Menu

Testovali sme hernú dosku MSI Z170A Gaming M7

Séria produktov MSI Gaming sa rozrastá závratnou rýchlosťou a príchod novej platformy Intel Skylake bol udalosťou aj pre hráčov. Len s čipsetom Z170 ich MSI ponúka zatiaľ desať a my sme testovali jednu z nich, Z170A Gaming M7, ktorá sa zaradzuje do vyšších poschodí tejto ponuky.

MSI sa celkom jasne špecifikuje práve na hráčov, napríklad v segmente notebookov už nájdete len relatívne drahé stroje s dedikovanými grafickými kartami a výkonnými procesormi. V prípade základných dosiek je ponuka nových modelov rozdelená do troch sérií, Enthusiast Gaming, Performance Gaming a Arsenal Gaming, pričom Arsenal tvorí základ ponuky. Testovaná Z170A Gaming M7 patrí do najvyššej rady Enthusiast Gaming a hoci nad ňou stoja niektoré ďalšie lepšie vybavené a drahšie modely, ponúka všetko čo môže náročný hráč očakávať. A ešte aj veľa naviac.

MSI Z170A Gaming M7 je prvotriedne vybavená základná doska plná nových technológií, spomeňme napríklad podporu DDR4 pamätí, dvojicu M.2 a rovnaký počet S-ATAe slotov, ktoré teraz môžu fungovať súčasne.

MSI Z170A GAMING M7 balenie

V balení sa pri doske nachádza príslušenstvo adekvátne jej zameraniu. Pribalené sú štyri S-ATA 6G káble, inštalačné CD s ovládačmi a nástrojmi, SLI mostík, medzikusy pre ľahšie zapojenie káblov čelného panela do dosky a nálepka Gaming Series na skrinku. Páčil sa nám aj kryt zadných I/O portov s dobre čitateľnými a farebne odlíšenými označeniami portov. Medzi štandardnými papierovými doplnkami nechýba ani naša obľúbená visačka na dvere „I´m not here / I´m sorry, busy gaming“ alebo samolepky pre označenie S-ATA káblov pre ľahšiu identifikáciu ich koncov v skrinke. 

DIZAJN A KOMPONENTY

Gaming M7 je doska ATX formátu s čistým layoutom a masívnymi blokmi chladenia napájacej kaskády a čipsetu. Farebná kombinácia sa nesie v tradičnej MSI Gaming čierno-červenej kombinácii. Dnes už nie je najmenší problém dopasovať ďalšie komponenty tak aby vznikol farebne jednotný celok. A to sa v skrinkách s priehľadnou bočnicou, do ktorých to bude mať táto doska určite namierené, počíta.

MSI Z170A GAMING M7 2D

Avšak dôležitejšie je logické a čisté rozloženie jednotlivých komponentov a rozhraní, konektory na pravej strane dosky sú otočené horizontálne, takže priestoru pre zapojenie kabeláže a jej vedenie bude dostatok. Zaujímavosťou je plechový kryt nad zadnými I/O portmi.

MSI Z170A GAMING M7 socket

Oblasť socketu procesora je rovnako čistá a nebude problém s inštaláciou veľkých vzduchových chladičov. Tomuto napomáha aj dostatočná vzdialenosť od pamäťových portov. Socket 1151 podporuje procesory Intel šiestej generácie Core,  pričom tým najvýkonnejším bude dobre slúžiť masívna dvanásťfázová napájacia kaskáda.  Pekným dizajnovým detailom je grafika prepojení socketu a pamäťových slotov, ilustrujúca technológiu DDR4 Boost. Tá má optimalizovať signál pri komunikácii procesora a pamätí a tak zabezpečiť vyššiu stabilitu a výkon systému. Aktívny XMP profil je reprezentovaný malou LED v blízkosti pamäťových slotov.

MSI Z170A GAMING M7 dimm

Doska podporuje v štyri DDR4 moduly v dvojkanálovom zapojení s celkovou kapacitou do 64 GB a pracovnou frekvenciou do 3600 MHz. Vysoká frekvencia sa odráža vo vysokej priepustnosti pamäťového systému, z ktorej dokáže procesor vyťažiť. Vedľa 24 pinového napájacieho konektora sa nachádza druhý výstup pre pripojenie USB 3.0 portov, ktorý príde vhod ak sú vpredu na vašej skrinke 4 USB 3.0 porty, alebo chcete použiť internú čítačku kariet či rozbočovač.

