Menu

Razer Onza TE - správna voľba pre každého hráča

  • Napísal(a)  Štefan Šedivý
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 2929 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Gamepad predstavuje samozrejmosť pre každého hráča. Konzolisti sa bez neho nezaobídu a aj na PC sa postupne teší väčšej popularite. Pokiaľ momentálne vyberáte nový model, možno vám príde vhod novinka od spoločnosti Razer.

Razer má medzi hráčmi veľmi dobrú reputáciu a ich herné príslušenstvo vždy patrí medzi špičku. Novinka, gamepad Razer Onza, bola predvádzaná už počas minulého roka na výstave CES 2010. V Las Vegas sa objavila aj tento rok, s už konkrétnym dátumom vydania a po dlhom čakaní je ovládač konečne na trhu.

Už na prvý pohľad je jasné, že Onza je určená primárne pre konzolu Xbox 360. V strede čierneho tela sa nachádza klasické Xbox tlačidlo a celkový dizajn je značne podobný bežnému ovládaču od Microsoftu. Veľkosťou sú oba gamepady prakticky totožné, ale Onza sa vyznačuje mierne upraveným dizajnom, ktorý z dlhodobého používania padne do rúk prirodzenejšie. Ovládač je tiež ľahší, to je však dané aj tým, že nie je bezdrôtový a súčasťou tela nie sú batérie. V porovnaní s káblovým gamepadom od MS je takmer rovnaká, Onza sa nám zdala o pár gramov ľahšia.

 razer-onza-02

Skutočnosť, že Razer Onza sa do konzoly pripája pomocou kábla, má svoje výhody aj nevýhody. V dobe, kedy sú prakticky všetky ovládače (alebo väčšina z nich) bezdrôtové, môže pôsobiť použitie kábla ako zbytočný krok späť. Jeho veľkosť (4,5 m) je však dostatočná, aby ste ho mohli pripojiť aj na vzdialenú konzolu a čo je dôležitejšie, pokiaľ hrávate na PC, Onzu môžete bez problémov využívať ako hlavný herný gamepad aj na počítači.

Pre ľudí, ktorí využívajú aj PC aj Xbox na hry, tak predstavuje Razer Onza jednoznačnú voľbu pri výbere nového gamepadu. Množstvo hier pre PC je optimalizovaných iba pre Xbox gamepad a v tomto smere si Onza s hrami bezchybne poradí. Samozrejme, ako už bolo spomínané, pre niekoho môže byť kábel veľkým mínusom.

razer-onza-03

Razer Onza sa od klasického ovládača odlišuje aj tlačidlami. Už pri úvodnom stláčaní si všimnete, že vydávajú iný zvuk – ako keby ste klikali na myške. Razer totiž použil takzvanú Hyperesponse technológiu, vďaka čomu tlačidlá reagujú rýchlejšie a teoreticky tak máte minimálnu výhodu oproti súperovi. Druhým rozdielom je pridanie dvoch mapovateľných tlačidiel na hornú stenu tela. Nachádzajú sa hneď nad LB a RB a môžete im priradiť hociktoré z ostatných tlačidiel. Z ďalších zmien spomeňme rozdelenie D-Padu na 4 časti – každá pre jednotlivý smer, čo nám subjektívne vyhovovalo viac a iné umiestnenie START a BACK, na ktoré si budete musieť nejakú dobu zvykať.

razer-onza-04

Razer Onza je v predaji v dvoch prevedeniach. Okrem klasickej verzie je dostupný aj o 10 € drahší model Tournament Edition. Všetky vyššie spomenuté informácie sú spoločné pre obe verzie, Tournament Edition je špecifická podsvietením tlačidiel a možnosťou prispôsobenia odporu analógových páčok. V praxi to znamená asi toľko, že si môžete nastaviť, ako veľmi má byť možné s nimi hýbať. V analógii s myšou to možno porovnať s nastavením citlivosti a túto vlastnosť využijete pravdepodobne iba pri FPS hrách, kde môžete do páčky ľubovoľne búšiť a rýchlosť mierenia to neovplyvní.

Samozrejme, je dobré si dopredu uvedomiť, akým štýlom chcete hrať a či vám vyhovuje širší rozsah rýchlosti s dôrazom na jemnú prácu s páčkou, alebo obmedzenie na určitú hodnotu. Menenie odporu počas hrania je totiž trochu nepraktické, a to aj napriek tomu, že ide o záležitosť na pár sekúnd. Razer Onza Tournament Edition má taktiež pogumované telo, vďaka čomu sa ovládač lepšie drží a nešmýka sa ani v zápale boja v spotených rukách.  

razer-onza-05

Ovládač Razer Onza nie je žiadnou revolúciou na poli gamepadov, ale to asi ani nikto nečakal. Cena sa pohybuje na úrovni 40 € pre klasickú a 50 € pre Tournament Edition, čo je porovnateľné s cenou nového bezdrôtového ovládača od Microsoftu. Pokiaľ si chcete kúpiť nový gamepad, je rozumné zvážiť, či ste ochotní akceptovať kábel a získať výhody vo forme priamej pripojiteľnosti k PC, pogumovaného tela, lepšej ergonómie a rýchlejších tlačidiel s dvoma programovateľnými navyše. Náročným hráčom ho však jednoznačne odporúčame.

razer-onza-hodnotenie

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013