov regulované automaticky, dvojica 140 mm ventilátorov na chladiči Prolimatech Armageddon sa točila pri 600 ot./min. Z dvojice ventilátorov v prednej časti ťažil predovšetkým disk, odsávanie vzduchu od chladiča procesora mohlo byť lepšie, možno by viac vyhovovala iná konfigurácia či „kockatejší“ tvar pasívu.

 

Dobrý kus železa za dobrú cenu

In-Win GR One je dobrou skrinkou, ak máte veľa hardvéru, radi sa hráte s chladením a hľadáte veľa železa za nízku cenu. Na našom trhu ju nájdete zhruba za 100 EUR, čo je cena kvalitných middle-towerov strednej triedy iných výrobcov. Za svoje peniaze dostanete masívnu a rozmernú skrinku, so slušnou dávkou doplnkov a prvkov modifikácie, s dobrým potenciálom chladenia a s piatimi predinštalovanými ventilátormi. Plusom je určite vstavaný regulátor otáčok ventilátorov, aj keď náročnejší záujemcovia asi aj tak siahnu po klasickom regulátore do 5,25“ pozície, alebo ventilátory pripoja priamo k doske.

Pri stavbe oceníte veľký priestor za základnou doskou, možnosti organizácie kabeláže i vnútorný priestor v oblasti chladiča procesora a grafických kariet. Na skrinke nám však chýbala vonkajšia pozícia pre 3,5“ zariadenie, alebo aspoň redukcia z 5,25“ šachty s krytkou, uchytenie kovových protiprachových filtrov spodnej časti v príslušenstve mohlo byť viacej sťahovacích pások alebo suchých zipsov pre zviazanie kabeláže a možno aj trochu netradičná farebná kombinácia plexiskla a čelných ventilátorov. Každopádne GR One dáva široké možnosti aj pre ďalšiu modifikáciu a upgrade chladenia ďalšími ventilátormi či priamo prechodom na kompletné vodné chladenie.

 
IN WIN GRone môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za zapožičanie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti


 

Graf ceny produktu IN WIN GRone poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013