MSI Z170A GAMING M7 pcie

Pre grafické karty je pripravená trojica PCI-Express 3.0 slotov, podporujúca 3-Way AMD CrossFire a 2-Way Nvidia SLI. Pri zapojení dvoch kariet bude prvý PCI-Express ×16 slot fungovať len s ôsmimi linkami, ďalších osem ostane druhý slot. V trojici sa karty podelia v pomere ×8/×8/×4 (v závislosti od M.2 zariadení môže mať karta v poslednom slote len dve linky). Pre zariadenia menej závislé od priepustnosti je určená štvorica PCI-Express 3.0 ×1 slotov. Priestoru pre osadenie dvoch kariet so širokým chladičom je dosť a efektívne chladenie vzduchom tak bude jednoduchšie.

MSI Z170A GAMING M7 m2

Počet PCIE liniek sa oproti predošlej generácii zväčšil a ťažia z toho predovšetkým SSD. Pre ne je v miestach medzi PCI-Express slotmi pripravená dvojica M.2 slotov, podporujúcich M.2 karty dĺžky 42, 60 i 80 mm. Navyše môžu byť zapojené do RAID 0 alebo RAID 1 konfigurácie. M.2 sloty pripojené na štyroch Gen3 linkách ponúkajú priepustnosť až 32 Gb/s, čo je v porovnaní so 6 Gb/s na S-ATA výrazný rozdiel. Načítanie systému, aplikácií a hier tak môže byť ešte rýchlejšie.

MSI Z170A GAMING M7 pcie re

Pretože výkonné grafické karty potrebujú výkonné chladiče, MSI pridáva svojim doskám z vyšších radov Steel Armor. Toto vystuženie PCI-Express slotov kovovými plátmi, ktoré sú pripájkované priamo do dosky pomáha chrániť slot pred poškodením pri osadení karty akou je napríklad GTX 980 Ti Gaming G6 Golden Edition, ktorá vďaka celomedenému chladiču váži 1338 gramov.

MSI Z170A GAMING M7 satae

SSD a pevné disky štandardných formátov pripojíte cez S-ATA rozhrania. Štyri porty sú súčasťou S-ATA Express konektorov, zvyšné dva sú fyzicky oddelené. Všetky obsluhuje čipset Z170.  Doska je pripravená aj pre pripojenie 2,5“ diskov s U.2 konektorom, v tomto prípade je však potrebné dokúpiť si Turbo U.2 kartu, ktorá sa predáva samostatne.

MSI Z170A GAMING M7 gaming lan

Sieťový adaptér je postavený, ako inak, na čipe Killer, tentoraz vo verzii E2400. Dedikovaný čip automaticky detekuje a akceleruje dáta patriace hrám a uprednostňuje ich pred ostatnými aplikáciami. LAN párty a online hranie tak bude plynulejšie a s menšou odozvou. Aplikácia Gaming LAN Manager umožňuje nastavovať prioritu jednotlivým aplikáciám aj manuálne a sledovať štatistiky prenášaných údajov. Ethernetový port má protiprúdovú poistku do 15 kV a červené podsvietenie pre ľahšiu orientáciu.

MSI Z170A GAMING M7 audio boost

Herná doska bez poriadnej zvukovej karty by nemohla byť kompletná a inak tomu nie je ani v prípade Z170A Gaming M7. Podľa MSI sa celý zvukový systém volá Audio Boost 3 a postavený je na čipe Realtek ALC1150. Ten je odtienený vlastným puzdrom a vlastne všetky komponenty zvukovej karty sú na samostatnej, oddelenej časti dosky. Vo výbave nechýba dvojitý zosilňovač pre slúchadlá, pozlátené konektory analógových výstupov či elektrolytické kondenzátory. Kvalitu zvuku vylepšuje technológia od Nahimic. Tá dokáže napríklad presnejšie vytvoriť virtuálny priestorový zvuk, posilniť nízke frekvencie, alebo počas komunikácie v online hrách vylepšiť čistotu zvuku z mikrofónu.

MSI Z170A GAMING M7 buttons

Doska pre hráčov a entuziastov musí byť pripravená aj na pretakovanie. MSI aj tu stavilo na svoje „Military Class“ komponenty, a teda cievky s titániovým jadrom schopné fungovať pri teplotách 220°C, s 30% vyššou účinnosťou a pri 40% vyššom napätí ako štandardné cievky. Masívna napájacia kaskáda s digitálnym riadením a chladič s heatpipe trubicou priamo sa dotýkajúcou súčiastok umožňuje prevádzkovať systém na vyšších napätiach a pri extrémnom pretaktovaní, napríklad pod tekutým dusíkom dosiahnuť potrebnú stabilitu.

MSI Z170A GAMING M7 debug led

Na doske preto nechýbajú ani meracie body pre pripojenie multimetra, debugovací displej z dvoch sedemsegmentových LED, tlačidlo pre reset BIOS a dokonca aj prepínač „Slow Mode“, ktorý sa zíde práve pri vysokých frekvenčných zdvihoch. Po jeho prepnutí sa dočasne zníži násobič CPU pod referenčné hodnoty, čím sa zvýši stabilita systému a jeho šanca nabootovať do Windows.

