Menu

Test Sapphire R9 270 Dual-X

Grafická karta, ktorú kúpite už za menej ako 180 eur a zahráte sa na nej aj najnovšie tituly. Skvelý pomer ceny k výkonu podtrhujú aj slušné prevádzkové vlastnosti a rozumné rozmery, vďaka ktorým sa vám karta vôjde aj do obývačkového počítača.

Nie je to High-end, čím sú živí výrobcovia, ale nižšia stredná trieda, ktorá dokáže priniesť zaujímavé zisky. A hoci si s novým Radeonom R9 290X alebo s GeForce GTX 780Ti zahráte skutočne všetky hry v maximálnej kvalite, tak sú to práve katy ako Radeon R9 270, po ktorých saobzerá väčšina cenovo orientovaných hráčov.

Radeon R9 270 je zástupca novej generácie grafických kariet, ktorá síce nie je tak úplne nová, no prichádza so skvelým pomerom výkonu a ceny. Má preto veľkú šancu zaujať širokú skupinu potenciálnych zákazníkov, ktorý sa pozerajú aj na cenovku každého nového komponentu.

 

Veľké zmeny nečakajte

Radeon R9 270 nemá nové jadro. AMD sa tu rozhodlo použiť jadro Pitcairn, s ktorým sme sa už stretli pri grafickej karte Radeon HD 7870 v roku pána 2012. Čoskoro už bude mať dva roky, no netreba ho preto odsudzovať. Vyrobené je totiž 28 nanometrovou technológiou a za tú dobu na ňom výrobca vychytal všetky problémy. Navyše cena sa pohla smerom dolu a ak ste za kartu v roku 2012 dali 350 eur, tak dnes to je len niečo cez polovicu.

Pitcairn je v Radeone R9 270 vo svojej plnej kráse - má frekvenciu 925 MHz, 1280 Stream procesorov, 32 ROP jednotiek 80 textúrovacích jednotiek. Štandardná kapacita pamäti sú dva gigabajty, no pri niektorých verziách môžete naraziť aj na jej dvojnásobok. Reálne to ale nevyužijete, keďže výkon karty je vhodný maximálne pre Full HD rozlíšenie, kedy pri všetkých hrách tie dva gigabajty postačujú s prehľadom. Samotná pamäť komunikuje pomocou 256-bit širokej zbernice a má reálnu frekvenciu 5,6 GHz.

V porovnaní so starším Radeonom HD 7870 je jadro pomalšie o 75 MHz, no pamäť má náskok o 600 MHz. Výrazne lepšie na tom nie je ani drahší Radeon R9 270X, ktorý má len o trochu vyššiu frekvenciu (1050 MHz pre jadro) a upravený systém napájania, ktorý zvládne dodať o 30 wattov viac. To má pozitívny dopad na ďalšie pretaktovanie, no v konečnom dôsledku je aj tak výhodnejšia kúpa nami testovaného Radeonu R9 270.

gpuz

tabulka

 

Klasický Sapphire

A keď hovoríme že klasický, tak myslíme klasicky kvalitný. Balenie karty je totiž netradične fialové, s novou verziou robota. Kto vyberá tieto motívy jasné asi nikomu nie je, no pôsobí to vcelku zaujímavo a možno sa nájde niekto, kto si túto krabicu aj vystaví na svojej poličke (a ochráni tak svoje panictvo na ďalších päť rokov dopredu). 

Obsah balenia je skôr priemerný a adekvátny cene karty - nájdete tu len brožúrky, CD s ovládačmi CrossFire mostík, redukciu z DVI na D-SUB, redukciu napájania a dokonca tu nájdete aj HDMI kábel. Kúpiť si môžete aj verziu karty s hrou Battlefield 4.

Samotná karta má pekne čierne PCB, ktoré je strednej veľkosti. Karta vám preto bez problémov vôjde aj do menších skriniek, či počítačov určených ako multimediálne centrá. Jedinou nevýhodou tu môže byť dvojslotové chladenie, ktoré je ale účinné a hlavne aj pomerne tiché. O chladenie horúceho jadra sa stará dvojica ventilátorov, ktorá vháňa chladný vzduch na dvojicu chladičov. Do nich je odvádzané teplo z jadra pomocou medených heat-pipe trubíc. 

sapphire-radeon-r9-270-2

Má síce štyri obrazové výstupy, no výkon je tu dostačujúci len pre hranie na jednom monitore.

 

sapphire-radeon-r9-270-3

 Ku karte nepotrebujete silný zdroj, vystačíte si len s jedným 6-pin konektorom.

