Menu

Vyskúšali sme dve špičkové grafiky od Gigabyte

Dve výkonné grafiky, jeden skvelý chladič a výkonu na rozdávanie. Zahrali sme sa na dvoch kartách určených pre stredne náročných hráčov počítačových hier.

Ak si dnes chcete kúpiť skutočne dobrú grafickú kartu, máte na výber z množstva zaujímavých modelov od rôznych výrobcov. Tie najlacnejšie z danej kategórie bývajú väčšinou len referenčné, čiže základné riešenia s chladičom, aký odporúča a navrhol priamo výrobca GPU.

Druhou kategóriou sú upravené verzie kariet, ktoré sa nespoliehajú na dizajn odporúčaný výrobcom. Menia nielen použité chladenie, ale aj celý návrh PCB a pri tých najlepších nájdete aj výrazne lepšie komponenty. Do tejto kategórie patrí aj nami testovaná dvojica grafických kariet od firmy Gigabyte.

 

Gigabyte GTX 960 G1 Gaming

Ak by sme súťažili o čo najväčšiu verziu grafickej karty s čipom GeForce GTX 960, tak by pravdepodobne vyhrala spoločnosť Gigabyte. Už prvé minúty po doručení kuriérom nám bolo jasné, že táto karta nie je určená do malých HTPC skriniek. Výrobca sa pri nej doslova vybláznil a vytvoril rozmerovo a hmotnostne veľkú kartu, ktorá je v mnohých smeroch jedinečná. Navyše ak by ste ju ukázali nezainteresovanej osobe, tak by mohla nesprávne odhadnúť, že sa jedná o najvýkonnejšiu kartu na svete. 

gtx-960-1

 

Dôvodom je obrovský chladič, aký môžeme nájsť aj pri tých najvýkonnejších modeloch. Aby sme ale boli presní, nie je úplne rovnaký, no na prvý pohľad sa veľmi, veľmi podobá. Gigabyte ho označuje Windforce 3X a v jeho základom sú štyri medené heat-pipe trubice, odvádzajúce teplo z grafického čipu do troch mohutných pasívnych častí. Každá z nich je chladená veľkým a zároveň tichým ventilátorom. Keďže je jadro energeticky nenáročné, dokáže chladič fungovať aj pri vypnutých ventilátoroch. Ak máte skrinku s preskleným bokom, tak vás o tom bude informovať samotná karta vďaka dvom podsvieteným nápisom Silent a Stop. Efektné a zaujímavé zároveň.

gtx-960-2

 

Samotnej karte GeForce GTX 960 sme sa už venovali v samostatnej recenzii, no nezaškodí si pripomenúť tie najdôležitejšie informácie.  GeForce GTX 960 prichádza s novým jadrom označeným ako GM206, ktoré obsahuje všetky dôležité novinky a zmeny, aké nájdete aj pri výrazne drahšej GeForce GTX 980. Má prepracovaný Video engine, schopný zobraziť obraz v 5K rozlíšení pri súčasnom zapojení štyroch monitorov. Samozrejmosťou je podpora pre 4K rozlíšenie a prítomnosť HDMI 2.0 obrazového výstupu. Čo sa týka podpory nových kodekov, jadro GM206 bez problémov zvládne enkódovanie a dekódovanie pre H.265 (HEVC), nechýba ani natívna podpora pre protokol HDCP 2.2.

Vďaka vynikajúcej energetickej efektivite má nová GeForce GTX 960 veľkú rezervu pre možné pretaktovanie. Základná frekvencia karty je stanovená na 1126 MHz, Boost rýchlosť je 1178 MHz a pamäť funguje na slušných 7 GHz. Verzia od Gigabyte má štandardne vyššie frekvencie – 1241 MHz pri základnej frekvencii jadra a 1304 MHz pre jeho Boost režim. Pri bežnej prevádzke je teplota jadra nezvyčajne nízka a s dobre odvetranou skrinkou nedosahuje ani hodnotu 30 stupňov. Pri dlhodobom hraní sa zvýši len dvojnásobne, čo je skvelý výsledok, navyše s veľmi tichou prevádzkou. 

gtx-960-3

 

Keďže Gigabyte kartu nevybavil len vynikajúcim chladičom, ale kartu z veľkej časti prepracoval, vďaka čomu sa môžete doma tešiť na slušné pracovné frekvencie pri pretaktovaní. Nemali by ste mať problém prekonať magickú hranicu 1,5 GHz pri jadre, pamäť zvládne skoro 8 GHz. Gigabyte teda ponúka skutočne dokonalú verziu novej GeForce GTX 960, za čo si ale nechá adekvátne zaplatiť. V obchodoch kartu zoženiete za približne 240 až 250 eur. Podľa nášho názoru sa jedná o rozumnú investíciu, ktorú ale ocení len náročnejší hráč. Bola by totiž škoda nevyužiť veľký potenciál tejto karty, ktorá si o pretaktovanie doslova pýta.

