Menu

Testovali sme najlepšiu GeForce GTX 980, je od Asusu

Má špičkové chladenie, je tichšia, výkonnejšia a dokonca aj krajšia. Jej presné značenie je ASUS ROG Matrix GTX 980 a je snom každého náročného hráča počítačových hier.

Hoci je na trhu novinkou GeForce GTX 980 Ti, tak stále má čo povedať aj jej predchodkyňa s jednoduchým označením GTX 980. V základnej verzii je zhruba o 20 percent pomalšia, no za mierny príplatok si môžete domov odniesť aj jednu zo špeciálnych verzií, ktoré sa svojim výkonom dostanú presne medzi tieto dva modely.

Jednou z týchto chuťoviek je aj ASUS ROG MATRIX GTX 980 – karta, ktorá má nielen vyššie frekvencie, ale aj upravené PCB, kompletne prepracovaný systém chladenia a bohužiaľ aj vyššiu cenovku. V obchode ju kúpite za približne 700 eur, čo je o zhruba 100 eur viac, ako v prípade bežne dostupnej verzie.

ASUS ROG MATRIX GTX 980 3

Jadro s označením Maxwell

Nvidia GeForce GTX 980 je založená na rodine GPU čipov, ktoré využívajú Maxwell architektúru. Tá je optimalizovaná pre čo najmenšiu spotrebu energie, pričom má až o 33 percent viac výpočtových jednotiek s vyššou pracovnou frekvenciou ako GeForce GTX 680. Nová GeForce GTX 980 má TDP nižšie až o 30 W, no to samozrejme neplatí pre všetky hry.

Vďaka čomu má byť čip GM204 tak efektívny? Nvidia upravila SM jednotky tak, aby jej CUDA jadrá boli využívané čo najefektívnejšie, čím sa šetrí energia a zvyšuje výkon. Okrem toho sa výrazne zvýšila veľkosť vyrovnávacej pamäte vnútri GM204 čipu. L2 cache má teraz 2 MB - čo je štvornásobná kapacita v porovnaní s čipom GK104. Väčšiu cache pamäť automaticky znižuje množstvo požiadaviek na prístup k hlavnej pamäti karty, čo sa znova odrazí v menšej spotrebe a vyššom výkone.

GeForce GTX 980 má rýchle 7 Gbps pamäte s celkovou kapacitou 4 GB a 256 bit širokou zbernicou, pričom za sekundu dokáže preniesť až 224 GB dát. Kvôli zvýšeniu priepustnosti pamäte je nový čip GM204 vybavený novou kompresiou dát, ktorá je bezstratová a znižuje nároky na šírku pamäťovej zbernice. Nvidia zdvojnásobila aj počet ROP jednotiek, čo v kombinácii s vyššími pracovnými frekvenciami predstavuje fill rate o hodnote 72 Gpixels za sekundu. Pre porovnanie, GeForce GTX 680 má fill rate len 32.2 Gpixels za sekundu.

gtx980 diagram

V čom je sila použitého jadra? Efektívne využitie výpočtových jendotiek a veľká L2 cache pamäť.

Stačí 2048 jadier?

Že sa vám to zdá málo? V porovnaní s GeForce GTX 680 a 780 je počet jadier zavádzajúci, keďže nová architektúra je výrazne odlišná a čip dokáže s menším počtom jadier dosiahnuť lepšie výsledky. GTX 780 má totiž 2304 jadier a GTX 780 Ti až 280, pričom GTX 980 má len 2048. Vďaka zmene vnútornej architektúry to ale vôbec nevadí, karta je približne rovnako výkonná a čo je hlavné, aj tichšia, chladnejšia a úspornejšia.

Základná pracovná frekvencia referenčnej verzie je stanovená na 1126 MHz, v režime Boost sa vyšplhá až na 1216 MHz. To z GeForce GTX 980 robí kartu s najvyššou frekvenciou v portfóliu Nvidie. Samozrejme nie je problém kartu pretaktovať, možnosti sú veľké aj vďaka upravenému systému napájania. Ten pri bežnom hraní berie z každého zdroja (PCIe port a dva 6-pin konektory) rovnaké napätie. No akonáhle spustíte náročnú hru, môže sa pri bežnej karte postupne vyťažovať niektorý zo zdrojov na maximum, čo znamená nestabilitu a problémy s funkčnosťou.

GeForce GTX 980 má celý systém napájania upravený tak, že aj v prípade problémov s niektorým zdrojom napätia je karta stabilná. S dobre odvetranou skrinkou by ste pri referenčnej verzii nemali mať problém dosiahnuť hranicu 1,4 GHz pri jadre. Samozrejme v tomto prípade bude karta o niečo horúcejšia a aj hlučnejšia, no stále to je stabilná frekvencia, na ktorej sa môžete hrať hry.

parametre

S rukopisom Asusu

Keď sme v našom testovacom počítači vymieňali referenčnú GTX 980 za ASUS ROG, boli sme skutočne prekvapení. Už základná verzia tejto karty vyzerá pekne, no na špičkové prevedenie od Asus je radosť sa pozerať. Pred kúpou si ale treba dobre premerať vnútro skrinky, keďže plastová časť chladenia je trochu vyššia a v menších skrinkách by ste mohli mať problém so zavretím bočnice.