 

sapphire-radeon-r9-270-1

Dvojica ventilátorov je tichá, no prekvapivo účinná.

 

Keďže je TDP stanovené na 150 wattov, nie je produkcia tepla vysoká a chladič si s nimi bez problémov poradí. Pri bežnej prevádzke je karta veľmi tichá, je problém ju vôbec počuť. Veľka zmena nenastane ani po spustení graficky náročných hier. Ventilátory sa síce rýchlejšie roztočia, no hlučnosť je stále dostatočne nízka na to, aby vás karta nerušila ani počas tichšieho nočného hrania.

Pri pretaktovaní nemajte zbytočne veľké oči. Nie že by katra nezvládla vyššie pracovné frekvencie, no dosiahnutý výsledok nie je obrovský a prinesie vám len pár fps navyše. Frekvenciu jadra sa nám podarilo zdvihnúť na 1050 MHz, čím sme z karty vlastne spravili Radeon R9 270X. Pretaktovať samozrejme išla aj pamäť, kde sme sa dostali až cez 6 GHz. 

sapphire-radeon-r9-270-4

 

Perfektný výkon

Výkon karty je skutočne perfektný, hlavne keď sa pozrieme na jej cenu. Za 164 eur si môžete kúpiť základnú verziu karty, prípadne za doplatok približne desiatich eur už spomínanú verziu s hrou Battlefield 4. O trochu výkonnejšia karta Radeon R9 270X je len o pár eur drahší, v rovnakom prevedení od Sapphire stojí o približne 15 eur viac.

V rovnakej cenovej hladine sa nachádza aj konkurenčná GeForce GTX 660, ktorá ponúka podobný výkon a aj prevádzkové vlastnosti. Tu už záleží na osobných preferenciách, po ktorej karte siahnete. Radeon v prevedení od Sapphire je zaujímavým kúskom, ktorý osloví každého cenovo orientovaného hráča.

Výkon je dostatočný pre hranie vo Full HD rozlíšení, pričom množstvo hier si zahráte aj pri zapnutom vyhladzovaní hrán. Samozrejme hry ako Metro: Last Light sú nad možnosťami tejto grafickej karty a tu budete musieť obetovať niektoré efekty pre dosiahnutie vysokého fps. No nie je to od nás žiadna veľká kritika, karta jednoducho patrí do nižšej strednej triedy a na to podáva veľmi slušný výkon.

 

Sapphire Radeon R9 270X Dual-X OC With Boost 2GB DDR5, 11217-01-20G môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

hodnotenie

  tip

 

Výsledky testov

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-3770 a základná doska ASUS Maximus IV Extreme je doplnená o 16 GB DDR3 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 8 Pro v 64-bit verzii so všetkými dostupnými aktualizáciami. Zdroj s príkonom 1200 W zvládne aj trojicu hladných grafík.

 3dmark

Nový 3DMark 2013 je síce syntetický benchmark, ale z jeho výslekdov sa dá dobre odvodiť výkon kariet v moderných hrách. Radeon R9 270 na tom nie je vôbec zle a výkonnejšia verzia R9 280X má náskok približne 30%.

 

bioshock

Bioshock Infinie vyzerá pekne, no zároveň nie je extrémne náročný na výkon grafickej karty. Pri maximálnej kvalite dokáže aj lacný Radeon R9 270 podať slušný výkon vo Full HD rozlíšení. Vyššie by sme už neodporúčali ísť, nakoľko priemerných 31,6 fps nezaručí plynulý pocit vo všetkých scénach.

 

mafia2

Mafia II nie je síce najnovšia hra, no pomôže nám zistiť, ako si karty poradia so stredne náročnými hrami. Radeon R9 270 to zvláda bez problémov, dokonca aj v extrémnom rozlíšení a so zapnutým vyhladzovaním hrán.

 

metro

Metro Last Light je graficky veľmi náročná hra, čo vidno aj na výsledkoch jednotlivých kariet. Radeon R9 270 maximálne detaily nestíha, čo sa ale dalo čakať od karty z nižšej strednej triedy.  Pre túto hru sú ale vhodné hlavne tie najvýkonnejšie modely, s cenovkou začínajúcou na 300 eurách.

 

unigine

Unigine ako skvelý test moderných grafických efektov vrátane teselácie. Výsledných 25 fps pre extrémne rozlíšenie 2560x1440 je dobrý výsledok.

Graf ceny produktu Sapphire Radeon R9 270X Dual-X OC With Boost 2GB DDR5, 11217-01-20G poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013