hodnotenie-gtx960

tip-silver

 

Graf ceny produktu Gigabyte GV-N960G1 GAMING-2GD poskytuje server Heureka.sk

 

Gigabyte GTX 970 G1 Gaming

Ak by sme si chceli zjednodušiť recenziu, tak by sme vás pri tejto karte odkázali na tú predchádzajúcu. Séria G1 Gaming má totiž množstvo rovnakých poznávacích znamení, vyzerá skoro rovnako a podobná je aj krabica. No samozrejme to podstatné je odlišné a namiesto GTX 960 je pod chladičom karta s označením GTX 970. Keď sa k nám táto karta dostala, svet ešte len čakala aféra s nesprávnymi špecifikáciami. Nebudeme ale polemizovať nad tým, ako to Nvidia pri krízovej komunikácii nezvládla, poďme si pozrieť špecifikácie, na ktoré nemá odhalenie vplyv. 

gtx-970-1 

 

Počet CUDA jadier je 1664 (GTX 980 ich má 2048), textúrovacích jednotiek je 104, šírka pamäťovej zbernice zostala na 256-bit. Zmena nastala pri ROP jednotkách, kedy sa z pôvodne udávanej hodnoty 64 na zrazu vykľulo len 56. Druhou postihnutou časťou je L2 cache pamäť, kde z udávaných 2 megabajtov je v skutočnosti len 1,75. Najväčšie otázky kolujú okolo pamäti, ktorej skutočná kapacita je 4 gigabajty. Pri GTX 970 je nakoniec rozdelená na dva rozdielne segmenty, kedy ten hlavný (a zároveň rýchly) má 3,5 gigabajtov. Zvyšných 512 megabajtov je veľmi problematických a je možné, že pri mnohých hrách zároveň aj nevyužiteľných. Reálny dopad na výkon v hrách je preto otázny, no z časti sa dá vyčítať aj priamo z výsledných grafov, ktoré nájdete na konci tohto testu. 

gtx970-gpuz

 

K samotnému prevedeniu karty nemáme najmenšie výhrady - od referenčnej verzie sa výrazne líši prepracovaným PCB a použitým chladičom Windforce 3X, ktorý nielen vyzerá pekne, ale je aj účinný. Znova sa stretávame s hrubými medenými Heat-pipe trubicami, veľkou pasívnou časťou a troma ventilátormi. Tie sú pri bežnej práci v systéme veľmi tiché, kartu prakticky nie je počuť. To isté platí pre pozeranie HD videa, ventilátory sa rýchlo roztočia jedine pri graficky náročnej hre. No aj vtedy je hlučnosť veľmi nízka, kartu preto odporúčame aj do tichých herných počítačov.

gtx-970-3

 

Gigabyte GeForece GTX 970 G1 Gaming si kúpite za približne 380 eur, čo je o približne 60 eur viac ako v prípade referenčnej verzie. Cena to nie je prehnaná, keďže obdobne kvalitné a pretaktované karty kúpite v podobnej, alebo dokonca aj vyššej cene. Gigabyte kartu samozrejme upravil aj po stránke pracovných frekvencií, tá základná je pri jadre 1178 MHz, Boost režim sa zvýšil na slušných 1329 MHz. Ďalšie zvýšenie výkonu je bezproblémové. Len máloktorá má ale tak dobre vyriešené chladenie, ktoré je navyše veľmi tiché aj po hodinách hrania graficky náročných hier. Za drahšou GTX 980 samozrejme zaostáva, no oproti GTX 960 má veľmi slušný náskok aj pri extrémnom rozlíšení.

hodnotenie-gtx970-2

tip-bronze

Graf ceny produktu Gigabyte GV-N970G1 GAMING-4GD poskytuje server Heureka.sk

 

Výsledky testov

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-3770 a základná doska Gigabyte GA-Z77X-UP7 je doplnená o 16 GB DDR3 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 8.1 Pro v 64-bit verzii so všetkými dostupnými aktualizáciami. Digitálny zdroj s príkonom 860 W zvládne aj trojicu hladných grafík.

batman

GTX 960 je skvelá karta, no v tomto prípade je prepad jej výkonu spôsobený užšou šírkou zbernice

bioshock

GTX 970 si v tejto hre vedie ukážkovo, výkon je skvelý aj pri vyššom, ako Full HD rozlíšení

mafia2

Mafia II je staršia hra, no stále dokáže vyťažiť moderné grafiky. GTX 960 si tu vedie dobre.

metro

Najnáročnejšia hra v našej metodike. Úzka pamäťová zbernica je dôvodom, prečo GTX 960 dosiahla ledva 15 fps pri rotlíšení 2560x1440 bodov.

unigine

Syntetický test, ktorý odhalí výkon karty pri hrách náročných na teseláciu.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013