Menu

Testovali sme Sapphire Radeon R9 290 Tri-X OC

Ťažko budete hľadať lepšie spracovaný Radeon R9 290. V Sapphire mu dali do vienka špičkový chladič, kvalitné súčiastky a výkon, vďaka ktorému si poradí aj s konkurenčnou GeForce GTX 780.

Keď spoločnosť AMD uviedla na trh svoju novú sériu grafických kariet R9, mali sme z toho rozporuplné pocity. Snaha o dobehnutie konkurencie a poskytnutie nižšej ceny nakoniec stála za vznikom trochu nevyvážených produktov, ktoré sa ale nakoniec stali dokonalými práve v rukách výrobcov ako je Sapphire.

Radeon R9 290 a 290X sú výkonnostne skvelé karty, ktoré ale pri prvých recenziách stratili body za referenčný chladič. Čím by sme vám radi pripomenuli, aby ste od kariet s referenčným chladením dali ruky preč. Hlavne ak za mierny príplatok môžete mať doma vyšperkovanú kartu, akou je aj nami testovaný Sapphire Radeon R9 290 Tri-X OC.

 

Napravuje všetko zlé

Ako sme už písali v úvode, zle zvládnuté referenčné chladenie mohlo časť zákazníkov odradiť od kúpy inak veľmi dobrých kariet. Tie sa navyše mohli v malých, zle odvetraných skrinkách doslova dusiť, pričom v extrémnych prípadoch mohla nastať situácia, kedy by dobre chladený Radeon R9 290 podal vyšší výkon ako referenčný R9 290X. 

V Sapphire preto prišli s vlastným konceptom chladenia, ktorý má základ v ich obľúbenej sérii Toxic, ktorá je zaujímavá použitím asymetrického systému ventilátorov. V strede totiž nájdete jeden 80 mm ventilátor a po jeho bokoch sú celkovo dva 90 milimetrové ventilátory. Tri-X systém je v tomto smere mierne odlišný, keďže má všetky tri ventilátory s rovnakým priemerom 85 mm.

sapphire-r9-290-1

 

O odvod tepla z jadra a pamäťových čipov sa stará veľká základňa, z ktorej je teplo prenášané piatimi medenými Heat-pipe trubicami do masívneho chladiča s jemným rebrovaním. Ten je rozdelený na dve samostatné časti, pričom do prvej z nich ide dvojica trubíc a do zvyšnej časti nachádzajúcej sa mimo GPU idú zvyšné tri. Pri nich je zaujímavá hlavná Heat-pipe trubica s priemerom až 10 mm.

Sapphire musíme pochváliť aj za pekný vzhľad, ktorý kombinuje čiernu a žltú farbu. Karta vás navyše poteší aj v prípade, ak máte priehľadnú bočnicu - vyzerá skutočne štýlovo. Čo sa týka obrazových výstupov, tak tu nájdete dvojicu DVI konektorov, jeden HDMI a jeden DisplayPort konektor.

Zaujímavosťou je použitie referenčnej verzie PCB. Tá rozhodne nie je zlá, no ez upraveného napájania to možno nebude až tak dokonalé s extrémnym pretaktovaním. Karta má preto štandardne kombináciu jedného 8 a jedného 6-pin konektora.

sapphire-r9-290-2

 

Výkonný Hawaii

Lacnejší Radeon R9 280X je založený na jadre Tahiti, ktoré svoju premiéru zažilo v decembri roku 2011. Prvými modelmi boli Radeony HD 7950 a 7970, ktoré nájdete v ponuke obchodov ešte aj dnes. Jadro Tahiti je vyrobené 28 nm procesom a obsahuje vyše 4,3 miliardy tranzistorov. Celkový počet Stream procesorov je 2048, počet ROP jednotiek 32 a texturovacích jednotiek 128. Výrobca použil 384-bit širokú pamäťovú zbernicu.