A ak by sa už všetko škaredo pokazilo, BIOS sa dá prepísať aj bez grafickej karty, pamätí alebo procesora. Stačí stiahnuť potrebnú verziu na USB kľúč, pripojiť hlavný napájací konektor, kľúč vložiť do určeného USB portu a stlačiť Flashback tlačidlo, umiestnené priamo na doske. 

MSI Z170A GAMING M7 IO2

Napokon si obzrime zadný portový panel dosky. Nájdeme tu všetky potrebné rozhrania a ešte aj zopár drobností navyše. Celkom vľavo hore je to Gaming Device Port, čo nie je nič iné ako upravený PS/2 port s väčším obsahom zlata v konektoroch pre zabránenie ich oxidácie a desaťnásobne vyššou životnosťou. MSI dodáva „k portu“ aj softvér Mouse Master, ktorý umožňuje napríklad zmenu DPI senzora alebo vytvorenie makier pripojenej myši. Pod PS/2 portom je dvojica USB 2.0 portov. Vedľa nich sa nachádza tlačidlo pre resetovanie CMOS a BIOS Flashback+ port, nasleduje dvojica HDMI a DisplayPort. Pod konektorom sieťového adaptéra je pripravená dvojica USB 3.1 Gen1 portov, vedľa nich jeden USB 3.1 Gen2 port typu A a ďalší s konektorom typu C. Výbavu uzatvára optický a analógové výstupy zvukovej karty.

 

BIOS A SOFTVÉR

BIOS, resp. UEFI sa nesie v dizajne samotnej dosky a ide o verziu MSI Click Bios 5. Napriek jeho bohatej ponuke ostáva dobre čitateľný a prehľadný, najdôležitejšie prvky sú ihneď po ruke priamo na hlavnej stránke rozhrania.

MSI Z170A GAMING M7 bios homepage MSI Z170A GAMING M7 bios home MSI Z170A GAMING M7 bios hw monitor

MSI Z170A GAMING M7 bios board explorer MSI Z170A GAMING M7 bios fan info MSI Z170A GAMING M7 bios memory

Široké možnosti ponúka aj monitoring hardvéru, nastavenie správania ventilátorov v závislosti od teplôt, zaujímavý doplnok je Board Explorer, ktorý zobrazuje rozloženie všetkých komponentov a aktívnych zariadení pripojených k doske.

MSI Z170A GAMING M7 OC ramdisk

MSI ponúka k doske na stiahnutie vlastnú edíciu CPU-Z, zaujímavejší je však MSI Ramdisk, nástroj, pomocou ktorého je možné vytvoriť zo systémovej pamäte virtuálnu partíciu. Tá môže byť až 25-násobne rýchlejšia ako bežné SSD a môžete na ňu presunúť často používané dáta, cache prehliadača internetu, alebo obľúbenú hru a užiť si tak minimálne časy spúšťania a načítavania úrovní.

MSI Z170A GAMING M7 OC gaming app

MSI Gaming App zasa predstavuje jednoduchý nástroj pre optimalizáciu nielen procesora, ale aj grafickej karty. V základe ponúka tri nastavenia, Silent, Gaming a OC, stačí si vybrať a systém automaticky nastaví optimálne hodnoty pre konkrétny režim. Nástroj dokáže zobrazovať parametre systému aj ako OSD priamo v hrách, či už je to aktuálne FPS, využitie procesora či teplota GPU. Nechýba ani aplikácia pre streamovanie videa priamo z hier s množstvom nastavení, aplikácia Gaming Hotkey pre prispôsobenie tlačidiel klávesnice či ďalšie. Ponuka je v tomto prípade skutočne bohatá a so svojou doskou sa môžete vyhrať do sýtosti.

 

Inštalácia, výkon a pretaktovanie

Vďaka čistému layoutu nie je inštalácia komponentov žiadnym problémom. Aj v bežnej skrinke stredného formátu budete mať dostatok miesta na osadenie kabeláže a prsty si nedolámete ani pri inštalácii rozmerného vzduchového chladiča. Medzi socketom procesora a prvým grafickým slotom je dostatok miesta, rovnako ako medzi dvojicou osadených grafík. Celkom päť konektorov pre pripojenie ventilátorov je dostatočný počet aj pre väčšie skrinky a náročnejšie chladenie komponentov.

Dosku sme testovali s procesorom Intel Core i7-6700K, ktorého recenziu si môžete prečítať TU, štvoricou 4 GB DDR4 modulov ADATA taktovaných na 2133 MHz pri CL15, grafickou kartou GeForce GTX 560 Ti od Gigabyte a SSD Intel 530.

