Menu

Testovali sme najtenší terabajtový disk pre ultrabooky

Ultrabooky so sebou priniesli nové nároky na hardvér. Do štíhlych tiel bolo potrebné pripraviť kompaktnejšie chladenie, iné konštrukcie rámov ale aj tenšie pevné disky. Vznikol tak štandard HDD a SSD so 7 mm profilom.

Pri SSD, ktoré tvorí vlastne len jedno PCB osadené pamäťovými čipmi, vyrovnávacou pamäťou, radičom, a doplnkovými obslužnými čipmi to až taký problém nie je. Horšie je do puzdra s výškou 7 mm natrepať konvenčný pevný disk s čítacím ramenom a rotujúcimi platňami. Western Digital patrí medzi najväčších inovátorov v segmente pevných diskov a v jeho portfóliu nájdete aj HDD so 7 mm puzdrom a kapacitou 1 TB.

Nevýhodou ultrabookov a kompaktných počítačov je spôsob vyriešenia úložiska. Pri vlajkových lodiach modelových radov sa stretávame s SSD s kapacitami až 512 GB, prípadne kombináciami HDD, SSD a SSD v mSATA portoch. Pri cenovo nižšie orientovaných ultrabookoch je však toto problém, a SSD sú dostupné väčšinou len v menších kapacitách, alebo sa používajú hybridné disky. Western Digital Blue Slim je riešením pre tých, ktorí uprednostnia kapacitu pred vysokou rýchlosťou, alebo si nevedia predstaviť primárny notebook so 120 GB úložiskom.

K zrodu tohto disku prispelo postupné zhusťovanie zápisu. V 7 mm vysokom puzdre disku rotujú len dve platne, pre dosiahnutie kapacity 1 TB potreboval WD v predošlej generácii platne tri. S kapacitou 500 GB na platňu sa tak môže výrobca zamerať na postupné „zoštíhľovanie“ celej modelovej rady 2,5“ diskov. Menšia výška so sebou nesie aj ďalší problém, pre uchytenie motora ostáva menej miesta. Redukciu otrasov a stabilizáciu platní má na starosti WD StableTrac technológia, s osou motora uchytenou na oboch koncoch puzdra.

Z pohľadu špecifikácií je WD Slim disk 2,5“ formátu. Dvojica platní sa otáča rýchlosťou 5400 ot./min., k dispozícii je 16 MB cache, a SATA rozhranie s priepustnosťou 6Gb/s. S hmotnosťou 90 gramov je disk ťažší ako väčšina SSD, no oproti starším 2,5“ diskom je zhruba o štvrtinu ľahší. So spotrebou je na tom porovnateľne, 1,7 W počas aktivity, čosi vyše 0,5 W v stave nečinnosti a 0,18 W v pohotovostnom režime.

Pre dosiahnutie minimálnej výšky muselo byť upravené PCB. To je teraz podstatne menšie, nachádza sa len v oblasti SATA konektora, a sú na ňom natlačené všetky čipy, vrátane 16 MB Winbond cache a radič Marvell 88i9446. Disk je z oboch strán opatrený ochrannými fóliami. Nízky profil môže spôsobiť komplikácie pri osadzovaní do starších notebookov, prípadne do externých boxov, kedy bude treba použiť redukčný rámček s hrúbkou 2 alebo 4 mm.

Disk sme testovali na základnej doske ASUS Sabertooth Z87 osadenej procesorom Intel Core i7-4770K a 8 GB DDR3 pamätí Corsair taktovaných na 2133 MHz. V teste ATTO Disk Benchmark, dosiahol WD Slim slušných 113 MB/s pri zápise a 114 MB/s pri čítaní. Tieto hodnoty potvrdil aj HD Tune, priemerná prístupová doba bola 18.2 ms.

 

WD Slim je zaujímavým riešením pre upgrade ultrabookov, a pre nasadenie do kompaktných zariadení. Multimediálne prehrávače k televízoru, malé domáce počítače, alebo NUC v skrinkách s objemom pod dva litre tak dostávajú šancu na storage kapacitne i výkonnostne spĺňajúci potrebné požiadavky. WD Slim má navyše nízku spotrebu a dobré prevádzkové vlastnosti; hlučnosť pohybu čítacieho ramena ani otáčania platní nepôsobí rušivo, a v tele notebooku či počítača ho nebude počuť takmer vôbec.

Z hľadiska výkonu sa WD10SPCX predstavil v očakávanom svetle, rýchlosti čítania i zápisu niekde okolo hranice 100 MB/s je pre 2,5“ disk s dvoma platňami rotujúcimi v tempe 5400 ot./min. slušný výsledok. Hoci v tomto smere nedosahuje kvalít rýchlych SSD a ani hybridných SSHD svojou kompaktnosťou a cenou za 1 GB jednoznačne vyhráva. Konkurenciou mu môže byť 1 TB hybridný SSHD od Seagate, ten má však výšku 9,5 mm. Vybrať sa dá aj cestou ešte väčšej kapacity, prostredníctvom 2 TB disku formátu 2,5“, lenže ten má výšku až 15 mm, čím sa pre isté typy nasadenia stáva nepoužiteľný.

Do ponuky 2,5“ diskov radu WD Blue tak pribudli zaujímavé modely. WD Slim zoženiete v obchodoch aj v ďalších verziách, dostupný je WD7500LPCX s kapacitou 750 GB, WD5000LPVX (verzia LPVT s S-ATA II konektorom) s kapacitou 500 GB a podobne značené verzie WD3200LPVX/T a WD2500LPVX/T ponúkajúce 320 a 250 GB úložného priestoru. Ak sa vám aj tých 7 mm výšky zdá priveľa, Western Digital má v zálohe aj jednoplatňový WD5000MPCK s výškou neuveriteľných 5 mm.


 

WD Slim je unikátnym pevným diskom, a svojim výkonom predčí i staršie 7200 otáčkové disky. Avšak kandidátom na upgrade staršieho notebooku asi nebude. Dvoj-troj ročný notebook viac ožije ak mu doprajete napríklad spomínaný SSHD disk, alebo obetujete optickú mechaniku za redukciu na 2,5“, do ktorej presuniete starý disk, a ten nahradíte SSD diskom. Najvhodnejšie riešenie ponúka sám Western Digital v podobe Black2 disku. Ten kombinuje terabajtový HDD a 120 GB SSD v jedinom puzdre, aj keď už výšky 9,5 mm, a za dvojnásobnú cenu.  

Kapacitne najväčšieho, terabajtového zástupcu radu WD Slim, ktorý sme preverili v našom teste kúpite približne za 100 EUR, čo nie je určite zlá cena. V prepočte to vychádza asi 10 centov za GB, a preto ak hľadáte rozumnú formu upgrade notebooku, a limitom je hrúbka 2,5“ šachty, je WD10SPCX jednoznačnou voľbou.

 

 
Western Digital Mobile 1000GB, 2,5". 16MB. WD10SPCX môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

Graf ceny produktu Western Digital Mobile 1000GB, 2,5". 16MB. WD10SPCX poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013