Testovaná grafika je založená na jadre Hawaii, ktoré sa líši v mnohých smeroch, no zároveň má veľmi podobné parametre aj s jadrom určeným pre aktuálne najvýkonnejší model Radeon R9 290X. Základom v prípade modelu R9 290 je 2560 výpočtových jednotiek, ktoré sú doplnené o 160 texturovacích a 64 ROP jednotiek. Pamäťová zbernica je 512-bitová, použitá GDDR5 pamäť má kapacitu 4 gigabajty.

cpuz1 cpuz2

tabulka

 

Obidve nové karty fungujú v takzvanom Turbo režime, ktorý už poznáme z procesorov Intel a grafických kariet Nvidie. Základná pracovná frekvencia 662 MHz sa tak pri hraní náročných hier môže zvýšiť až na 947 MHz, no konkrétne pri nami testovanom modeli to je 699 MHz v základe a 1 GHz pri Turbo režime. Pamäť zostala nezmenená čo sa kapacity týka, no frekvencia poskočila o 200 MHz. 

Nárast výkonu sa na prvý pohľad nemusí zdať prehnaný, no vďaka dobrému chladeniu a vyšším frekvenciám je karta pri dlhodobej záťaži veľmi podobná s drahším Radeonom R9 290X vybaveným referenčným chladením. Nebojte sa preto trochu vyššej ceny za tento Sapphire, ako zistíte z grafov výkonu, tá cena je adekvátna výkonu.   

ccc1

 

Konkurenciu porazí o chlp

Už len letmý pohľad na výsledky z testovaných hier dáva tušiť, že táto karta sa za svoje peniaze oplatí. V porovnaní so základným Radeonom R9 290 dokáže podať vyšší výkon, samozrejme v závislosti od konkrétnej hry a nastaveného rozlíšenia. Pri niektorých tituloch ale nemá problém dobehnúť aj drahšiu sestričku R9 290X.

Karta je vhodná nielen pre hranie vo Full HD rozlíšení, ale aj vo vyššom 2560x1440 so zapnutým vyhladzovaním hrán. V množstve hier si bez problémov poradí s konkurenčnou GeForce GTX 780, oproti ktorej je navyše aj o niekoľko eur lacnejšia. Prevádzkové vlastnosti sú približne rovnaké, dobré je aj chladenie, ktorého hlučnosť je ale trochu vyššia, ako v prípade kokurenčnej Nvidie.

Sapphire Radeon R9 290 Tri-X OC je karta vhodná hlavne pre náročného hráča, ktorý sa chce hrať tie najnovšie hry pri nastavení maximálnych detailov, prípadne má aj monitor s väčším ako Full HD rozlíšením. Cena za kartu nie je najnižšia, no v porovnaní s konkurenciou sa stále oplatí.

Sapphire Radeon R9 290 4GB DDR5, 11227-00-40G môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie2

gold small

 

Výsledky testov

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-3770 a základná doska ASUS Maximus IV Extreme je doplnená o 16 GB DDR3 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 8.1 Pro v 64-bit verzii. Zdroj s príkonom 1200 W zvládne aj trojicu hladných grafík. 

 

bioshock

Bioshock je jednou z mála hier, kedy má navrch GeForce GTX 780 od Nvidie. Rozdiel je ale malý a len ťažko by ste vedeli, ktorú katu máte práve v počítači.

 

hardreset 

Hard Reset a len minimálne rozdiely pri dvojici R9 290 a GTX 780. Pri tejto hre je skutočne jedno, ktorú kartu si kúpite, rozdiel je úplne zanedbateľný.

 

mafia

Mafia II je síce staršia hra, no sedí Radeonu ako uliata. V extrémnom rozlíšení sa navyše Radeon R9 290 výkonom približuje aj k výrazne drahšej GeForce GTX 780 Ti.

 

metro

Metro Last Light: GeForce GTX 780 sme až doteraz mali za jednu z najvyváženejších kariet v segmente High-end kariet. Testovaný Sapphire to ale všetko mení a ukazuje, ako sa dá vyrobiť skvelá konkurencia.

 

unigine

Unigine je síce len benchmark, no jeho výpovedná hodnota je veľmi dobrá a pomerne presne ukazuje, ako si jednotlivé karty vedú v graficky náročných tituloch.

Graf ceny produktu Sapphire Radeon R9 290 4GB DDR5, 11227-00-40G poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013