MSI Z170A GAMING M7 tabulka vykon

Prevádzkové vlastnosti sú veľmi dobré, doska síce efektne svieti no zbytočne nebliká a chladenie je účinné, len málokedy sa teplota dosky prehupla cez hranicu 40°C.  V stave nečinnosti na pozadí systému sme na zostave s i7-6700K namerali 74 W, v syntetickom teste procesora kde boli zaťažené všetky jadrá procesora to bolo 176 W.

MSI Z170A GAMING M7 OC BIOS MSI Z170A GAMING M7 OC gameboost

Pretaktovanie s procesorom i7-6700K je pomerne jednoduchou záležitosťou a v domácom prostredí ho vďaka automatickým systémom dosky zvládne každý. Ak sa pamätáte na OC Genie, ktorý pri MSI fungoval vždy veľmi slušne, bude sa vám páčiť aj Game Boost, ktorý nájdete na Z170A Gaming M7.

MSI Z170A GAMING M7 gaming boost

Tlačidlo vymenil otáčací prepínací prvok, ktorým si vyberiete, ako veľmi chcete procesor pretaktovať. Červené tlačidlo na jeho vrchu slúži na prepínanie medzi HW a SW režimom, keďže Game Boost je možné ovládať aj nástrojom MSI Command Center z prostredia Windows. Pre jednoduché pretaktovanie stačí pootočiť Game Boost ovládačom a reštartovať systém. Pri štarte sa načítajú optimálne hodnoty a môžete si užívať napríklad i7-6700K pretaktovaný až na 5 GHz. Systém automaticky nastaví násobiče a napätia podľa zvolenej úrovne a použitého hardvéru.

MSI Z170A GAMING M7 OC BIOS MSI Z170A GAMING M7 OC gameboost

V našom prípade sme sa vzhľadom na pomalšie pamäte dostali na úroveň 6 a teda výslednú frekvenciu 4,7 GHz. Na ďalších úrovniach už systém nebol stabilný.

intel i7 6700k cpuz burn intel i7 6700k cpuz 47

 

Výkon, výbava, nové technológie a adekvátna cena

Na prvý pohľad je MSI Z170A Gaming M7 drahá doska. A aj na druhý, no zasa neposadíte výkonný procesor, ako napríklad i7-6700K alebo i5-6600K do nejakej kancelárskej placky. Ak si pozriete čo všetko Gaming M7 ponúka, je cena celkom adekvátna; dostanete podporu najnovších komponentov, slušný výkon, bohatú softvérovú výbavu, a väčšinou sa jedná o funkcie či technológie, ktoré reálne využijete v každodennej prevádzke, nielen na LAN párty. Na Gaming M7 postavíte rovnako výkonnú pracovnú stanicu so systémovou partíciou, ktorej rýchlosť čítania bude nad 2 500 MB/s, ako aj stabilný herný počítač s dvoma grafikami, ktorý nebudete mať problém kedykoľvek pretaktovať. Stačí siahnuť do skrine otočiť ovládačom o jednu-dve polohy a získate pár sto MHz navyše.

oc essentials motherboard

MSI Z170A Gaming M7 je dobre vybavená a postavená doska s rozumnou výbavou, ktorá sa stane základom výkonného počítača pre prácu i pre zábavu. Iste, s čipsetom Z170 na trhu nájdete aj lacnejšie dosky, no výbava, ktorá ponúka Gaming M7 za viac ako dvestoeurovú investíciu určite stojí. Siahnuť môžete napríklad po modeli z rovnakej stajne s označením Gaming M5, ktorá je lacnejšia asi o 40 EUR, no pripravíte sa napríklad o štýlové pretaktovanie otočným ovládačom. Najväčšími konkurentmi v rovnakej cenovej hladine budú pre MSI Z170A Gaming M7 modely ASUS ROG Maximus VIII HERO a Gigabyte Z170X-Gaming 7.

gold small

MSI Z170A GAMING M7
CENA: 215 €
+-
Bohatá výbava
Gaming Boost
Možnosti BIOS
Balíček softvéru
Kvalita prevedenia93
Výbava95
Možnosti a funkcie97
Celkový výkon90
Cena/výkon88
HODNOTENIE: 93/100
Skvele vybavená doska za rozumnú cenu, pripravená využiť možnosti novej platformy od Intel na maximum. Okrem vysokého výkonu a možností automatického pretaktovania ponúka bohatú softvérovú výbavu a solídnu kvalitu prevedenia.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

msi logo 250

 

Graf ceny produktu MSI Z170A GAMING M7 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013