Menu

Infinity Blade - grafický skvost pre iPad

  • Napísal(a)  Štefan Šedivý
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 2820 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Možnosti aktuálnych mobilných zariadení sa rozhodne neobmedzujú iba na kreslenú grafiku populárnych hier Flight Control alebo Angry Birds. Sila iPadu bez problémov zvládne aj Unreal Engine.

Infinity Blade sa v digitálnom obchode AppStore objavil koncom minulého roka a hneď po svojom uvedení získal sympatie hráčov aj recenzentov. Jednoducho povedané, hra vyzerá výborne a je ideálnou aplikáciou na predvádzanie sa pred kamarátmi. Grafika je na pomery mobilných zariadení, najmä z hľadiska všeobecnej nostalgie (zlatý čiernobiely had na Nokii), výborná a minimálne pri prvom spustení pôsobí neskutočne dobre. Trojrozmerné postavy, detailné prostredie, jednoducho, ide o aktuálnu špičku a nič lepšie na iPade neuvidíte (teda uvidíte, na jeho druhej verzii).

Pri pohľade na hrateľnosť by sa mohlo zdať, že Infinity Blade je iba o grafike, jednoduché herné mechanizmy sú však vskutku veľmi chytľavé. Hrdina síce putuje malým herným svetom, hráč ale nad ním získa kontrolu iba v určitých bodoch – tesne pred bojom a počas neho. Pred spustením samotného boja je však možné využiť voľnú kameru na rozhliadnutie sa po okolí, čo zároveň predstavuje jeden zo spôsobov ako získať peniaze alebo nejaký špeciálny predmet zo skrytej truhlice. Druhým spôsobom je, samozrejme, vyhrávanie súbojov, a to je aj jediná hráčova úloha.

Boje sú v podstate veľmi jednoduché. Príšery majú zopár preddefinovaných úderov, ktoré v náhodnom poradí opakujú a hráč, aby prežil, sa im musí uhýbať, blokovať ich alebo tlmiť vlastnou zbraňou. Pokiaľ sa takto podarí prežiť sériu útokov, príšera je nachvíľu oslabená a hráč má možnosť zaútočiť. Ako obrana, tak aj útok, sú veľmi jednoducho prevedené  pomocou „šermovania“ prstom po obrazovke. Sprava doľava, zhora dole, pohyb hráčovho prstu ovplyvňuje to, akým štýlom hrdina útočí. Klasické útoky je možné kombinovať do väčších kombo zásahov. Nejde o nič zložité, stačí v rýchlom slede zopakovať základné útoky.

infinity-blade-02

Herný mechanizmus je v podstate stereotypný, rôznorodosť príšer však tento neduh úspešne potláča. Prakticky každá príšera je jedinečná a okrem pomalých a ťažkopádnych obrov stretnete aj agilných zabijakov. Samozrejme, platí úmera medzi rýchlosťou a silou útoku. Druhou motiváciou k hraniu je množstvo predmetov, ktoré si hráč môže kúpiť alebo nájsť počas hrania. Tieto predmety sa dajú prostredníctvom bojov „osvojiť“ a spoločne s vývojom postavy predstavujú základné RPG prvky – síce je Infinity Blade v podstate veľmi krátka hra (dá sa prejsť za cca 20-30 minút), herný systém umožňuje neustále opakovanie so silnejšími nepriateľmi a so zlepšujúcim sa hrdinom.

Vďaka tomuto prvku je Infinity Blade ideálnou záležitosťou na krátenie voľných chvíľ – hra nevyžaduje sústavnú hráčovu pozornosť a je teda možné hocikedy Infinity Blade skončiť, alebo sa na 5 minút k nemu vrátiť. V určitom slova zmysle tak možno povedať, že IB je hra na mieru ušitá pre mobilné zariadenie. Niekomu síce bude vadiť jej prostosť, na druhej strane však hráč nemusí riešiť problémy spojené s opätovným vtiahnutím do hry, čo je bežné, keď sa po dlhej dobe vrátite k rozohranému „veľkému“ RPG (kde som, kam treba ísť, ako funguje herný svet?). Infinity Blade jednoducho zapnete a šermujete ďalej.

infinity-blade-03

Infinity Blade síce vyšiel koncom minulého roka, zo strany vývojárov je však hra neustále vylepšovaná a okrem klasického prídavku vo forme nových predmetov sme sa nedávno dočkali aj multiplayeru a survival módu. Názov survival hovorí sám za seba, hrdina postupne bojuje proti nepriateľom bez možnosti uzdraviť sa. Multiplayer je zaujímavý najmä z toho hľadiska, že umožňuje hranie aj za príšeru. Ovládanie je v tomto smere trochu rôznorodejšie, po 1 – 2 súbojoch ho však zvládne prakticky každý hráč. Zároveň ale ide o príjemné spestrenie a na nejaký čas môže k hre priviesť aj starších hráčov, ktorí sa už hlavného módu prejedli.

ib-hodnotenie

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013