Asus svoju kartu ale upravil viac, než sa navonok zdá. Prepracované je totiž celé PCB, konkrétne je vybavené systémom DIGI+ VRM s čiernymi kovovými kondenzátormi a 14-fázovým systémom napájania Super Alloy Power, ktorý by mal podľa slov výrobcu až o 30 % znížiť napäťové rušenie a päťkrát predĺžiť ich životnosť. Vďaka tomu mohol zvýšiť pracovné frekvencie, konkrétne na 1241 MHz pre jadro a 1342 MHz pre režim Boost.

gpuz gpuz2

Samotná karta má niekoľko ďalších špecialít – zadná strana obsahuje hliníkovú dosku, ktorá pomáha pri prenose tepla a priamo na karte sa nachádza aj pasívny chladič pre MOS. Pasívna časť je prevedená v štýlovej čiernej farbe, o odvod tepla z jadra sa stará 10 mm hrubá Heat-pipe trubica. Celé to je zakryté plastovou časťou s dvojicou ventilátorov s označením Cooltech.

V reálnej prevádzke je karta skutočne lepšia v porovnaní s jej referenčnou verziou. Teplota nám klesla o vyše 10 stupňov, čo je s ohľadom na vyššie frekvencie veľmi dobrý výsledok. Necelých 70 stupňov pri dlhodobom hraní ale nie je vykúpených vyššou hlučnosťou. Karta je celkovo tichšia rovnako pri bežnej práci, ako aj pri hraní hier. Vo výsledku je toto špičková karta vhodná aj na nočné hranie, svojim hlukom vás určite rušiť nebude.

chladenie

Množstvo nových technológií

Už to dávno nie je len o PhysX, či stereoskopickom 3D. Nové karty od Nvidie majú niekoľko užitočných funkcií, ktoré môžete využiť nielen pri najnovších hrách. Takou je aj Dynamic Super Resolution, čo je funkcia určená hlavne pre hry limitované na strane zobrazených snímok za sekundu. Typickým príkladom je hra Dark Souls 2, kde sa pri obmedzení na 60 fps grafická karta veľmi nezapotí.

Dynamic Super Resolution pracuje na princípe rátania obrazu vo vyššom rozlíšení (4K pre hranie na Full HD monitore) a jeho následnom zmenšení. Týmto krokom docielime zvýšenie ostrosti jemných detailov (napríklad steblo trávy), čo sa hodí hlavne pri graficky priemerných hrách. Pre zamedzenie grafických chýb je využitá pokročilá metóda, ktorá ale nemá výrazný vplyv na výkon karty.

Technológiu Dynamic Super Resolution ale nepoužívajte pri extrémne náročných hrách. Veľmi vysoké rozlíšenie má aj adekvátne nároky na výkon a tu by už nemusela stačiť len jedna grafická karta. Dobrou správou je, že funkcia DSR nemusí byť podporovaná hrou - systém sa tvári, že má pripojený monitor s daným rozlíšením a teda všetko je už len v rukách grafického čipu.

ASUS ROG MATRIX GTX 980 1

Najlepšia GeForce?

Karty série ASUS MATRIX vždy patrili k tomu najlepšiemu, na čo sa dá v obchodoch naraziť a inak tomu nie je ani v prípade nami testovanej karty. Bohužiaľ za kvalitu sa platí a ak hľadáte cenovo výhodnú kartu, tak tu ju nenájdete. ASUS ROG MATRIX GTX 980 je karta pre náročných hráčov, ktorí chcú mať výkonnú kartu s tichým a zároveň účinným chladením. Navyše karta sa nebráni ani ďalšiemu zvýšeniu frekvencie.

Kupovať ju k Full HD monitoru ale neodporúčame, to by boli vyhodené peniaze. Karta sa približuje k svojim limitom až pri QHD rozlíšení a dokonca väčšinu titulov zvládne aj v 4K. Tu sa ale treba pripraviť na možné obmedzenia a pri tých najnáročnejších hrách nepočítajte s vyhladzovaním hrán. Keby karta bola lacnejšia aspoň o 50-60 eur, získala by od nás zlaté ocenenie. Kvôli vysokej cene jej ale nemôžeme dať lepšiu ako strieborní placku.

ASUS ROG MATRIX GTX 980
CENA: 700 €
+-
Špičkový výkonVysoká cena
Účinné a tiché chladenieVäčšie rozmery
Množstvo technológií
Kvalitné prevedenie
Kvalita prevedenia100
Hlučnosť95
Spotreba85
Technológie100
Cena/výkon85
HODNOTENIE: 93/100
Špičková grafická karta pre tých najnáročnejších hráčov. Má skvelé chladenie, brutálny výkon a je aj dostatočne tichá. Spotreba je trochu vyššia ako pri bežnej karte, no výkon za to skutočne stojí.

tip silver 

Graf ceny produktu Asus MATRIX-GTX980-P-4GD5 poskytuje server Heureka.sk

Výsledky testov

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-3770 a základná doska Gigabyte GA-Z77X-UP7 je doplnená o 16 GB DDR3 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 8.1 Pro v 64-bit verzii so všetkými dostupnými aktualizáciami. Digitálny zdroj s príkonom 860 W zvládne aj trojicu hladných grafík.

3dm

g 3dm

3DMark je síce stále len syntetický test, no jeho výsledky sú stále pre mnohé hry smerodajné.

g batman

Najnovší Batman si dobre rozumie s Nvidia kartami a tá od Asusu tu aj podala skvelý výkon.

g bioshock

Bioshock bol jedinou hrou, kde sme zaznamenali malý nárast výkonu.

g metro

Jedna z graficky najnárčnejších hier a opäť dobrý výsledok.

g unigine

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013